Lyukas fogak: Mi a teendő? | Rosental Fogászat | A fogszuvasodás megelőzése

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mi a teendő lyukas fog esetén? – Kérdések és válaszok 1. rész

A fogszuvasodás és a lyukas fogak meglepően gyakori problémák. Több felnőttnek vannak lyukas fogai, mint ahánynak teljesen ép fogsora. Ha nem figyel oda szájhigiéniájára, akkor idővel fogszuvasodásra, és lyukas fogakra számíthat – és nem csak a cukros ételektől!

Mi a teendő lyukas fog esetén? – Kérdések és válaszok 1. rész

Ha azt gyanítja, hogy lyukas fogai vannak, akkor bizonyára több kérdés is felmerült Önben: „Mennyibe kerül egy fogtömés?”, „Milyen fájdalmakkal jár egy fogtömés?”, „Hogyan zajlik egy fogtömés?”, illetve „Milyen anyagból készülnek a fogtömések?”

Ezek a kérdések mind jogosak, a következőkben pedig mindre részletest választ kap majd!

 

Hogyan zajlik egy fogtömés?

A fogtömés egy olyan fogászati eljárás, amely során egy sérült fogat kijavítanak. Ehhez eltávolítjuk a szuvas fogrészeket, kitisztítjuk a szuvasodás okozta rést, majd némi alakítgatást követően egy tömőanyaggal helyettesítjük azt, hogy a fog újra megfelelően működhessen.

 

Miért van szükség fogtömésre?

Az étkezés után szájban maradó ételmaradékok gyakran a fogakon tapadnak meg, és ezeket a baktériumok táplálékként használják fel. Mindemellett lepedék is keletkezik, ami idővel megkeményedhet és fogkővé alakulhat. A baktériumok ráadásul savakat bocsátanak ki magukból, ami feloldja a fogzománcot (a fog védelméért felelős külső réteget). Ez egy lyukat eredményez, amin keresztül a baktériumok hozzáférhetnek a fog érzékenyebb szöveteihez. A fogtömések ezt a lyukat tüntetik el.

 

Hogy tudom megállapítani, hogy van-e lyukas fogam?

A lyukas fog szuvasodása során a következő fizikai elváltozásokra figyelhet fel:

  • Lyukak képződnek a fogon, amikben az ételmaradékok megragadhatnak
  • Lepattogott részeket találhat a fog felszínén, amikbe a nyelve gyakran beakad
  • Sötét foltok jelennek meg a fogon

A fogszuvasodás enyhe érzékenységként jelenik meg bizonyos élelmiszerek (általában édességek) fogyasztásakor, idővel pedig tartós, hőre való érzékenységet, illetve rágás közbeni fájdalmakat okoz. Ha nem kezelik, akkor a fogszuvasodás rövid időn belül hosszan tartó, éles fájdalmakhoz vezet, és bizonyos élelmiszerekre fokozott érzékenységet is okoz.

 

Mi történik egy fogtömés során?

A lyukas fogak viszonylag gyakori problémák. Több felnőttnek vannak lyukas fogai, mint teljesen egészséges fogsora, ezért a fogorvosok gyakran találkoznak ezekkel. Éppen ezért fogorvosaink számára a fogtömések rutineljárások.

Szükség esetén először helyi érzéstelenítést alkalmazunk majd, hogy ne érezzen semmit a beavatkozás alatt. Általában ez a fogtömés legkellemetlenebb része, de az érzéstelenítő hatására ínye hamar lezsibbad majd. Néhány perc eltelte után, amikor az érzéstelenítő hatni kezd, folytatjuk a beavatkozást.

A következő lépés a fogszuvasodás kitisztítása a fogból, ami történhet egy apró fogfúróval, vagy lézerrel is. Ilyenkor nem csak a szuvas részeket távolítjuk el, hanem egyszerre elő is készítjük a fogat a töméshez. Hogy az előkészítés pontosan hogyan történik, az a választott tömőanyagtól függ (bizonyos tömésekhez például egy speciális gélre is szükség lehet).

Ezután behelyezzük a tömőanyagot. Van olyan tömőanyag, amit egy különleges fénnyel kell megkeményíteni.

Az utolsó lépésben „lecsiszoljuk” a tömést, hogy ne maradjanak rajta éles részek, amik megsérthetik a nyelvet vagy a száj többi részét.

Fontos észben tartani, hogy a konkrét lépések általában a választott tömőanyagtól és a lyuk súlyosságától függnek. Egyes esetekben például érzéstelenítésre sincs szükség.

 

De mennyi ideig tart egy fogtömés és hogyan előzhető meg a lyukas fog? A 2. részből kiderül a linkre kattintva: Mi a teendő lyukas fog esetén? Kérdések és válaszok 2. rész
 

Ha pedig segíthetünk Önnek fogszuvasodása kezelésében, kérjen időpontot most rendelőnkbe: 

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.