Mit kell tudni a fogszuvasodás kezelés kapcsán?

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mit kell tudni a fogszuvasodás kezelés kapcsán?

A fogszuvasodás napjainkra az egyik legtöbb embert érintő népbetegséggé vált. Ami kezdetben csak egy ártalmatlan lyuknak tűnik, esetleg apróbb esztétikai hibának, az idővel, ha nem kezelik, bizony komoly fájdalmakkal járó betegségekben végződhet. Alábbi szakmai cikkünkben összegyűjtöttünk mindent a fogszuvasodás kezelés kapcsán!

Mit kell tudni a fogszuvasodás kezelés kapcsán?

Fogszuvasodás kezelés – mi az a fogszuvasodás?

 

A fogszuvasodás akkor alakul ki, amikor a fogak ásványianyag-tartalmának kioldását eredményező hatások túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat beépítő tényezőkkel szemben, és emiatt a fogzománc elveszíti ásványi anyagait, elvékonyodik és áttörik. A fogszuvasodás kezelés első lépése a megelőzés, megfelelő szájápolással nagymértékben csökkenthető a kialakulás mértéke, azonban a szuvasodást befolyásolják még olyan tényezők is, mint a genetika, a nyál összetétele, valamint a lepedékképződés, az elfogyasztott szénhidrátok, a szájban lévő ételmaradékok, az étkezések gyakorisága és a természetes védőréteg állapota.

 

Fogszuvasodás kezelés – a fogszuvasodás tünetei

 

A fogszuvasodás nem fájdalmas, egészen addig, amíg a betegség el nem terjed annyira, hogy már ideget is érintsen. Ennek ellenére vannak bizonyos figyelmeztető jelek, melyeket észlelve minél hamarabb el kell kezdeni a fogszuvasodás kezelés folyamatát. Kezdetben egy fehéres folt jelentkezik a fogfelszínen, ez jelzi, hogy megkezdődött az ásványi anyagok kioldódása. Ezt követően ezek a folt barnás, sötét árnyalatot öltenek és egyre mélyebb lyukak alakulnak ki. Ekkorra gyakran édességek, cukor fogyasztását is fájdalom kíséri, ugyanis fokozódik az ozmotikus nyomás. A szuvasodás gyakran két fog találkozásánál alakul ki, erre lehet figyelmeztető jel, ha gyakran beszorul ugyanoda ételmaradék.

 

Mi történik, ha elmarad a fogszuvasodás kezelés?

 

Amennyiben elmarad a fogszuvasodás kezelés, az nem csak azért probléma, mert egy sötét rész jelenik meg a fehér fogakon, és ez esztétikailag zavaró lehet. Ha nem kezelik, a fogszuvasodás, ami kezdetben csak a zománc felső részét érinti, tovább terjed az ínyre és a fogágyra, ínygyulladást és fogágybetegséget okozva. Túl azon, hogy ezek bizony komoly fájdalommal járnak együtt, hosszútávon a fogak elvesztéséhez, akár csontritkuláshoz vezetnek. Jelentkezhet tünetként érzékenység hidegre-melegre is, a hideg esetében a fájdalom a fogbélgyulladás tünete, míg a meleg az elhalt fog sajátja.

 

Hogyan zajlik a fogszuvasodás kezelés?

 

Alapvetően egy lehetséges fogszuvasodás kezelés létezik: be kell tömni a lyukas fogat. Ehhez előbb eltávolítják a szuvas részt, kitisztítják, mint egy sebet, majd ezt követően tömőanyaggal pótolják a hiányt, aztán formára igazítják és lepolírozzák a felületet, hogy mindenhol tökéletesen illeszkedjen. A végén a tömés észrevehetetlen lesz, a fog pedig betöltheti a funkcióját.

 

Önnek is van lyukas foga? Ne várja meg, míg a fogszuvasodás fájdalmas méreteket ölt, inkább forduljon hozzánk bizalommal! Keresse fel rendelőnket és foglaljon időpontot!

Kapcsolatfelvétel


Rosental Klinika és Magán Fogorvos Budapesten

Rosental Klinika és Magán Fogorvos Budapesten

Nálunk a Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központban a mentalitásunk páciens központúság és a legmagasabb szintű ellátás. Teljeskörű fogászati ellátást biztosítunk betegeink számára, mint magán...

Tovább
Fogbeültetés típusai

Fogbeültetés típusai

Az eredeti fogak elvesztése után kiemelkedően fontos a gyors fogpótlás. A fogimplantátumok alkalmazása az esztétikai fogászatban elengedhetetlen, mivel az állcsont mennyisége csak akkor csökken, amikor abban...

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.