Az elhalt fogak kezelése | A Rosental segít

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Hogyan kezelhetők az elhalt fogak?

Az elhaló vagy elhalt fogakat minél előbb kezelni kell. Ha elhanyagolják őket, az elhalt fogak baktériumai átterjedhetnek a többi fogra, és kárt tehetnek bennük – akár el is veszíthetjük őket. A probléma továbbá az állkapocscsontra és a fogínyre is veszélyt jelenthet.

Hogyan kezelhetők az elhalt fogak?

Az elhalt fogak gyökérkezeléssel, vagy a fog teljes eltávolításával kezelhetők.

 

Gyökérkezelés

Egy sikeres gyökérkezelésnek köszönhetően talán megmenthetjük elhaló fogát. A gyökérkezelés során egy kisebb nyílást fúrunk a fogba, amin keresztül eltávolítjuk a sérült fogbelet, és ezzel együtt a fertőzést is. Ezt követően betömjük mind a foggyökeret, mind pedig a fogba fúrt apró lyukat.

A gyökérkezelés után sok esetben korona felhelyezésére van szükség, különösen akkor, ha a fogzománc súlyosan sérült, vagy nagyobb tömést kellett helyezni a fogba. A gyökérkezelt fogak idővel törékennyé válhatnak, ami miatt szintén ajánlott koronát rakatni például a hátsó fogakra, amelyet rendszeresen rágásra használunk.

Fogkorona esetén lereszeljük a fog egy részét, hogy egy végleges koronát helyezhessünk rá. A koronát többféle színben is el lehet készíteni, hogy passzoljon a környező fogakhoz, ezzel természetes hatást elérve. 

Amennyiben nincs szüksége koronára, a fog fehérítésével eltávolítható az elhalás okozta elszíneződés. Erre általában csak az elülső, láthatóbb fogak esetében lehet szükség. Érdemes ellátogatnia rendelőnkbe, hogy minden egyedi lehetőséget feltárhassunk. 

Kérjen időpontot rendelőnkbe a lenti űrlap segítségével!

Kapcsolatfelvétel

A fog eltávolítása

Amennyiben az elhalt fog súlyos károkat szenvedett, és gyökérkezeléssel sem kezelhető, akkor a fog végleges eltávolítását javasoljuk. Eltávolítását követően a fog egy implantátummal, vagy más fogpótló megoldással helyettesíthető.

 

A fájdalom kezelése

Ha az elhalt fog intenzív fájdalommal jár, akkor van néhány módszer, amivel házilag is enyhítheti ezt a fájdalmat, míg a kezelésre várakozik:

  • Ne igyon forró italokat. Ezek súlyosbíthatják a gyulladást, ami csak még több fájdalmat okoz majd.
  • Szedjen recept nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszereket, természetesen szigorúan a betegtájékoztató, vagy a fogorvos utasításai szerint.
  • Ne egyen kemény dolgokat. Az elhaló foggal nagyon fájdalmas lehet a harapás, mert ilyenkor nyomást gyakorlunk a sérült idegekre.

Fontos azonban, hogy semmilyen házi gyógymódot ne alkalmazzunk az elhaló fog „kezelésére”, amíg nem mutattuk meg azt fogorvosnak. A házi módszerek nem helyettesíthetik a valódi fogorvosi kezeléseket. A legtöbb tehát, amit tehetünk, az az, hogy kíméljük a sérült fogat, amíg nem kapunk róla szakvéleményt.

 

Hogyan előzhető meg a fog elhalása?

A fogak elhalását nem mindig lehet elkerülni, de több mindent is tehetünk annak érdekében, hogy javítsuk az esélyeinket ellene:

  • Ügyeljünk a száj tisztaságára és egészségére. Naponta kétszer mossunk fogat, és legalább egyszer használjunk fogselymet is.
  • Legalább hathavonta látogassunk el fogorvosodhoz egy alapos vizsgálatra. A megelőző jellegű fogápolás számos fogproblémát segíthet megakadályozni, mielőtt azok kialakulnának. Ha például időben észreveszik a fogszuvasodás kezdeti szakaszaiban egyszerűen kezelhető, elkerülve ezzel, hogy elérje a fogbelet és elhalást okozzon.
  • Viseljünk fogvédőt. Ha olyan sportokat űz, amelyek során fogai fokozott veszélyben lehetnek, akkor fontos, hogy megvédje őket a sérülésektől.
  • Igyekezzünk egészségesen étkezni. Kerülje a cukros élelmiszereket, amelyek fogszuvasodást okozhatnak.
  • Igyunk vizet, különösen étkezés után. A víz segíthet lemosni a szájban maradt baktériumokat két fogmosás között.

 

Hogyan alakul ki az elhalt fog és melyek a tünetei? Olvassa el erről szóló cikkünket!

 

Amennyiben fogfájással, érzékeny foggal küzd, vagy itt az ideje a fogászati szűrővizsgálat elvégzésének, akkor keresse fel rendelőnket a lenti űrlap segítségével! 

Kapcsolatfelvétel


 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.