Mi okozza a fogínysorvadás tünetek kialakulását és melyek ezek a tünetek?

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Fogínysorvadás tünetek

A fogínysorvadás napjainkban sajnos népbetegségnek számít, a felnőtt lakosság mintegy 70-80%-át érinti ez a probléma. Sajnos a kezdeti kellemetlenségek a későbbiekben akár egyéb, súlyos betegségeket okozhatnak, és a fogak elvesztéséhez is vezethetnek. Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb fogínysorvadás tünetek – amennyiben felfedezi őket önmagán, minél hamarabb keresse fel rendelőnket, a Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központot!

Fogínysorvadás tünetek

Mi okozhatja a fogínysorvadás tünetek kialakulását?

A fogínysorvadás tünetek kialakulásában számos tényező szerepet játszhat, bár legtöbbször a tartósan fennálló fogínygyulladás az okozó, aminek hátterében a rossz szájhigiénia áll leggyakrabban. Sajnos az embereknek kevés az ismeretük a szájápolás eszközeiről és módjairól is, pedig a megelőzés a legoptimálisabb gyógymód. Az ínysorvadást néhány esetben valamilyen más, krónikus betegség okozza, de a legtöbbször a rossz szájhigiénére vezethető vissza, melyet súlyosbíthat az éjszakai fogszorítás. 

További tényezők, amik növelik a fogínysorvadás tünetek kialakulásának kockázatát, a stresszes életvitel, a cukorbetegség, a hormonális megbetegedések, a hibásan elkészített tömések és fogpótlások, a fogszorítás, allergiás reakciók kialakulása az elkészített fogpótlásra, terhesség alatti vagy pubertáskori hormonváltozások, vitaminhiány és fehérjehiányos táplálkozás, bizonyos vérnyomáscsökkentők, egyes szívbetegségre használt gyógyszerek és az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek.

A fogínysorvadás tünetek kezelése nem csak azért fontos, hogy ne essenek ki a fogak. Az ínysorvadás hátterében álló gyulladást a szervezet egyfajta gócként érzékeli, ami olyan további betegségekhez vezet, mint a szívbelhártya-gyulladás, ízületi panaszok, bőrgyógyászati kórképek, de súlyosbíthatja a fennálló cukorbetegséget és koraszüléshez is vezethet.

Melyek a leggyakoribb fogínysorvadás tünetek?

Mivel, ha idejében felismerik, számos folyamat visszafordítható, ezért érdemes tisztában lenni a tünetekkel, hogy minél hamarabb fel legyen ismerve a probléma és megkezdődjön a kezelés. Ennek elősegítése érdekében összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb fogínysorvadás tünetek; tapintásra érzékeny íny, vörös, sötét, vagy lilás íny, kellemetlen lehelet, fogmosáskor ínyvérzés, idővel az íny vissza is húzódik és láthatóvá válik a fognyaki rész, esetleg a koronák váza.  Továbbá az íny elválhat fogtól, akár gennyedzhet is, megjelenhetnek rések a fogak között, később a fogak is elkezdenek mozogni, akár el is vándorolnak, a legvégső esetben pedig ki is esnek.

A legjobb módja a fogínysorvadás tünetek elkerülésének a megelőzés, a megfelelő otthoni szájápolás és a rendszeres fogászati kontroll. Esetleg Ön is hasonló tüneteket ismert fel önmagán? Ne várja meg, míg súlyosbodik a probléma, keresse fel rendelőnket és foglaljon időpontot minél hamarabb!

Kapcsolatfelvétel


Rosental Klinika és Magán Fogorvos Budapesten

Rosental Klinika és Magán Fogorvos Budapesten

Nálunk a Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központban a mentalitásunk páciens központúság és a legmagasabb szintű ellátás. Teljeskörű fogászati ellátást biztosítunk betegeink számára, mint magán...

Tovább
Fogbeültetés típusai

Fogbeültetés típusai

Az eredeti fogak elvesztése után kiemelkedően fontos a gyors fogpótlás. A fogimplantátumok alkalmazása az esztétikai fogászatban elengedhetetlen, mivel az állcsont mennyisége csak akkor csökken, amikor abban...

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.