Fog(ak) eltávolítása ínybetegség esetén: Lehetséges? | Rosental Fogászat

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A fogak eltávolítása ínybetegség esetén: Miért szükséges és hogyan történik?

A fog és a száj betegségei már önmagukban súlyos problémáknak számítanak, azonban, ha ezek a fogínyre is átterjednek, akkor már igazán komoly szövődményekre lehet számítani. Periodontális, vagyis fogínyt érintő betegségről akkor beszélünk, amikor a gyulladás az ínyvonal alatti csontozatra is átterjed. Mindez a szájban leledző baktériumok elterjedésével kezdődik.
A fogínybetegségnek számos mellékhatása lehet, az egyik legsúlyosabb ezek közül a fogak elvesztése. Mai cikkünkben a fogíny megbetegedéséről, illetve az érintett fogak eltávolításáról szeretnénk némi tájékoztatást nyújtani.

A fogak eltávolítása ínybetegség esetén: Miért szükséges és hogyan történik?

A fogínybetegség természete

10-ből 7 embernél alakul ki fogbetegség élete során, így egy jól ismert, gyakori problémáról beszélünk. Valójában nem maga a fogíny megbetegedése, ami eleinte veszélyt jelent, hanem az, hogy sokan nem fordítanak megfelelő figyelmet erre az állapotra. Ha nem kezelik időben, a fogíny kezdeti megbetegedése (gingivitis) idővel súlyosabb szakaszba léphet át (periodontitis), amely később egy utolsó stádiumú, súlyos fogínybetegséggé alakulhat. Az előző két szakasz még kezelhető valamelyest, azonban az utolsó stádiumú fogínybetegség már sokkal kezelést igényel.
Ilyenkor már a fogak is veszélybe kerülnek, ugyanis a csont elkezdett megritkulni a fogak körül, és csak sebészeti beavatkozással oldható meg a probléma. Végső esetben a fog eltávolítására is szükség lehet.

 

A fog eltávolítása fogínybetegség esetén

Amennyiben egy fog a betegség hatására kilazult, és kezelésre szorul, akkor ez azt jelenti, hogy a fogínybetegséget okozó baktériumok már a kérdéses fogra is átterjedtek. Ilyenkor a fog és az azt körülvevő csont is elfertőződött, és sajnos ez az állapot a környező fogakra is tovább terjedhet. Ennek megelőzése érdekében muszáj eltávolítani a fogat, és nem megvárni, hogy az magától essen ki (hiszen az már nagyon súlyos állapotra utal).
Súlyosabb esetekben a fog olyan laza, hogy magától is képes lenne kiesni a helyéről, ami egy árulkodó jel, hogy azonnali beavatkozásra van szükség. Ha a fog még nem hullott ki magától, akkor ez azt jelenti, hogy még nem vált el a csonttól, így a fertőzés még megfékezhető. Ilyenkor a fogat több részben távolítják el a helyéről, hogy megállítsák a fertőzés terjedését.

 

A probléma megelőzése

Természetesen, mint ahogy a legtöbb fogászati probléma, a fogínybetegség, és az azzal járó kellemetlenségek is könnyedén megelőzhetők a szájhigiénia betartásával, illetve a rendszeres fogorvosi vizsgálatokkal. Ezekre a vizsgálatokra akkor is erősen ajánlott eljárni, ha semmilyen panaszt nem tapasztal, hiszen sokféle probléma észrevehetetlen, mielőtt súlyosabb stádiumba lépne, így érdemes ezeket időben felfedezni, és komolyabb beavatkozások nélkül megfékezni!
 

Ha Önnek is segíthetünk a fogínybetegségek megelőzésében és kezelésében, keresse fel kollégáinkat és kérjen időpontot most rendelőnkbe egy alapos fogászat szűrővizsgálatra! 

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.