Fogkefe választás: szakmai szemmel 1. rész | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Hogyan válasszon fogkefét - szakmai szemmel 1. rész

Az egészséges fogak és fogíny nem csupán a különféle szájproblémákat segítenek elkerülni, hanem test általános jólétéhez is nélkülözhetetlenek – a fogínybetegség például olyan szövődményekhez vezethet, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegség. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen és megfelelően megtisztítsa fogait és fogínyét.

Hogyan válasszon fogkefét - szakmai szemmel 1. rész

Ebben a feladatban fontos szerepet játszik többek között a fogkefe is, azonban ezekből sok üzletben akkora a választék, hogy az ember nem is igazán tudja, hogy melyiket vigye haza. Na persze, jogosan merül fel a kérdés is, hogy számít-e egyáltalán, hogy milyen fogkefét használunk. Van lényeges különbség közöttük?
Bizony, van, és ha nem megfelelő fogkefét választ, akkor azzal akár több kárt is tehet fogaiban és fogínyében, mint amennyit segíthet vele. Mai cikkünkben segítünk választani!

 

A fogkefék szálai: Puha, közepes, vagy kemény?

Mind a hagyományos, mind pedig az elektromos fogkefék (ezekről lejjebb bővebben is szó lesz) kefe részét nejlonszálak alkotják. Ezek a szálak lehetnek puhák, közepesen kemények, és kemények is. Logikus, hogy a keményekkel lehet a legjobban súrolni, igaz? Nem egészen…
Sokkal inkább ajánlanánk a közepes, vagy egészen puhaszálú fogkeféket, ugyanis a keményebb szálak sokkal könnyebben felsértik a fogínyt, és kárt tehetnek a fogzománcban is. Az ember általában észre sem veszi, ha túl erősen sikál fogkeféjével (például mert fáradt, vagy stresszes, stb.), és ez akár fájdalmas ínyvérzést is okozhat (és nem is mindig azonnal).
A puhaszálú fogkefék sokkal kíméletesebbek, habár ezek nem feltétlenül olyan hatékonyabb a makacsabb lepedékek eltávolítására. Hacsak nincsenek ínyproblémái, vagy a fogorvos nem javasol mást, próbálja ki a közepes keménységű fogkeféket, és váltson puhábbra, ha szükséges.

Érdemes még megemlíteni azokat a fogkeféket is, amelyeket kifejezetten úgy reklámoznak, hogy természetes anyagokból, például fák gyökereiből készítették a szálaikat. Ezek ugyan környezettudatos választások lehetnek, azonban néhány nap használat után kellemetlen szagot vesznek majd fel, így nem a legideálisabbak a száj tisztán tartására.

 

Méret és kialakítás

Általánosságban ajánlott kisebb fejű fogkeféket használni, mert ezekkel a nehezebb elérhető részeket is könnyebb megtisztítani. Na persze, ha nagyobb szája és fogai vannak, akkor nagyobb fogkefe-fejek is kellően kicsinek számíthatnak. Ezt magának kell tehát kitapasztalni.
A fogkefe nyelét ne szín vagy design alapján válasszuk ki. A legfontosabb szempont, hogy kényelmesen tudja fogni a kezében, és, hogy ne csússzon a felülete, ha összevizezi. 

 

A nagy kérdés: Hagyományos, vagy elektromos fogkefe?

Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai (ezeket lejjebb bővebben is kifejtjük). Egyesek nem szeretik az elektromos készülékek rezgését, vagy nem szívesen költenek rájuk többet, míg mások úgy érzik, hogy fogaik sokkal tisztábbak, ha elektromos fogkefével mossák őket.
A legtöbb kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy nincs igazán jelentős különbség a hagyományos és elektromos fogkefék hatékonysága között. Egyes kutatások szerint a forgó-oszcilláló fogkefék (amelyek nem csak körben forognak, hanem előre-hátra is mozognak) hatékonyabbak lehetnek a lepedék eltávolítására, mint a hagyományos alternatívák.

Bármilyen fogkefét is választ, fontos, hogy rendszeresen lecserélje azt (elektromos fogkefék esetén persze csak a fejeket kell cserélni, nem az egész készüléket). Nejlon szálak előbb-utóbb elhasználódnak, és érdemes legalább háromhavonta (például az évszakok váltakozásához igazítva) cserélni őket. Természetesen, ha a szálak előbb tönkremennek, vagy épp most jött ki egy betegségből, akkor minél előbb cseréljen fogkefét (vagy fejet), és kezdje újra a három hónap számlálását.

Az igazság az, hogy sokkal több múlik a helyes fogmosási technikán (2 perc, a száj négy negyedére legalább 30-30 másodpercet fordítva, megfelelő szögben és mozdulatokkal), mint azon, hogy az ember elektromos, vagy hagyományos fogkefét használ.
 

A két típus összehasonlításáról a második részben olvashat, ide kattintva

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.