Mik lehetnek a fogínysorvadás okai?

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mik lehetnek a fogínysorvadás okai?

A fogínysorvadásról gyakran kevesebb szó esik, mint a fogszuvasodásról, fogágybetegségről, pedig ez is népbetegséggé vált napjainkra, mely a lakosság mintegy 70-80%-át érinti. Ha nem kezelik, akkor az íny nem képes betölteni a szerepét, ami a fogak elvesztéséhez vezethet. Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, mik lehetnek a fogínysorvadás okai.

Mik lehetnek a fogínysorvadás okai?

A fogínysorvadás okai közül az egyik legkézenfekvőbb a fogínygyulladás, ami a nem megfelelő szájhigiénia következménye. A gyulladt íny fel lehet ismerni sötét, vörös, esetleg lilás színéről, illetve arról, hogy fogmosáskor vérzik. Ezek mind intő jelek!

 

A fogínysorvadás okai közül a következő a stresszes életvitel. Mivel modern korunkban szinte minden ember ismeri, milyen a mindennapos nyomás súlya alatt élni, nem csoda, hogy olyan sok embert érint ez a betegség. Ez gyakran éjszakai fogszorítással, fogcsikorgatással is párosul, ami ugyancsak elősegítheti a fogínysorvadás kialakulását.

 

A fogínysorvadás okai közt megtalálható a cukorbetegség, valamint hormonális megbetegedések is. De a terhesség alatti vagy pubertáskori hormonváltozások is lehetnek a probléma forrásai. 

 

A fogínysorvadás okai lehetnek továbbá hibásan elkészített tömések, hibásan elkészített fogpótlások vagy allergiás reakció kialakulása a készített fogpótlásnál. Ebben az esetben, ha a fogak rendbe lettek téve, egészen könnyedén visszafordítható a folyamat. 

 

A fogínysorvadás okai közt megtalálható még a vitaminhiány (C, B3, D) és a fehérjehiányos táplálkozás, illetve a vérnyomáscsökkentők és egyes szívbetegségekre használt gyógyszerek használata, továbbá az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek használata.

 

Bár csak elenyésző mértékben fordul elő, azért a fogínysorvadás okai között meg kell említeni azt is, hogy lehet valamilyen egyéb, súlyos betegség tünete, velejárója is.

 

A fogínysorvadás okai mellett nem árt ismerni a tüneteket sem

 

Bár ez a cikk alapvetően a fogínysorvadás okait hivatott összegyűjteni, érdemes tisztában lenni a fogínysorvadás tüneteivel is, hogy minél előbb felismerhesse Ön is a problémát. Ilyen tünetek a tapintásra érzékeny íny, a fogmosáskor vérző íny, a kellemetlen lehelet, a visszahúzódó íny (láthatóvá válik a fognyak), az íny elválása a fogtól, rések kialakulása a fogak között, a fogak mozgása, valamint a minden előzmény nélkül elvándorló fogak.

 

Amennyiben ön is észleli a fogínysorvadás tüneteit, például az íny színe nem rózsaszín, hanem sötét, vörös, vagy lilás, semmiképpen ne várjon tovább! A fogínygyulladást, fogínysorvadást minél hamarabb kezelni kell! Keresse fel rendelőnket és előzze meg a fogínysorvadás következményeit minél előbb!

Kapcsolatfelvétel


Rosental Klinika és Magán Fogorvos Budapesten

Rosental Klinika és Magán Fogorvos Budapesten

Nálunk a Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központban a mentalitásunk páciens központúság és a legmagasabb szintű ellátás. Teljeskörű fogászati ellátást biztosítunk betegeink számára, mint magán...

Tovább
Fogbeültetés típusai

Fogbeültetés típusai

Az eredeti fogak elvesztése után kiemelkedően fontos a gyors fogpótlás. A fogimplantátumok alkalmazása az esztétikai fogászatban elengedhetetlen, mivel az állcsont mennyisége csak akkor csökken, amikor abban...

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.