Ezért lesz túl érzékeny a fogad - A fogérzékenység kialakulásának 10 leggyakoribb kiváltó oka

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A fogérzékenység kialakulásának 10 leggyakoribb oka

Érzékenyek a fogai? A savas ételektől kezdve bizonyos fogkrémekig számos oka lehet a fogérzékenység kialakulásának. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb fogérzékenység okozóját.

A fogérzékenység kialakulásának 10 leggyakoribb oka

A fogérzékenység kialakulása és leggyakoribb okai


Okoz-e fogászati kényelmetlenséget a jéghideg ital fogyasztása? Vagy azon kapja magát, hogy összerándul a kellemetlen, benyilalló fájdalomtól, amikor fogkefét vagy fogselymet használ? Lehet, hogy az úgynevezett fogérzékenységben szenved.

 

Nem kell azonban együtt élnünk ezzel a fájdalommal! Vannak dolgok, amelyeket megtehetünk a fogérzékenység kialakulásának csökkentése és a száj egészségének javítása érdekében! Cikkünkben olyan gyakori problémákat gyűjtöttünk össze, amelyek fogérzékenység kialakulását eredményezik, illet tippeket adunk a fogérzékenység különböző tüneteinek kezelésére is.

 

 

Íme, mi okozza a fogérzékenység kialakulását – és milyen lépéseket tehetünk az érzékeny fogak enyhítésére:

 

1.    Túl nagy hévvel mosunk fogat


Néha a fogak érzékenysége a túl erős fogmosásból vagy a kemény sörtéjű fogkefe használatából ered. Idővel lekophat a fogak védőrétege, és láthatóvá válhatnak a fogidegek. Ha ezeket az idegeket szélsőséges hőmérsékletnek, savas, túl cukros vagy ragadós ételeknek tesszük ki, a fogak érzékenysége és kellemetlen érzése léphet fel. A legegyszerűbb megoldás a fogérzékenység kialakulásának megelőzésére, ha puhább sörtéjű fogkefére váltunk, és kíméletesebben mossuk fogainkat.

 

2.    Túl sok savas étel fogyasztása

 

Ha a fogidegek szabadon vannak és nincs rajtuk elegendő védelmi réteg, a savas ételek, például a paradicsomszósz, a citrom, a grapefruit, a kivi, a savanyúságok és rengeteg más étel benyilalló fájdalmat okozhat fogainkban. De ezeknek az ételeknek az elkerülése segíthet elkerülni a fogérzékenység kialakulását is.

 


3.    Fogcsikorgatás


Annak ellenére, hogy a fogzománc a legerősebb anyag a szervezetben, a fogcsikorgatás roncsolhatja a zománcot. Ezzel feltárjuk a dentint, vagyis a fog középső rétegét, amely fogüreg idegeket és ereket tartalmaz.

 

Konzultáljon fogorvosainkkal, hogy megoldást találjanak a fogcsikorgatására, például egy éjszakai fogvédővel, amely megakadályozhatja a csikorgatást. A legjobb fogvédőket az Ön harapása szerint készítik, kérjen ingyenes konzultációra időpontot a Rosentalhoz!

Kapcsolatfelvétel

 

4.    Fogfehérítő fogkrémet használata


Sok gyártó fogfehérítő vegyszereket ad a fogkrém formulájához, és egyesek érzékenyebbek rájuk, mint mások. Ha fogkréme fehérítőszert tartalmaz, fontolja meg, hogy olyanra váltson, amelyikben nincsenek ilyen anyagok, hogyha észlelte magán a fogérzékenység kialakulását.

 

5.    Szájvízfüggőség


A fehérítő fogkrémekhez hasonlóan egyes, vény nélkül kapható szájvizek és öblítők is alkoholt és más vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek érzékenyebbé tehetik a fogait – különösen, ha a dentin szabaddá válik. Ehelyett próbálja ki a semleges fluoridos öblítőket, vagy egyszerűen hagyja ki az öblítést, és legyen szorgalmasabb a fogselyem és a fogmosás leszámítva.

 

6.    Fogínybetegsége van


A fogíny visszahúzódása, amely az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb (főleg, ha nem tartott lépést fogai egészségével), fogérzékenységet okozhat. Ha ínybetegség vagy ínygyulladás okozza a problémát, fogorvosa tervet készít az alapbetegség kezelésére, és javasolhat egy eljárást a fogak lezárására. Bármilyen fogászati problémával keresse fel fogorvosainkat, hogy minél előbb kezelhessék a problémát!

 

Kapcsolatfelvétel

 

7.    Túl sok lepedék


A fogselyem és a fogmosás célja az étkezés után képződő lepedék eltávolítása. A túlzott lepedék felhalmozódása a fogzománc kopását okozhatja. A fogai ismét érzékenyebbé válhatnak, mivel elveszítik a zománc által biztosított védelmet. A megoldás a megfelelő napi fogápolás gyakorlása, és hathavonta – vagy szükség esetén gyakrabban – felkeresni fogorvosát tisztítás céljából. Tudjon meg többet professzionális szájhigiéniás kezeléseinkről ITT.

 

8.    Fogászati beavatkozáson esett át


Gyakori, hogy valamilyen érzékenységet tapasztalunk gyökérkezelés, foghúzás vagy korona felhelyezése után. Ha a tünetek rövid időn belül nem szűnnek meg, akkor ismételjük meg a fogorvosi látogatást, mert ez fertőzés jele is lehet.

 

9.    Megrepedt fog


A töredezett vagy megrepedt fog olyan fájdalmat okozhat, amely meghaladja a fogérzékenységet. Fogorvosa ebben az esetben felméri foga állapotát, és az állapot szintjének megfelelően kínál megoldást a problémára, amely megoldja a fogérzékenységet.

 


10.    A tömések elöregedése


Ahogy öregszünk, a tömések meggyengülhetnek, eltörhetnek vagy kiszivároghatnak a széleken. Könnyen felhalmozódnak a baktériumok ezekben az apró résekben, ami savfelhalmozódást és a zománc lebomlását okozza. Feltétlenül keresse fel fogorvosát, ha ilyen típusú fogérzékenységet észlel; a legtöbb esetben a tömések könnyen cserélhetőek.
 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.