Rosental Rosental
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán és Bécsben, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Egy letört fog veszélyei

A fogainkra nagyon kell vigyázni, és ha történik velük valami, érdemes szakember segítségét kérni. Ha letörik a fogból egy darab, az nem csupán esztétikai probléma; egy letört fog veszélyei nem merülnek ki annyiban, hogy szabálytalan lesz valakinek a mosolya. De hogy pontosan melyek ezek a veszélyek, és mit lehet tenni ellenük, az alábbi szakmai cikkünkből kiderül!

Egy letört fog veszélyei

Egy letört fog veszélyei – mi okozhatja a repedést, törést?

A fogaink, bár gyakran gyémántkeménységű képződményekként tekintünk rájuk, valójában egyáltalán törhetetlenek, épp ellenkezőleg. Egy fog megrepedését, letörését számos dolog okozhatja; állhat a háttérben kezeletlen fogszuvasodás, de akár egy esés is. Egy kisebb repedés még nem okoz fájdalmat, de mindenképp szükséges kezeltetni, mert a repedt fog gyengébb, kevésbé ellenálló. Amennyiben a fog csücske vagy széle törik le, valószínűleg nem jelentkezik fájdalom, csak ha a törés az ideget, vagy a fogbélkamrát is érinti. Ebben az esetben viszont erős, nyilalló fájdalom jelentkezhet, és érzékeny lesz a fog a hideg-melegre is. A letört fog veszélyei nem merülnek ki annyiban, hogy szabálytalanná teszik a fogsort. Sajnos ennél sokkal komolyabb következményeket hordozhat egy repedés, vagy törés – a továbbiakban ezekről lesz szó.

 

Egy letört fog veszélyei – milyen megbetegedéseket okozhat?

Mivel a letört fog veszélyi között számos más betegség is megtalálható, érdemes a repedés, vagy törés észlelése után a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni. A kezeletlen fogból ugyanis kialakul fogágybetegség, hiszen a fog sérülékenyebbé válik. A repedés vagy törés mentén hamar kialakul fogszuvasodás, de magát a törést is okozhatta ez. A fogágybetegség pedig, ha nem kezelik, krónikus gyulladást is okozhat. Továbbá kutatások azt bizonyítják, hogy van összefüggés a fogágybetegség és a szívrendellenességek, diabétesz, demencia, vagy épp a rheumatoid arthritis között. A kutatók úgy gondolják, hogy a fogban, fogágyon lévő baktériumok támadják meg az egyéb szerveket, miután bekerültek a véráramba.

 

És természetesen a letört fog veszélyei között meg kell említeni azokat a veszélyeket is, melyeket egy kezeletlen szuvas fog okoz, töréstől függetlenül. A lyukas fog kezdetben csak kellemetlen, majd fájdalmat is okoz, begyullad a foggyökér, kialakul fogágygyulladás, ínybetegség, ha pedig valaki nem vesz tudomást a tünetekről, akkor előbb-utóbb bekövetkezik a fog elvesztése akár természetesen úton, azaz kihullik, akár orvos által eltávolítva, mivel már menthetetlen.

 

Egy letört fog veszélyei – hogyan kezelik?

A letört fog veszélyei megelőzésének érdekében minél hamarabb fogorvoshoz kell fordulni. Ő a töréstől, repedéstől függően többféle kezelést is javasolhat. Egy repedés esetében lepolírozhatja a felületet, hogy sima érzés legyen, ahogyan a fog széléről letört részeket is lecsiszolja, hogy ne vágjon, esetleg outlay-jel pótolja a hiányt. Amennyiben a törés elérte a fogbélkamrát, akkor gyökérkezelést, gyökértömést alkalmaznak, majd egy koronával teljessé teszik a fogat. Ha a törés csak a kamra közelében van, akkor gyógyszeres lezárással és kontrollal még megmenthető a fog.

 

Önnek elrepedt, esetleg letört egy darab valamelyik fogából? Ne várja meg, amíg a fájdalmas és kockázatos tünetek jelentkeznek, inkább forduljon hozzánk bizalommal és keresse fel rendelőnket még ma!

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

Fogászati kezelés

Fogászati kezelés

A fogászati kezelés senkinek nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé, ugyanakkor vannak alkalmak, mikor kizárólag az orvosi beavatkozás segíthet. Nem beszélve arról, hogy számos fogászati kezelés...

Tovább
Fogínysorvadás tünetek

Fogínysorvadás tünetek

A fogínysorvadás napjainkban sajnos népbetegségnek számít, a felnőtt lakosság mintegy 70-80%-át érinti ez a probléma. Sajnos a kezdeti kellemetlenségek a későbbiekben akár egyéb, súlyos betegségeket...

Tovább
Fogkő eltávolítás árak

Fogkő eltávolítás árak

A fogkő kialakulása egy természetes folyamat, amit nem lehet megelőzni, de rendszeres fogkőeltávolítással kezelni kell, különben további panaszok kialakulásához vezet. Alábbi szakmai cikkünkben...

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán és Bécsben komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Hétfő-Kedd-Péntek 8:00-17:00

Csütörtök10:00-18:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.