Rosental Rosental
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán és Bécsben, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Melyek a gyulladt fog mellékhatásai? Tünetek és kezelési módszerek

Fogfájás esetén meglehetősen kellemetlenek lehetnek a mindennapok és ha nem kezeltetjük, rengeteg szövődménye lehet. A legtöbb esetben fogfájás során a fog gyulladásban van, amit minél előbb kezeltetnünk kell! A következőben a gyulladt fog mellékhatásairól, tüneteiről és kezeléseiről lesz szó!

Melyek a gyulladt fog mellékhatásai? Tünetek és kezelési módszerek

Mitől gyulladhat be a fog? 

Egy fog sok minden miatt begyulladhat, azonban az egyik legáltalánosabb oka a nem megfelelő szájhigiénia. A nem megfelelő szájhigiénia következménye a fogkő, majd a fogszuvasodás, amely során a fogzománc elvékonyodik vagy teljesen eltűnhet, ezáltal pedig a fog belsejébe könnyedén bejuthatnak a szennyeződések és baktériumok. Ezek ellen a baktériumok ellen a fog szövetei védekezni kezdenek, amely során gyulladás alakul ki a területen. A nem megfelelő szájhigiénia mellett a gyulladt fog oka lehet akár pultisit, azaz krónikus fogideggyulladás, fogínygyulladás. ciszták, fogsérülések, de akár gyökérmaradvány vagy állkapocscsont krónikus gyulladása is okozhatja. Ezen kívül a fogak túlterhelésének következményeként is kialakulhat a foggyulladás. 

 

Mi történik, ha nem kezeltetjük a gyulladt fogat? Melyek a mellékhatásai? 

A foggyulladást azonnal kezeltetni kell, mivel olyan szövődmények alakulhatnak ki, amelyek akár életveszélyessé is válhatnak. A gyulladt fog mellékhatásai között az egyik leggyakoribb a fogfájás, amely legtöbb esetben folyamatos, pulzáló fájdalom, így nem csak nyomáskor, evéskor vagy beszéd esetén jelentkezik. Sokan úgy vannak a fájdalommal, hogy majd elmúlik, vagy bevesznek egy fájdalomcsillapítót, azonban sokszor már ezek a gyógyszerek sem hatnak, így a mindennapjainkat könnyen megkeserítheti a folyamatos fogfájdalom. A gyulladt fog mellékhatásai között továbbá jelentkezhet arcduzzanat, amely körül gennyes szövet is képződhet. Ha a foggyulladást nem kezeltetjük minél előbb és ráhúzódik a gyulladás a környező szövetekre, az akár a légutakra is kihathat, így a légzés nehéz lehet. 

 

Hogyan kezelhető a gyulladt fog? 

Egy gyulladt fog esetén nem lehet azonnal beavatkozni, hiszen először a gyulladást kell csillapítani a környező területen. Fogászatunkon először egy gyulladt fog esetén maximum megtisztítjuk a fog területét, majd antibiotikum-kúrát írunk fel, amely a gyulladás csökkentésére szolgál. A páciensnek ezután azt javasoljuk, hogy egy pár nap elteltével, vagyis a gyulladás elapadásával jöjjön vissza rendelőnkbe, hogy a fogbélből eltávolíthassuk a baktériumokat, ezzel megmentve a fogat. Ezt gyökérkezeléssel végezzük el, amelynél a fog gyökerét kezeljük fájdalommentes módon. Ha úgy látjuk a fog túlságosan későn lett kezelve és nem megmenthető, abban az esetben a fog kivonását javasoljuk. 

 

Hogyan kerüljük el a gyulladt fog mellékhatásait? 

Megfelelő otthoni szájhigiéniával és rendszeres fogorvosi kontrollal. Érdemes félévente ellátogatnia rendelőnkbe, hogy fogai egészségesek maradhassanak. Rendelőnkben professzionális dentálhigiénés kezeléssel és folyamatos fogászati állapotfelmérés mellett a fogfájdalom és a foggyulladás garantáltan elkerülhető. 

Amennyiben fogfájást, arcduzzanatot tapasztal, azonnal keresse fel rendelőnket, hogy mielőbb kezelhessük gyulladt fogát és megszüntessük fájdalmát!

 

Kérjen időpontot a lenti űrlap segítségével!  

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

Erős fogfájás? Ez az azonnali teendő!

Erős fogfájás? Ez az azonnali teendő!

Mielőtt bármilyen jótanáccsal is szolgálhatnánk, fontos leszögezni: erős fogfájás esetén a lehető leghamarabb szakemberhez kell fordulni, ugyanis a probléma nem szűnik meg idővel, csak rosszabb lesz....

Tovább
Fogágybetegség: Megelőzés, kezelés

Fogágybetegség: Megelőzés, kezelés

A fogágybetegség a lakosság mintegy 80-90%-át érinti, mégis, a legtöbben még csak nem is tudják, hogy pontosan mik is ezek. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a...

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán és Bécsben komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Hétfő - Péntek 8:00 - 20:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.