Fogimplantátum beültetés: Minden, amit a fogbeültetési eljárásról tudni kell

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Fogimplantátum beültetés

A hiányzó fogak befolyásolhatják a harapást, ami megváltoztatja az arc formáját és a mosolyunk sem marad esztétikus. Ha a hiányzó fogak pótlását választja, fogorvosa javasolhat műfogakat, amelyeket az állcsontba vagy annak közelében fogászati implantátummal rögzítenek. Tudjon meg mindent a fogimplantátum beültetés folyamatáról.

Fogimplantátum beültetés

Fogimplantátum beültetés a Rosental Fogászaton

 

 

A fogászati implantátumok olyan mesterséges foggyökerek, amelyeket műtéti úton helyeznek be az állcsontba. Néhány hónap alatt az implantátumot körülvevő csont megnő, biztonságosan a helyén tartja. Ezután a pótfogakat fém csatlakozóval rögzítik az implantátumhoz, kitöltve a rést. Lényegében ez jelenti a fogimplantátum beültetés fogalmát.

 


A fogimplantátum beültetés során használt fogászati implantátumok típusai

 

A fogimplantátum beültetés során általában a fogászati implantátumok két fő típusát használják:

 

  1. Endosteális (a csontban)

 

Az endosteális implantátumok a fogászati implantátumok leggyakoribb típusai. Általában kis csavarokra hasonlítanak. Az endosteális implantátumok testbiztos anyagokból, például titánból készülnek. Az endosteális implantátumokat műtéti úton mélyen az állcsontba helyezik be, ahol a foggyökerek helyét veszik át. Egy implantátum egy vagy több fog rögzítésére használható.

 

  1. Subperiostealis (a csonton)


Ezt a típusú implantátumot akkor használják fogimplantátum beültetéshez, ha nincs elegendő egészséges állcsont az endosteális implantátum alátámasztásához. A szubperiosteális implantátumokat az íny alá helyezik be, de nem fúrják be az állcsontba. Inkább a csont fölé vagy a csontra helyezik őket, mintsem bele.

 


A fogimplantátum beültetési műtét idővonala és a felépülés

 

A fogimplantátum beültetési eljárások több lépést igényelnek, amelyek körülbelül 3-9 hónapon keresztül húzódnak. A kezelés befejezése előtt többféle fogászati szakember segítségére lehet szüksége, beleértve a parodontológust és a szájsebészt, hogy a fogimplantátum beültetés sikeres legyen.


Amennyiben szeretne többet megtudni a fogimplantátum beültetési eljárásról, vegye fel fogászatunkkal a kapcsolatot és kérje ki a Rosental fogorvosainak véleményét a problémáira megfelelő megoldásokkal.

 

Kapcsolatfelvétel

 


A fogimplantátum beültetés lépései


Az első lépés a fogak, az íny és az állcsont értékelése. Ennek a kezdeti felmérésnek fontos része annak meghatározása, hogy elegendő egészséges állkapocs áll-e rendelkezésre az implantátum fenntartásához.


Ha az állcsontja túl vékony vagy puha, csontátültetés vagy más eljárás javasolható a fogbeültetési folyamat megkezdése előtt. Az ínyének is mentesnek kell lennie a parodontális betegségtől.


A fogászati implantátumok egy vagy több fog pótlására szolgálnak. A cserélni kívánt fogak száma határozza meg a várható beavatkozás típusát és terjedelmét.


A fogászati implantátum műtét általában ambuláns eljárás. Helyi érzéstelenítésben, szedációban vagy általános érzéstelenítésben végezhető. Szakorvosaink előre tájékoztatják, hogy milyen típusú érzéstelenítésre lesz szüksége.

 


Az implantátum behelyezése


Ha endostealis implantátuma van: A szájsebész bevágja az ínyt, feltárva az alatta lévő állcsontot. A csontba mélyen lyukakat fúrnak, ahová az implantátum oszlopot behelyezik. Választása szerint a lyuk fölé ideiglenes, kivehető fogsor kerülhet esztétikai célból, amíg a maradó fogat az implantátumhoz rögzíteni nem lehet.


