Fog eltávolítás után: Mit ehetünk és mit nem?

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mit szabad és mit nem szabad enni egy fog eltávolítása után?

Habár gyakran keverik a foghúzással, a fogak eltávolítása egy körülményesebb eljárás, amely során a fogat részenként távolítják el a helyéről. Ez a folyamat több alkalmat igényel, így előfordulhat, hogy akár hetekig is fokozottan kell figyelnie a beavatkozás helyére szájában.
Ehhez megfelelő higiéniai rutint kell követni, illetve fontos, hogy kerülje a fizikailag megterhelő tevékenységeket is a kezelés során. Mindemellett kerülni kell a kezelt fog felesleges terhelését is, így sem a cigarettázás, sem pedig a fog nyelvvel való „piszkálása” nem ajánlott.
Mindezek talán magától értetődő dolgok, az azonban már egészen más kérdés, hogy mit szabad és mit nem szabad enni egy fog eltávolítása után. Az alábbiakban erről lesz szó.

Mit szabad és mit nem szabad enni egy fog eltávolítása után?

Hogyan kell enni egy fog eltávolítása után?

Nem csak az fontos, hogy mit fogyaszt egy fog eltávolítását követően, hanem az is, hogy hogyan teszi ezt. Első sorban mindenképpen érdemes az eltávolított foggal ellentétes oldalon rágni, legalább is a beavatkozást követő néhány napban.
Mivel ilyenkor főleg folyékony állagú diétára érdemes átállni, jogos a gondolat, hogy érdemes szívószálat használni ezek elfogyasztásához. Ez azonban nem ajánlott, mert a szívás során a seben kialakuló vérrög elmozdulhat a helyéről, ami hátráltatja a regenerációs folyamatot.

 

Mit lehet enni egy fog eltávolítása után?

Az első 24 órában kizárólag folyékony élelmiszereket, és nagyon puhára főzött krumplipürét szabad csak fogyasztani. Egy-két nap elteltével fokozatosan elkezdhet visszatérni a megszokott étrendhez, attól függően, hogy hogy érzi magát. A joghurtok, a pudingok, a szószok, a tojásrántották és a nem darabos levesek mind jó választások ebben az időszakban.
Fontos, hogy bármit is fogaszt, ne legyen túl meleg. A jégkrémek is megengedettek, persze csak akkor, ha nincsenek bennük kemény, ropogós darabkák vagy rágós cukrok. Érdemes továbbá kehelyből fogyasztani a fagylaltokat, nem pedig a ropogós tölcsérből.

 

Mit nem szabad enni egy fog eltávolítása után?

Teljes mértékben kerülni kell a kemény, ropogós, rágós, ragadós élelmiszereket legalább egy hétig a fog eltávolítását követően. Még az apró szemcsés élelmiszerek sem javasoltak, mert megzavarhatják a vérrögöt a seben. A rágósabb húsokat is félre kell tenni erre az időre, ezért a tejtermékek lesznek a fő fehérjeforrások. Az alkoholfogyasztás szintén nem javasolt, főleg amíg tart a fájdalomcsillapítós kezelés a beavatkozás utáni napokban.

Egy fog eltávolítása után akár hetekig is eltarthat a felépülés. Éppen ezért fontos, hogy ne hátráltassa semmivel ezt a folyamatot, és kövesse szigorúan fogorvosa javaslatait foga ápolásával, illetve étrendjével kapcsolatban. Amennyiben bármilyen váratlan fájdalmat vagy más problémát tapasztal, először is azonnal álljon vissza a puha, folyékony élelmiszerekre, és beszéljen fogorvosával az esetleges megoldásokról.
 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.