Rosental Rosental
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán és Bécsben, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mi a teendő lyukas fog esetén? – Kérdések és válaszok 2. rész

A lyukas fogak sajnos igen sok embernél megtalálhatók, és sokan nem foglalkoznak velük, pedig fogtöméssel könnyen kezelhetők. Kérdések és válaszok a fogtömésről! 

Mi a teendő lyukas fog esetén? – Kérdések és válaszok 2. rész

Mennyi ideig tart egy fogtömés?

Az adott esettől és az eljárástól függően egy fogtömés 30-60 percet is igénybe vehet, de akár pár perc alatt is elvégezhető.

 

Mennyire fáj egy fogtömés?

Habár ez is az esettől függ, egy átlagos fogtömés legfeljebb csupán enyhe fájdalommal jár. Amennyiben szükséges, helyi érzéstelenítőt alkalmazunk, ami lezsibbasztja a fogínyt, minimálisra csökkentve ezzel a fájdalmat a tömés során.

 

Nem ritka továbbá a fogtömés után tapasztalt érzékenység sem, ami normális, hiszen a fognak és az ínynek regenerálódnia kell. Egy fogtömés után a fog érzékeny lehet a hideg és meleg ételekre, a rágásra, és az időjárás ingadozásaira is. Ez az érzékenység, és a vele járó fájdalmak egy-két héten belül el kell, hogy múljanak, de ha ennyi idő után sem enyhülnek, akkor mindenképpen keresse fel rendelőnket! 

 

Dolgozhatok fogtömés után?

Igen, egy fogtömés nem szabad, hogy visszatartson a hatékony munkavégzéstől. Ha azonban súlyos fájdalmat érez a fogtömés után, akkor minél előbb egyeztessen újra fogorvosunkkal.

 

Hogyan előzhetők meg a lyukas fogak?

A köztudattal ellentétben a lyukas fogakat nem feltétlenül a cukros ételek, édességek okozzák. Sokkal nagyobb probléma, ha az ember nem figyel oda szája tisztaságára. Lehetőség szerint ajánlott minden ilyen élelmiszer után nem sokkal fogat mosni, magas fluoridtartalmú fogkrémmel. Ezen kívül javasolt a fogselyem vagy egy fogköztisztítókefe napi szintű használata is.

Mindemellett persze érdemes egészséges étrendet kialakítania, illetve visszafogni az édességek nassolását az étkezések között. Ne felejtsen el legalább félévente ellátogatni rendelőnkbe sem egy általános vizsgálatra, vagy persze gyakrabban, ha problémákra gyanakszik, vagy panaszai vannak.

Kérjen időpontot most rendelőnkbe: 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

 

Milyen anyagokat használunk a fogtöméshez?

A fogtömésekhez régebben ezüstöt, vagy más rugalmas anyagokat használtak. Manapság a fogszínű műanyag-kompozit a legelterjedtebb fogtömő-anyag, amely eleinte puha és könnyen alakítható a foghoz, majd UV fény hatására gyorsan megkeményedik.

 

Mire kell odafigyelni egy fogtömés után?

Attól függően, hogy milyen anyaggal történt a fogtömés, várnia kell majd egy keveset, mielőtt újra ehet és ihat. Fogtöméseink után azonban minden esetben tájékoztatni fogjuk, hogy mit tapasztalhat és esetlegesen milyen mellékhatások érhetik. Egyes esetekben már fél vagy egy órán belül is ehet, ha semmilyen kényelmetlenséget vagy fájdalmat nem érez.

 

Meddig tart egy fogtömés?

A fogtömések általában nem tartanak örökké. Általában 3-7 évig képesek a helyükön maradni, így már ezért is ajánlott legalább félévente ellátogatnia rendelőnkbe, hogy felmérhessük tömései állapotát. Ha bármilyen elszíneződést, sötétedést vagy más rendellenességet vesz észre a tömés alatt, akkor minél előbb egyeztessen időpontot fogorvosainkkal, mert ezek a jelek arra utalnak, hogy új tömésre lesz szüksége a régi helyett.

 

Ha szeretné megtudni, hogy mikor van szükség a fogtömésre és hogyan zajlik rendelőnkben, olvassa el az első részt: Mi a teendő lyukas fog esetén? Kérdések és válaszok 1. rész

 

Ha pedig időpontot szeretne kérni rendelőnkbe, az alábbi űrlap kitöltésével megteheti: 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

Erős fogfájás? Ez az azonnali teendő!

Erős fogfájás? Ez az azonnali teendő!

Mielőtt bármilyen jótanáccsal is szolgálhatnánk, fontos leszögezni: erős fogfájás esetén a lehető leghamarabb szakemberhez kell fordulni, ugyanis a probléma nem szűnik meg idővel, csak rosszabb lesz....

Tovább
Fogágybetegség: Megelőzés, kezelés

Fogágybetegség: Megelőzés, kezelés

A fogágybetegség a lakosság mintegy 80-90%-át érinti, mégis, a legtöbben még csak nem is tudják, hogy pontosan mik is ezek. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a...

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán és Bécsben komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Hétfő - Péntek 8:00 - 20:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.