Ha subperiostealis implantátuma van, az állcsontját nem fúrják meg, és az implantátum oszlopot a csontra vagy a csont fölé helyezik. 

Függetlenül attól, hogy milyen típusú implantátumot kap, később kellemetlen érzést és duzzanatot fog érezni. Ez több napig is eltarthat. A legtöbb ember úgy találja, hogy a fogimplantátum beültetése utáni napon folytathatja napi tevékenységét.

 

 

Osseointegráció fogimplantátum beültetést követően

 

A fogászati implantátum behelyezése után 2-6 hónapig tart, mire elegendő új csontnövekedés következik be a csavar körül. Ezt a folyamatot osseointegrációnak nevezik, ami azt jelenti, hogy „egyesülés a csonttal”.

Az osseointegráció során a természetes állcsont megerősödik és megnő a fogászati implantátum körül. Ez szilárdan a helyén tartja, így a műfog gyökérként is funkcionálhat.

 

A műcsonk elhelyezése

 

Az implantátumhoz tipikusan egy fém hosszabbítót adnak, amelyet műcsonknak neveznek. Ezt meg lehet tenni az első eljárás során vagy egy második kisebb beavatkozás során helyi érzéstelenítés mellett.

 

A műcsonkok a pótfog és az implantátum összekapcsolására szolgálnak.
Ha egy második eljárás során műcsonkot adnak hozzá, a sebésznek bemetszést kell végeznie, ha az ínyszövet az implantátumon nőtt. Ennek az az oka, hogy az implantátum behelyezése után egy gyógyító sapkát helyeznek az implantátum fölé. Bár ezt az implantátum védelmére használják, általában megakadályozza, hogy szövetek növekedjenek rajta.

 

A második eljárás során eltávolítják a gyógyító sapkát, és a műcsonkot rácsavarják a fogászati implantátumra. Az ínyszövet ezután körvonalazódik a műcsonk körül.

 

Gyógyulás után

 

Ha a gyógyulás befejeződött, fogorvosaink lenyomatot vesznek a fogakról, hogy az állandó pótfogat vagy fogakat megfelelővé alakíthassák. Ezek rögzíthetők vagy eltávolíthatók.

 

Ha kivehető fogat választ, akkor azt egy fém keretre rögzítik, és a műcsonkhoz rögzítik. Ez a fajta fog eltávolítható otthon a napi tisztításhoz. Ha a fix fogat választja, akkor azt tartósan rögzítik vagy csavarozzák a műcsonkra.

 

A folyamat befejezése után tájékoztassa fogorvosát, ha bármilyen módon kellemetlenséget érez a szájában, vagy ha:

 

  • folyamatos kényelmetlenség
  • erőteljes fájdalom
  • vérzés
  • duzzanat
  • egyenetlen vagy kényelmetlen a harapás

 


Új fogai természetes megjelenésűek és érezhetőek lesznek. Napi fogmosással és fogselymezéssel ápolni kell őket. A tisztításukhoz nincs szükség speciális anyagokra. Ugyanúgy kezelheti őket, mint természetes fogait.

 

 

Feltétlenül keresse fel fogorvosainkat is rendszeres ellenőrzés céljából!

 


 

Kapcsolatfelvétel


Rosental Klinika és Magán Fogorvos Budapesten

Rosental Klinika és Magán Fogorvos Budapesten

Nálunk a Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központban a mentalitásunk páciens központúság és a legmagasabb szintű ellátás. Teljeskörű fogászati ellátást biztosítunk betegeink számára, mint magán...

Tovább
Fogbeültetés típusai

Fogbeültetés típusai

Az eredeti fogak elvesztése után kiemelkedően fontos a gyors fogpótlás. A fogimplantátumok alkalmazása az esztétikai fogászatban elengedhetetlen, mivel az állcsont mennyisége csak akkor csökken, amikor abban...

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.