Az elhalt fogak kialakulása és tünetei | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mi azaz elhalt fog, és hogyan alakul ki?

Fogainkat kemény és puha szövetek alkotják. Sokan nem tekintik fogaikat testük élő részeinek, pedig az egészséges, ép fogak nagyon is életben vannak. Amikor azonban a fogbél (a fog belső rétege) idegei kárt szenvednek (például fizikai sérülés vagy fogszuvasodás miatt), akkor előfordulhat, hogy nem képesek további vért biztosítani a fog számára. Ez fertőzéshez, és a fogidegek elhalásához vezethet.

A következőkben összefoglaltuk, hogyan azonosíthatók az elhalt fogak, és hogy mi a teendő, ha sérült fogakkal rendelkezünk. 
 

Mi azaz elhalt fog, és hogyan alakul ki?

Miről ismerhető fel az elhalt fog?

Az elhalt fog egy olyan fog, ami nem kap friss vérutánpótlást. Első jele a legtöbb esetben a fog elszíneződése, illetve felléphet fájdalom magában a fogban és a fogínyben is.

 

Elszíneződés

Az egészséges fogak általában a fehér, vagy fehérhez közeli színűek. Ez függ az ember étrendjétől és szájhigiéniájától is. Például, ha rendszeresen fogyasztunk kávét, teát, vörösbort, vagy más, elszínező hatású élelmiszereket, akkor a fogak „piszkosfehér” vagy sárgás színűek lehetnek. Az elhalt fogakkal ellentétben azonban ez az elszíneződés minden fogra egyenletesen kihat.

Az elhaló fogak elszíneződése elüt a többi fogétól. Egy „haldokló” fog sárga, világosbarna, szürke, vagy akár fekete is lehet. Ez az elszíneződés idővel egyre láthatóbbá válik, ahogy a fog és az idegek állapota romlik.

 

Erős fájdalom

A fájdalom szintén árulkodó jel lehet. Nem mindenkinek fáj az elhaló foga, míg mások mérsékelt vagy intenzív fájdalmat érezhetnek. A fájdalmat az elhaló idegek okozzák, de lehet fertőzés tünete is. Szintén fertőzésre utaló jelek a kellemetlen szájszag, a rossz szájíz, illetve a fogíny feldagadása is.

 

Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észleli, érdemes felkeresnie fogászati rendelőnket minél előbb, hogy kezelhessük a problémát! 

Kérjen időpontot a lenti űrlap kitöltésével!

Kapcsolatfelvétel

 

Mitől halnak el a fogak?

A fogak elhalásának egyik oka a sérülések lehetnek. Ha például valaki elesik, és pont úgy üti meg az arcát, hogy megsérül a foga, akkor az idővel elhalhat. Az elhalás maga történhet gyorsabban, csupán néhány napon belül, vagy lassan, akár hónapok, vagy évek leforgása alatt.

Az elhanyagolt szájhigiénia szintén a fogak elhalásához vezethet. Ha nem kezelik őket, a lyukas fogak például lassan tönkre mennek majd. A lyukak először a fogzománcon alakulnak ki, ami a fogak külső védőrétege. Ha nem látják el időben, a zománc idővel teljesen átlyukad, és a károsodás eléri a fogüreget is. A lyukas fogüreg elfertőződhet, ez a fertőzés pedig gátolhatja a fog vérellátását. Mint azt már említettük, ez a fog elhalásához vezet majd. A lyukas fogüreg általában intenzív fájdalommal jár.

 

Az elhalt fogak azonosítása

Az elhalt fogakat egy szájröntgen-vizsgálat során lehet azonosítani. Amennyiben az elhaló fog fájdalommal vagy elszíneződéssel jár, fogorvosaink is diagnosztizálhatják azt egy rutin fogvizsgálat alkalmával.

Egy fogsérülést követően azonnal érdemes felkeresnie fogászatunkat, hogy alaposan megvizsgálhassuk fogait és észrevehessük az elhalás kezdeti jeleit. Minél előbb kezdjük el kezelni a problémát, annál jobb.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogyan kezelhetők az elhalt fogak, olvassa el szakmai cikkünket!

 

Amennyiben pedig szeretné elkerülni a fogak elhalását vagy bármely fenti tüntet észleli, keresse fel rendelőnket a lenti űrlap kitöltésével, hogy mielőbb segítsünk újra egészségesség varázsolni fogait!

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.