Mi a teendő, ha vérzik az ínyem?- fogínyvérzés megszüntetése hatékonyan

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mi a teendő, ha vérzik az ínyem?

A fogínyvérzés gyakoribb tünet, mint azt gondolná, feltehetőleg már Ön is tapasztalta, sőt az is lehet, hogy most is ezzel a problémával küzd. A fogínyvérzés számtalan ok miatt kialakulhat, okozhatja a problémát egyszerűen a rossz fogmosási technika, de komolyabb fogászati betegségek is állhatnak a háttérben. Bármi is legyen az oka, ha az íny vérzik, ne hagyja figyelmen kívül. Mutatjuk, mit tud tenni a fogínyvérzés megszüntetése érdekében!

Mi a teendő, ha vérzik az ínyem?

Miért vérzik az íny?

Ahhoz hogy egy adott problémát hatékonyan tudjunk kezelni, megszünteti, először is tisztázni kell a kialakulásának az okát, és ez nincsen máshogyan a fogínyvérzés esetében sem. Az íny vérzésének számos oka lehet, egyes okok a nem megfelelő szájápolási rutinhoz kapcsolódnak szájápolási, míg mások súlyosabbak, rossz egészségügyi állapotra utalhatnak, amely további vizsgálatot igényel. Nézzük a fogínyvérzés leggyakoribb okait!

•    Helytelen fogmosási technika (túl kemény fogkefe, túl erős dörzsölés, fogselyem használata megkezdése)
•    Hibás fogpótlások
•    Parodontális betegség
•    Fogínygyulladás
•    Nem megfelelően illeszkedő fogsor 
•    Vitaminhiány (például C-vitamin hiány, K-vitamin hiány)
•    Hormonális változások a terhesség alatt
•    Bizonyos gyógyszerek (például vérhígítók)
•    Bizonyos betegségek (például 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség, leukémia)

 

Hogyan lehet megállítani a fogínyvérzést?

Most pedig kezdjük el kivesézni azt a témát, amiért mindenki megnyitotta ezt a cikkünket, azaz válaszoljuk meg azt a kérdést, hogy mit tehet Ön abban az esetben, ha fogínyvérzést tapasztal! Számos intézkedést megtehet a vérzés megállítására. Ha azonban tünetei hét-tíz napon belül nem enyhülnek, szakemberhez kell fordulnia, ugyanis valószínűleg valami mögöttes ok okozza a tünetet, amit csak a fogorvos tud kezelni!

 

A megfelelő szájhigiénia segíthet a vérző íny ellen

A fogínyvérzés leggyakoribb oka a plakk felhalmozódása, ami a megfelelő szájhigiéniai gyakorlása mellett elkerülhető. Amennyiben rendszeres fogmosással és fogselyem használattal nem távolítja el az ínyvonal mentén lévő lepedéket, fogkővé válik. Ez ínygyulladást okozhat, ami akár fogszuvasodáshoz és fogínybetegséghez vezethet. Azt már tudjuk, hogy megfelelő szájhigiéniát kell gyakorolni, de azt még nem, hogy hogyan. A napi kettő fogmosás elengedhetetlen része ennek, és a fogselyem napi szintű használatát sem lehet kihagyni, ugyanis ez olyan helyekről is el tudja távolítani a lepedéket, ahova a fogkefe sörtéi nem érnek el, gondolunk itt a fogak közére, itt olvashat részleteket a fogselyem szakszerű használatáról, itt pedig nagyon sok jó tanácsot olvashat az otthoni szájápolással kapcsolatban.  

 

A megfelelő fogkefe segít elkerülni a fogínyvérzést

A fogínyvérzés nagyon gyakori oka a nem megfelelő fogkefe használata. Az erős sörték képesek megsérteni a fogínyt, éppen ezért javasolt puha sörtéjű fogkefe használata. Ne aggódjon, a lepedéket ezek is nagyon hatékonyan távolítják el, miközben biztosan nem tesznek kárt sem a fogak, sem az íny felszínében. A puha sörtéjű fogkefék is jobban tisztítanak, mert bejutnak az ínyvonal alá, és fellazítják a lepedéket a fogak és az íny körül. Érdemes 3-4 havonta lecserélni a fogkefét, ugyanis az elhasználódott fogkefe nem tisztítja hatékonyan a fogakat.

 

A megfelelő táplálkozás is segít a fogínyvérzés megszüntetésében

Tudta, hogy a táplálkozással kapcsolatos döntései hatással vannak szájüregére? Nem kell meglepődni ezen, hiszen az elfogyasztott ételek és italok mind érintkeznek a fogaival és az ínyével, a magas cukortartalmúak pedig tökéletes környezetet teremtenek a lepedék kialakulásához. A fogszuvasodás és az ínybetegség kockázatának csökkentése érdekében, igyon sok vizet, és illesszen be az étrendjébe gyümölcsöt és zöldséget, valamint magas kalcium- és foszfortartalmú ételeket.

 

A cigaretta letétele csökkenti a fogínyvérzés kialakulásának kockázatát

A dohányzás gyengíti az immunrendszert, és megnehezíti szervezete számára a fertőzések elleni küzdelmet – ideértve a plakk okozta károkat is. Tudományosan bizonyított, hogy kétszer nagyobb a fogínybetegség kockázata, mint egy nemdohányzó esetében. Ugye Ön sem szívesen viseli ezt a rizikófaktort? Minél tovább dohányzik, annál nagyobb az ínybetegség kockázata, ráadásul az is előfordulhat, hogy az ínybetegség kezelései nem működnek olyan jól. Mindezek mellett még nagyon sok káros hatása is van a dohányzásnak!

 

A stressz csökkentése is segíthet a fogínyvérzés megszüntetésében

Kapcsolat lehet a fogágybetegség és az érzelmi stressz között. A tanulmányok szerint a túl sok érzelmi stressz károsíthatja az immunrendszert, és azt eredményezheti, hogy szervezete nem tud leküzdeni az ínyfertőzést. Ezen kívül a stressz gyulladást okoz a szervezetben, ami szintén az íny vérzéséhez vezethet.

 

További kérdésekkel keressen minket bizalommal! Jöjjön el hozzánk egy alapos kivizsgálásra, hogy hatékonyan szüntessük meg a fogínyvérzést!

Kapcsolatfelvétel


 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.