Milyen fajtái vannak a fogtöméseknek? Mutatjuk! | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A fogtömések fajtái: Melyiket, mikor érdemes választani?

A fogszuvasodás az egyik legtöbb embert érintő probléma, szinte alig akadnak olyanok, akiknek életük során ne lenne egy-két lyukas foga. Ahogy a technológia fejlődött, a fog tömésére irányuló eljárások is finomodtak, csiszolódtak. Alábbi cikkünkben arról lesz, mi okozza a fogtömés szükségességét, valamint, hogy milyen tömésfajták akadnak.

A fogtömések fajtái: Melyiket, mikor érdemes választani?

Mikor van szükség fogtömésre?

Fogtömésre akkor van szükség, ha kilyukad egy fog, a lyukas fogat pedig legtöbbször a fogszuvasodás okozza. A kezdeti fogszuvasodás legtöbbször nem jár fájdalommal, azonban, ha kezelik időben, a szuvas rész elkezd terjedni, ami egy idő után fájdalomérzetet vált ki, például a hidegre-melegre.

 

Meg lehet előzni a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás megelőzése érdekében számos lépést lehet tenni. Ebbe beletartozik, hogy legalább naponta kétszer alaposan fogat kell mosni, a fogkefét havonta le kell cserélni, a fogmosás pedig kiegészül fogselyem és szájvíz használatával. A szájvíz bejut olyan helyekre is, ahova a fogkefe sörtéi nem, és ott is elpusztítja a bacikat. A fogselyem megakadályozza, hogy a fogak túl szorosan álljanak egymás mellett. Ez azért fontos, mert a fogszuvasodás hátterében a szorosan álló fogak helyzete is állhat. A megfelelő szájápolással és félévente egy fogászati szűrővizsgálattal azonban könnyedén el lehet kapni a szuvasodást még azelőtt, hogy megnőne.

Mi a teendő lyukas fog esetén? Segítünk!

 

A fogtömések fajtái általánosan

Annak függvényében, hogy a fogszuvasodás milyen mértékben van kiterjedve, megkülönböztetünk hagyományos, inlay és onlay fogtöméseket. A hagyományos fogtömés esetében a tömőanyag fajtájától függően megkülönböztetünk amalgám, kerámia és arany töméseket. Régebben az amalgám volt az első számú tömőanyag, manapság azonban az orvosok egy ennél sokkal esztétikusabb, fogszínű tömőanyagot használnak.

Hagyományos

Amalgám

A fémszínű amalgám tömés 50 százalékát folyékony higany, míg további 50 százalékát fémpor – ezüst, ón, réz, cink és higany keveréke – teszi ki. Bár ez a fajta fogtömés a leghagyományosabb, rendelőnkben nem alkalmazzuk, hiszen az esztétikus, legújabb és legbiztonságosabb anyagból készült kerámia fogtöméseket részesítjük előnyben. 

Kerámia

A kerámia tömés nagyjából 10 évig tartós, és gyakran alkalmazzák frontfogak esetében, mivel jól igazodik a fogak természetes színéhez. A kerámia fogtömés tökéletes választás azoknak, akik nem szeretnék, ha a fogtömés látszódna. A kerámia fogtömések továbbá allergiás reakciót sem váltanak ki, így az egyik legbiztonságosabb eljárásnak bizonyulnak. 

Arany

Az arany gyakorlatilag a legdrágább tömésfajta, aminek a színe sem kimondottan simul bele a fogsorba, de az ínyszövet tökéletesen tolerálja, emellett nem színeződik el és akár 20 évig a fogban marad.

 

Kiterjedt fogszuvasodás esetén alkalmazott tömésfajták

Inlay

Az inlay tömés során egy szilárd porcelán betét kerül beragasztásra. Ezt a betétet egyénre szabottan, laboratóriumban készíti el egy fogtechnikus. Az inlay tömést elsősorban az őrlőfogak felépítése esetében szokták alkalmazni, amikor a fog letört, vagy a szuvasodás túlzottan nagymértékű.

Onlay

Az onlay fogbetétet nagyobb kiterjedésű lyuk esetében alkalmazzák, ha a teljes rágófelületet pótolni kell és a fog károsodása már túlságosan nagyméretű az inlay betéthez. Amikor onlay tömésre van szükség, olyankor már nem csak a rágófelszín sérült, hanem a fogcsücsök is.

Amennyiben Önnek is szeretné kezeltetni fogszuvasodását, lyukas fogát, forduljon hozzánk bizalommal és foglaljon időpontot!

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.