Fogsérülések: Mi okozhatja? Hogyan kezelhető? | Rosental Fogászat

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A leggyakoribb fogsérülések okai és kezelése

Habár testünk legkeményebb részei közé tartoznak fogaink könnyedén megsérülhetnek egy erősebb trauma hatására. Legyen szó közlekedési- vagy sportbalesetekről, vagy akár egy csúszós járdáról, fogainkat számos olyan behatás érheti, ami maradandó kárt tehet bennük.

Mai cikkünkben ezekről a sérülésekről beszélünk részletesen, szót ejtve többek között tüneteikről és kezelésükről is.

A leggyakoribb fogsérülések okai és kezelése

Mi a teendő fogsérülés esetén?

Általában érdemes mielőbb felkeresni a fogorvost, hogy mielőbb orvosolni lehessen a fog sérülését. 

A kemény dolgokra való ráharapás (főleg egyébként is gyenge, például lyukas fogakkal) maradandó kárt tehet a fogakban. Kerülni kell többek között a ceruzák, jégkockák, kemény héjú diófélék és kemény cukrok rágását.
Amennyiben a fogsérülést nem súlyos feji vagy nyaki trauma okozta, akkor általában egy fogorvos is kezelni tudja azt, és nincs szükség sürgősségi ellátásra. Ilyenek például a letört vagy megrepedt fogak, a helyükről kiütött fogak, illetve azok a fogak, amelyeket egy nem természetes erőhatás mozdított el a helyükről. Az ilyen fogsérülések gyakran a fogíny feldagadásával járnak.
A helyileg alkalmazott hidegvizes borogatás segíthet enyhíteni a duzzadást és a fájdalmat, míg a páciens orvoshoz nem kerül.

 

Megrepedt fogak

A fogrepedések lehetnek enyhébbek (ilyenkor a fog külső zománc- és dentinrétege reped meg) vagy súlyosabbak is (amikor a fog vagy a gyökér széltében, hosszában vagy átlósan reped meg).
A zománc és a dentin a fog két külső rétege, amelyek a fog védelméért felelnek. Ezek közül a fehér színű, kemény zománc alkotja a legkülsőbb réteget. Ez alatt helyezkedik el a dentin, ami egy sárgásabb színű fogréteg. Ezek alatt található a fogbél, ami a fog érzékeny, élő szövete.
A fog szájban látható részét koronának hívják, azonban az egész fog szerkezete ennél nagyobb. A fog maradék része – a foggyökér – az így alatt, az állkapocscsontba ágyazódva helyezkedik el.
A repedés kimutatásához többféle vizsgálatra is szükség lehet. Egyes esetekben csak fogászati röntgennel állapítható meg egy repedés helye és mérete.

 

Hogyan kezelhető egy súlyosabb fogrepedés?

Akkor beszélünk súlyos fogrepedésről, amikor a dentinréteg is megreped, és nem védi megfelelően a fogbelet. Ilyen esetben minél előbb el kell látni a sérülést! A súlyos fogrepedések kilazíthatják a sérült fogat a helyéről, illetve ínyvérzést is okozhatnak.
Hogy megakadályozza a laza fog kihullását, a fogorvos a környező, ép fogakhoz rögzítheti azt egy fogsínnel, míg az íny és a csontozat meg nem gyógyul.
Mivel súlyos repedés esetén magas a fogbél elfertőződésének kockázata, az első vizsgálat során gyökérkezelésre is szükség lehet.
Egyes esetekben a gyökérkezelés helyett fogorvos fájdalomcsillapító bevonattal láthatja el a sérült fogat a panaszok enyhítése érdekében. A fogat 2-4 hét elteltével újra meg kell vizsgálni, és ilyenkor a fogorvos eldönti majd, hogy van-e szükség gyökérkezelésre. Amennyiben a fog láthatóan elkezdett felépülni, és stabil a páciens szájában, a fogorvos eltávolítja a fogrögzítő sínt, és koronát helyez a repdt fogra, vagy betömi azt.
A kezelést követően a fogat érdemes legalább néhány havonta megvizsgáltatni a fogorvossal, még akkor is, ha nincs semmilyen panasz rá.

A legsúlyosabb fogrepedések esetében nem csak a fog külső rétegei repednek meg (függőlegesen, vízszintesen vagy átlósan), hanem a foggyökér is. A gyökér megrepedésekor a sérült fog nagyon lazává válik, és már nem kezelhető – szinte biztos, hogy el kell távolítani.
Nagyon ritka esetekben, amikor a repedés a foggyökér hegyénél történik, és vízszintes irányú, akkor előfordulhat, hogy nincs szükség a fog eltávolítására. Ennek ellenére szükség lehet gyökérkezelésre a fogbél elfertőződésének megelőzése érdekében.

 

Törött fogak

Kisebb fogtörésről beszélünk, amikor csak a fog külső zománcrétege törik le, a fog nem mozdul el a helyéről, illetve a fogíny sem vérzik.
A legkellemetlenebb tünetek a törés mentén létrejövő élek, amik felsérthetik az ember nyelvét. A zománcréteg törésekor a fog nem feltétlenül válik érzékennyé a hidegre vagy melegre.
Mivel a dentinréteg nem sérült meg, nagyon kicsi a fertőzésveszély, ezért nincs szükség azonnali ellátásra. Érdemes azonban egy darab cukormentes rágógumit vagy fogászati viaszt helyezni a törött fogra, hogy az élei ne sérthessék meg a nyelvet.
Az ilyen enyhébb fogtöréseket általában egy egyszerű fogtöméssel vagy korona felhelyezésével szokás kezelni, és nincs szükség gyökérkezelésre vagy a fog eltávolítására.

 

Hogyan kezelhető egy súlyosabb fogtörés?

Súlyosabb fogtörésről beszélünk, ha a fogzománc és a dentinréteg egy része is letörik a helyéről. Előfordulhat, hogy a sérült fog még ilyenkor sem lazul ki a helyéről, és a fogíny sem kezd el vérezni. Azonban az ilyen mélyebbre ható törések hatására a fog már érzékennyé válhat a hideg és meleg élelmiszerekre, illetve a rágásra is.
Ha a törött dentint nem kezelik rövid időn belül, akkor szuvasodni kezdhet, ami nagyon gyorsan terjed majd a fog belső rétegében.
A törött dentint általában fogtöméssel vagy korona felhelyezésével szokás kezelni.
Amennyiben nincs folyamatos fájdalom, a fogat elég időnként fogászati röntgennel megvizsgálni, és így ellenőrizni, hogy nem-e romlott az állapota a kezelést követően.

Ha egy törés során a fogbél is megsérül, akkor gyökérkezelésre, vagy a fogeltávolítására lehet szükség. Amennyiben a törés jelentősen elgyengítette a fog szerkezetét, és nem hozható helyre, akkor mindenképpen a fog eltávolítása javasolt. Ha a fog a kezelés után továbbra is használható maradhat, akkor gyökérkezeléssel megőrizhető.

 

Milyen további fogsérülésekkel nézhetünk szembe? Hogyan kezelhetők? A cikk következő részéből kiderül az alábbi linken: 
A leggyakoribb fogsérülések okai és kezelése 2. rész

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.