Rosental Rosental
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán és Bécsben, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Hogyan válasszon fogkefét - szakmai szemmel 1. rész

Az egészséges fogak és fogíny nem csupán a különféle szájproblémákat segítenek elkerülni, hanem test általános jólétéhez is nélkülözhetetlenek – a fogínybetegség például olyan szövődményekhez vezethet, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegség. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen és megfelelően megtisztítsa fogait és fogínyét.

Hogyan válasszon fogkefét - szakmai szemmel 1. rész

Ebben a feladatban fontos szerepet játszik többek között a fogkefe is, azonban ezekből sok üzletben akkora a választék, hogy az ember nem is igazán tudja, hogy melyiket vigye haza. Na persze, jogosan merül fel a kérdés is, hogy számít-e egyáltalán, hogy milyen fogkefét használunk. Van lényeges különbség közöttük?
Bizony, van, és ha nem megfelelő fogkefét választ, akkor azzal akár több kárt is tehet fogaiban és fogínyében, mint amennyit segíthet vele. Mai cikkünkben segítünk választani!

 

A fogkefék szálai: Puha, közepes, vagy kemény?

Mind a hagyományos, mind pedig az elektromos fogkefék (ezekről lejjebb bővebben is szó lesz) kefe részét nejlonszálak alkotják. Ezek a szálak lehetnek puhák, közepesen kemények, és kemények is. Logikus, hogy a keményekkel lehet a legjobban súrolni, igaz? Nem egészen…
Sokkal inkább ajánlanánk a közepes, vagy egészen puhaszálú fogkeféket, ugyanis a keményebb szálak sokkal könnyebben felsértik a fogínyt, és kárt tehetnek a fogzománcban is. Az ember általában észre sem veszi, ha túl erősen sikál fogkeféjével (például mert fáradt, vagy stresszes, stb.), és ez akár fájdalmas ínyvérzést is okozhat (és nem is mindig azonnal).
A puhaszálú fogkefék sokkal kíméletesebbek, habár ezek nem feltétlenül olyan hatékonyabb a makacsabb lepedékek eltávolítására. Hacsak nincsenek ínyproblémái, vagy a fogorvos nem javasol mást, próbálja ki a közepes keménységű fogkeféket, és váltson puhábbra, ha szükséges.

Érdemes még megemlíteni azokat a fogkeféket is, amelyeket kifejezetten úgy reklámoznak, hogy természetes anyagokból, például fák gyökereiből készítették a szálaikat. Ezek ugyan környezettudatos választások lehetnek, azonban néhány nap használat után kellemetlen szagot vesznek majd fel, így nem a legideálisabbak a száj tisztán tartására.

 

Méret és kialakítás

Általánosságban ajánlott kisebb fejű fogkeféket használni, mert ezekkel a nehezebb elérhető részeket is könnyebb megtisztítani. Na persze, ha nagyobb szája és fogai vannak, akkor nagyobb fogkefe-fejek is kellően kicsinek számíthatnak. Ezt magának kell tehát kitapasztalni.
A fogkefe nyelét ne szín vagy design alapján válasszuk ki. A legfontosabb szempont, hogy kényelmesen tudja fogni a kezében, és, hogy ne csússzon a felülete, ha összevizezi. 

 

A nagy kérdés: Hagyományos, vagy elektromos fogkefe?

Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai (ezeket lejjebb bővebben is kifejtjük). Egyesek nem szeretik az elektromos készülékek rezgését, vagy nem szívesen költenek rájuk többet, míg mások úgy érzik, hogy fogaik sokkal tisztábbak, ha elektromos fogkefével mossák őket.
A legtöbb kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy nincs igazán jelentős különbség a hagyományos és elektromos fogkefék hatékonysága között. Egyes kutatások szerint a forgó-oszcilláló fogkefék (amelyek nem csak körben forognak, hanem előre-hátra is mozognak) hatékonyabbak lehetnek a lepedék eltávolítására, mint a hagyományos alternatívák.

Bármilyen fogkefét is választ, fontos, hogy rendszeresen lecserélje azt (elektromos fogkefék esetén persze csak a fejeket kell cserélni, nem az egész készüléket). Nejlon szálak előbb-utóbb elhasználódnak, és érdemes legalább háromhavonta (például az évszakok váltakozásához igazítva) cserélni őket. Természetesen, ha a szálak előbb tönkremennek, vagy épp most jött ki egy betegségből, akkor minél előbb cseréljen fogkefét (vagy fejet), és kezdje újra a három hónap számlálását.

Az igazság az, hogy sokkal több múlik a helyes fogmosási technikán (2 perc, a száj négy negyedére legalább 30-30 másodpercet fordítva, megfelelő szögben és mozdulatokkal), mint azon, hogy az ember elektromos, vagy hagyományos fogkefét használ.
 

A két típus összehasonlításáról a második részben olvashat, ide kattintva

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Document (.jpg,.pdf,.doc,.docx)

6 nyomós érv a fogmosás mellett

6 nyomós érv a fogmosás mellett

Bármennyire is vigyázunk orális egészségünkre, szánk több száz fajta mikrobával van tele a nap 24 órájában. Habár ezen baktériumok egy része hasznos, többségük inkább a lepedékképződésért felel,...

Tovább
Így tartsa tisztán fogászati implantátumait

Így tartsa tisztán fogászati implantátumait

A fogászati implantátumokat a legtartósabb, legstabilabb fogpótlási megoldásoknak tartják. Ez főleg annak köszönhető, hogy behelyezésük után idővel összeforrnak az ember természetes csontozatával, és...

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán és Bécsben komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Hétfő-Kedd-Péntek 8:00-17:00

Csütörtök10:00-18:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.