Gyökérkezelés után: mire számíthatunk? | Rosental | Fogászati kezelések Budapesten

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Milyen fájdalmakra számíthat a gyökérkezelés után (és mi a teendő ilyenkor?)

A gyökérkezelés egy meglehetősen intenzív eljárás, ami után teljesen normális, ha a kezelt fogban fájdalmat érzünk. Ez azért van, mert a gyökérkezelés során a fogorvos kitisztítja a fogbelet, és ez irritálja a környező idegeket és fogínyt.

Milyen fájdalmakra számíthat a gyökérkezelés után (és mi a teendő ilyenkor?)

Ez a fájdalom normális esetekben idővel elmúlik majd, hiszen a gyökérkezelés célja épp az, hogy a jövőben elkerüljük az elhaló, vagy sérült fog fájdalmait. Nem kell tehát megijednünk, ha kezelt fog még egy ideig fáj a gyökérkezelés után – erre minden gyökérkezelés után felhívjuk a figyelmét pácienseinknek.

Azonban, ha a fájdalom semmiképpen nem múlik el, fontos, hogy minél előbb felkeresse rendelőnket, ugyanis további beavatkozásokra lehet szüksége.

 

Mire számítson a gyökérkezelés utáni gyógyulás során

A gyökérkezeléseknek sokáig méltán volt rossz hírük, ugyanis régebben rettenetesen fájdalmas beavatkozások voltak. Szerencsére manapság már olyan módszerek érhető el, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük a gyökérkezeléssel járó fájdalmakat.

A kezelés előtt helyi érzéstelenítőt alkalmazunk, ami csökkenti a fájdalmat, ezáltal a kezelés fájdalommentesen elvégehető. A kezelés közben nyomást érzhet majd a fogban, ami kellemetlen lehet, de erős fájdalmaktól nem kell tartania.

A helyi érzéstelenítő hatása a gyökérkezelés után idővel elmúlik, és ilyenkor az irritált fog fájdalmai visszatérhetnek. Ezt a tisztítási folyamat okozza, amely során egy lyukat fúrunk a fogba, majd azon keresztül eltávolítjuk a fogbél sérült, fertőzött részeit. Természetes tehát, hogy a kezelés után fájdalmat érzhet majd a kezelt fogban, ez azonban néhány napon belül enyhül és idővel teljesen eltűnik majd.

A gyökérkezelés utáni fájdalmak általában nem intenzívek, de előfordulhat, hogy recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóra lesz szüksége a kezelést követő napokban. Fontos, hogy előre tájékozódjon róla, hogy milyen fájdalomcsillapítót ajánlott szednie erre a fájdalomra. Erről érdemes előre egyeztetni fogorvosainkkal. 

Fontos, hogy a kezelést követő napokban fokozottan kímélje fogát ne rágjon vele, ne egyen kemény dolgokat, ne igyon forró italokat, és így tovább.

 

Mikor érdemes fogorvoshoz fordulni a gyökérkezelés utáni fájdalmakkal?

Mint azt már említettük, a gyökérkezelés utáni fájdalom normális, és idővel teljesen elmúlik majd. Azonban, ha huzamosabb ideig fájdalmat vagy duzzadást tapasztal, érdemes minél előbb visszatérnie rendelőnkbe. 

A legtöbb embernek egy vagy két gyökérkezelésre lehet szükségük, hogy teljesen kitisztuljon a foguk. Súlyosabb esetekben akár több alkalommal is el kell végezni a tisztítást – a visszatérő fájdalom erre utaló jel lehet.

A fájdalomcsillapítók segíthetnek enyhíteni a kezelés utáni panaszokat, de előfordulhat, hogy erősebb, csak recepttel kiváltható készítményekre lesz szüksége, amelyeket fogorvosaink írhatnak fel. Természetesen ezeket szigorúan utasításaink szerint szabad csak szednie.

Miután a gyökérkezelés befejeződött, és a fog teljesen kezeltnek tekinthető, gyakran korona felhelyezését javasoljuk az érintett fogra. Ez készülhet fémből, porcelánból vagy aranyból is. A korona célja, hogy megvédje a kezelt fogat a későbbi sérülésektől, a gyökérkezelt fogak ugyanisi idővel törékenyebbé válhatnak, mint az egészséges fogak. A korona felhelyezése után is érezhet némi fájdalmat, de idővel ez is elmúlik majd, ahogy hozzászokik viseléséhez.

 

A gyökérkezelés utáni fájdalom kezelése

Az ideiglenes gyógyszerszedés mellett más módszerekkel is enyhítheti a gyökérkezelés utáni fogfájást. Fontos, hogy vigyázzon fogára és óvja szája egészségét. A gyökérkezelés egy jó alkalom arra is, hogy leszokjon a dohányzásról.

A fájdalom csillapítására bármilyen olyan biztonságos megoldást alkalmazhat, amiről tudja, hogy az megnyugtatja. A jógázás például segíthet elvonni a figyelmet a fájdalomról (és ezzel akár egy új, egészséges hobbit is találhat magának).

 

A gyökérkezelés alternatívája

Bizonyos esetekben a fog végleges eltávolítását javasolhatjuk a gyökérkezelés helyett. Erre általában akkor van szükség, ha a fog súlyosan sérült, és már egy alapos fogbéltisztítás sem biztos, hogy segítene rajta. Az eltávolított fogat aztán implantátummal, vagy más fogpótló megoldásokkal helyettesíthetjük.

Amennyiben szeretné, ha megmentenék gyulladt fogát, jelentkezzen be rendelőnkbe gyökérkezelésre és garantáljuk kezelésünk eredményességét!

Kérjen időpontot a lenti űrlap segítségével!

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.