Miért veszélyes a fogkő?

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!
 

Miért veszélyes a fogkő?

Tudtad, hogy a fogkő igencsak kockázatos lehet?


A fogkő egy olyan fogászati probléma, mely gyakran figyelmen kívül marad, de potenciálisan súlyos következményekkel járhat. Bár elsőre ártalmatlannak tűnhet, ha hagyjuk, hogy a fogaink körül felhalmozódjon, idővel jelentős egészségügyi kockázatokat jelenthet.


A fogkő nem csupán esztétikai probléma, hanem számos egészségügyi komplikációhoz is vezethet, beleértve az ínygyulladást, fogínybetegségeket, sőt akár más szervrendszerekre is kihatással lehet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért veszélyes a fogkő, és miért fontos rendszeresen fogorvoshoz járni annak megelőzése és kezelése érdekében.

 

 

Miért alakul ki a fogkő fogaink felületén?


Az emberi szájüreg rendkívül bonyolult rendszer, mely számos baktériumnak és más mikroorganizmusnak ad otthont. Ezek a baktériumok számos funkciót látnak el a szájban, köztük a táplálék lebontását, de sokan közülük patogének is lehetnek. Ha nem megfelelően gondozzuk a fogainkat, ezek a baktériumok összeállnak és lepedéket képeznek a fogak felületén, amely, ha sokáig lerakódik, fogkővé válik.


A fogkő egy kemény, sárgás vagy szürkés bevonat, mely a fogakon és az ínyhatáron jelenik meg. Amint a lepedék felhalmozódik és megkövesedik, egyre nehezebb lesz eltávolítani. Ez az, ami veszélyessé teszi a fogkövet.

 

Az Ön fogain is elkezdett felhalmozódni a lepedék, esetleg már fogkő is kialakult? Előzze meg a nagyobb bajt, és kérjen időpontot a Rosental Fogászatára professzionális szájhigiéniás kezelésre!


Kapcsolatfelvétel

 


A fogkő ínybetegséghez is vezethet


Az egyik leggyakoribb probléma, amely a fogkővel jár, az ínybetegség, más néven gingivitis. Amikor a lepedék és a fogkő felhalmozódik az íny szélén, irritációt és gyulladást okozhat, ami vörös, duzzadt, érzékeny ínyhez vezethet. Ha nem kezelik, az ínybetegség előre haladhat, és parodontitiszhez, azaz az íny és a csont károsodásához vezethet.

A parodontitisz komoly probléma, mely a fogak elvesztéséhez és más egészségügyi komplikációkhoz vezethet. A kutatások kimutatták, hogy az ínybetegség és a parodontitisz összefüggést mutatnak más betegségekkel, mint például a szívbetegségek, a cukorbetegség és a korai születések. Ezért rendkívül fontos az íny egészségének fenntartása és a fogkő kezelése, már a felismerés legelején!

 


Emellett még fogszuvasodást is okozhat a fogkő


A fogkő nemcsak az ínybetegséghez vezethet, hanem a fogszuvasodásban is szerepet játszhat. A fogak felületén lévő fogkő kiszolgáltatottabbá teheti azokat a károsodásoknak, mivel megnehezíti a fogmosást és a megfelelő szájhigiénia fenntartását. Amikor a fogakon tartósan megtelepedik a lepedék és a fogkő, a baktériumok savakat termelnek, amelyek károsíthatják a fogzománcot és lyukakat okozhatnak a fogakban.


A fogszuvasodás, amit nem kezelnek időben, fájdalmat okozhat, és a fertőzés tovább terjedhet a fogak mélyebb rétegeibe, akár a foggyökerekig is. Ez igen komoly fájdalommal és kellemetlenséggel járhat, és a fogak elvesztéséhez is vezethet.

 

Előzze meg a fogszuvasodást és a fogvesztést, fogkő esetén kérjen időpontot még ma klinikánkra!


Kapcsolatfelvétel

 


Fogkő további egészségügyi kockázatai


Az egészséges szájhigiénia kulcsfontosságú az általános egészség fenntartásában is. A fogkő és a kapcsolódó ínybetegségek nemcsak a szájüreget érintik, hanem összefüggésbe hozhatók más súlyosabb egészségügyi problémákkal is.


Például, több kutatás is kimutatta, hogy az ínybetegségek és a szívbetegségek között is lehet összefüggés. Az ínygyulladásos baktériumok a véráramba is kerülhetnek, és gyulladást okozhatnak más szervekben és szövetekben. Ezáltal növelhetik a szívbetegség, az agyvérzés és más érrendszeri problémák kockázatát.

Emellett a fogkő és az ínybetegségek összefüggésbe hozhatók a cukorbetegséggel is. A magas vércukorszint kedvező környezetet teremthet a baktériumok elszaporodásához a szájban, ami súlyosbíthatja az ínygyulladást és a parodontitiszt. Ugyanakkor az ínygyulladásos folyamatok a vércukorszint instabilitásához is vezethetnek, ami a cukorbetegség kezelését nehezítheti.

 


A Rosental tippjei a fogkő elkerülésére

A fogkő kialakulását elsősorban megfelelő szájhigiéniával lehet megelőzni.

 

  • Naponta legalább kétszer fogat kell mosni fluoridos fogkrémmel, és legalább egyszer naponta fogselymet kell használni a fogak közti területek tisztításához. 
  • Emellett fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és tisztítás is, hogy az esetlegesen felhalmozódó lepedék és fogkő időben eltávolítható legyen.
  • A megfelelő étrend is fontos szerepet játszik a fogak és az íny egészségében. Kerülendőek a cukros és szénhidráttartalmú ételek és italok, mivel ezek hozzájárulhatnak a fogszuvasodáshoz és az ínygyulladáshoz. A változatos étrend, amely magában foglalja a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket, hozzájárul az egészséges szájhigiéniához és az általános egészséghez is.
     

Kapcsolatfelvétel


Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.