Fogkitörés, elvesztése esetén mi a teendő? | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A leggyakoribb fogsérülések okai és kezelése - 2. rész

Az előző részben feltáruk, hogy a fogtörések és fogrepedések esetén mi a teendő, hogyan kezelhető a probléma. A fog kitörése, elvesztése esetén mi a teendő? Cikkünkből megtudhatja!

A leggyakoribb fogsérülések okai és kezelése - 2. rész

Kihullott fogak

Sport- és egyéb tevékenységek során a fogakat olyan trauma is érheti, amitől teljes egészükben kihullhatnak a helyükről. A tejfogakat általában nem szokás pótolni, hiszen ezek helyét idővel átveszik a végleges fogak.
Egy végleges fog kihullása esetében fontos, hogy a fogat a koronájánál (a rágó felületénél) fogva fogjuk meg, nem pedig a gyökerénél. A fogat minél előbb le kell öblíteni tiszta vízzel vagy tejjel, majd visszahelyezni a helyére, ahonnan kiesett.
Ezt a beavatkozást elvégezheti a szülő vagy akár saját magának a felnőtt páciens is, viszont nagyon fontos, hogy egy fogorvos minél előbb megvizsgálja a kihullott és visszahelyezett fogat.
Amennyiben a páciens vagy a szülő nem biztos a fog visszahelyezésében, azonnal tejbe vagy más fogvédő anyagba kell helyezni azt, és minél előbb fogorvoshoz fordulni vele. Idősebb gyerekek és felnőttek esetében, ha a páciens eszméleténél van és nyugodt, a fog a szájüregben is „elszállítható” a fogorvoshoz. Ez a megoldás csak akkor javasolt, ha a páciens biztos benne, hogy nem fogja véletlenül lenyelni a fogat.
A tiszta víz nem ideális a kihullott fogak tárolása.
A kihullott, ép fogak visszahelyezésének sikere első sorban attól függ, hogy milyen hamar helyezik vissza azokat. Az egy órán belül visszahelyezett fogak általában képesek önállóan „visszaépülni” a helyükre.
Miután a fog visszakerült a helyére, a fogorvos hozzárögzíti azt a szomszédos fogakhoz egy fogsínnel. Ez után a fogat 2-8 hétig kímélni kell, hogy stabilan a helyén maradjon, és begyógyulhasson. Kerülni kell a fog használatát evéskor, illetve ügyelni kell a szájüreg tisztán tartására.
Felnőttek esetében a visszahelyezett fogat 7-10 napon belül gyökérkezelni kell. Gyermekek esetében a visszahelyezett végleges fogak nem minden esetben igényelnek gyökérkezelést, ha a foggyökér még nem alakult ki teljesen. Ezeket a fogakat a következő 5 év során szemmel kell tartani, és odafigyelni az esetleges fájdalomra, elszíneződésekre, kelésekre és más tünetekre. Mivel az ilyen tünetek egy része csak fogászati röntgenvizsgálattal fedezhető fel, rendszeres fogorvosi látogatásokra lesz szükség.

A visszahelyezett fogak fájdalmai recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal (paracetamol, ibuprofén) enyhíthetők.
Mivel a rögzített, visszahelyezett fogak nem moshatók hagyományos módszerrel (kefével), a fogorvos külön fogtisztító készítményeket írhat fel a visszahelyezett fog tisztán tartására, amíg szükséges.

 

Elmozdult fogak

Egyes traumák hatására a fog nem feltétlenül hullik ki a helyéről, de elmozdulhat onnan egy másik pozícióba. Ha a fog kijjebb került a helyéről, akkor hosszabbnak tűnhet, ha pedig mélyebbre, akkor rövidebbnek. Ezen kívül a fog bármilyen egyéb irányba is elmozdulhat.
Minél előbb kezeli a fogorvos az elmozdult fogat, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül azt visszaállítani eredeti pozíciójába. A fogorvos ehhez fogsínt vagy egyéb rögzítésre alkalmas eszközöket használhat.

Ha egy trauma elmozdít egy fogat a helyéről, akkor elég erős ahhoz, hogy a fogbelet is károsítsa. Éppen ezért a következő hónapok során a fog rendszeres vizsgálatra szorul majd, hogy kiderüljön, van-e szükség gyökérkezelésre.

 

A fogászati sérülések megelőzése

A fogászati sérülések elkerüléséhez minden esetben ajánlott fogvédőket használni az olyan sportok közben, ahol fennáll a balesetek veszélye. A fogvédők bizonyítottan képesek csökkenteni nem csak a fogakat, hanem a fogínyt és az állkapocscsontokat érő traumák súlyosságát is.
A fogvédők továbbá az agyrázkódások számát és súlyosságát is csökkenthetik, továbbá enyhítik a koponyára irányuló nyomást és a csontok eldeformálódását, amikor trauma éri az állat.
Fogvédők használata javasolt az alábbi sportokhoz:

 • kosárlabda
 • futball
 • amerikai futball
 • baseball
 • hoki (minden változat)
 • birkózás
 • ökölvívás
 • harcművészetek
 • raketball
 • röplabda
 • korcsolyázás (minden változat)
 • gördeszkázás
   

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.