Rosental Rosental
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán és Bécsben, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A kellemetlen lehelet leggyakoribb okai

A kellemetlen leheletet többször is megtapasztalhatja élete során, például miután valami igazán fokhagymásat evett, vagy ha egy jó ideje nem mosott fogat. A szakmai nyelven „halitosis” néven ismert kellemetlen lehelet (vagy egyszerűen „szájszag”) egy rendkívül gyakori probléma, ami kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet.
A kellemetlen leheletet első sorban a szájban élősködő baktériumok okozzák, amelyek az ételmaradékok, fehérjék, és bőrsejtek elfogyasztásával kellemetlen szagú kénes vegyületeket eresztenek ki magukból.
Lássuk, hogy mik vezetnek a kellemetlen lehelet kialakulásához, és hogy mit tehetünk ellenük!

A kellemetlen lehelet leggyakoribb okai

A szájban leledző baktériumok

A nyelv tövénél számos üreg és rés található, amelyek tökéletes búvóhelyek a szájban tenyésző, kellemetlen szagokért felelős baktériumok számára.
Habár léteznek nyelvkaparók, amelyek segíthetnek eltávolítani a nyelve letelepedett baktériumokat, valójában nincs konkrét bizonyíték arra, hogy ezek az eszközök ténylegesen használnának, ha a kellemetlen leheteltről van szó. Még ha sikerül is eltávolítani ezeket a baktériumokat, rövid időn belül újra letelepednek ezeken a helyeken.
A probléma abból ered, hogy a szájszagot okozó baktériumok egy jó része a nyelv tövében tenyészik, ahová a legtöbb nyelvkaparó nem ér el anélkül, hogy ne okozna öklendezést (és ez a fogkefékre is vonatkozik).
Egy jó megoldás lehet olyan lenyelhető készítményeket alkalmazni, amelyek útjuk során felveszik a küzdelmet a kellemetlen gázokat kieresztő baktériumokkal.

 

A fogakon termelődő lepedék

A lepedék valójában egy baktériumokból álló, természetes bioréteg, amely a fogakon képződik, és a kénes vegyületek kibocsátásával szintén kellemetlen leheletet okozhat.
Fontos rendszeresen ellátogatni a fogorvoshoz, de még az alapos, szakszerű fogtisztítás eredményei is csak rövid ideig tartanak, és nem sokkal a kezelés után újra kezdetét veszi a baktériumok terjedése az ember szájában.
Fontos tehát napi szinten ügyelni a szájhigiéniára. A napi kétszeri fogmosás, illetve a fogselyem használata mind elengedhetetlenek ehhez.

Ha Önnél is elérkezett az ideje egy alapos fogkő eltávolításnak, keresse fel rendelőnket most!

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

 

Fokhagyma és egyéb hagymák

A hagymafélék családjába tartozó zöldségek (vöröshagyma, fokhagyma, stb.) tele vannak kellemetlen szagú kénes vegyületekkel. Amikor összenyomódnak, egy allicin nevű vegyület képződik, ami a hagymák erős aromájáért és illatáért felelős (ami a szájban már inkább szagnak érződik).
Mi tehát a teendő, ha nem szeretnénk egy életre búcsút mondani a konyhaművészet egyik legfontosabb hozzávalójának? Kezdésképpen érdemes evés után rövid időn belül (de nem azonnal) fogat mosni, és fogselymet használni, ha a fogás kifejezetten fokhagymás volt. Sajnos készülni kell rá, hogy a fokhagymás lehelet a későbbiekben visszatér majd, ugyanis a fokhagyma vegyületei akár két napig is a szervezetben maradhatnak, és a tüdőn keresztül visszakerülhetnek az ember leheletébe.

 

Szárazság

A nyál segít „kimosni” a baktériumokat az ember szájából, éppen ezért, ha szánk kiszárad, akkor ez előnyt ad a baktériumok elterjedésének. A száj kiszáradása sajnos többféle gyógyszer mellékhatása lehet, és, ha az ember egyszerre több ilyet is szed, akkor a probléma csak tovább fokozódik.
Szerencsére a megoldás egyszerű: fogyasszunk rendszeresen vizet, illetve rágjunk cukormentes rágógumit, ugyanis a rágás serkenti a nyáltermelést a szánkban.

 

Különféle betegségek

A fogíny megbetegedése okozhat kellemetlen leheletet, akárcsak egyes allergiák, a laktózérzékenység, illetve a cukorbetegség is. Ha például a cukorbetegség nincs megfelelően kezelve, akkor a szervezetben beindulhat a ketózis (amikor a test glükóz helyett zsírt kezd el felhasználni az energiatermeléshez), ami gyümölcsös, vagy körömlakkhoz hasonlító szagú leheletet okozhat.
Amennyiben a lehelet krónikusan kellemetlen szagú, és a fenti megoldások egyike sem válik be, mindenképpen ajánlott minél előbb fogorvoshoz fordulni, illetve végeztetni egy általános, alapos vizsgálatot is, hiszen könnyen lehet, hogy a probléma forrása nem közvetlenül a szájban keresendő.
 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

4 különös tény a száj baktériumairól

4 különös tény a száj baktériumairól

Az emberi test nem csupán egy életnek ad otthont. Szervezetünkben több milliárd mikroorganizmus él, amelyek egy úgynevezett mikrobiomot alkotnak, amely többféle kisebb mikrobiomra osztható szét. Ezek az...

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán és Bécsben komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Hétfő-Kedd-Péntek 8:00-17:00

Csütörtök10:00-18:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.