A fogcsikorhatás kezelése | Rosental Fogászat

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Fogcsikorgatás: Hogyan kezelhető?

Az előző részből megtudhatta, hogy mi okozza a bruxizmust, azaz a fogcsikorgatást és miért ártalmas a fogakra nézve. Ebben a részben pedig segítünk abban, hogyan lehet leszokni az éjszakai fogcsikorgatásról és miként kezelhető szakemberrel. 

Fogcsikorgatás: Hogyan kezelhető?

Hogyan lehet leszokni a fogcsikorgatásról?

Kezdésképpen ismerkedjen meg egy hasznos technikával: „ajkak össze, fogak szét”. Ez az ideális pozíció állkapcsa pihentetésére.
Amikor szája csukva van, felső és alsó fogai ideális esetben nem érnek össze, nyelve pedig kicsivel előrébb csúszik közöttük.
Erre a pozícióra érdemes rászoknia nap közben. Ez segít, hogy ébrenléte során állkapcsa ellazuljon, és meglehet, hogy az éjszakai fogcsikorgatást is enyhítheti vele. 

Ezt a módszert azoknak is érdemes ismerniük, ha nem csikorgatják fogaikat. Akik azonban hajlamosak a bruxizmusra, azoknak szakorvosi segítségre és kezelésekre lesz szükségük a leszokáshoz. A kezeléseket illetően eltérő szakvélemények keringenek a fogorvosok között, így előfordulhat, hogy két szakember más megoldásokat javasol majd problémájára.
Mindenek előtt kezdjen el beszélni mostani fogorvosával. Kérdezze meg, hogy milyen tapasztalataik vannak a fogcsikorgatás kezelésében. Amennyiben ön tudja magáról, hogy éjszaka csikorgatja a fogait (mert észrevette a jeleit, vagy párja megfigyelte éjszaka), és fogorvosa nem említette ezt meg legutóbbi vizsgálata során, akkor könnyen lehet, hogy más szakemberhez kell fordulnia ezzel a problémával.

Amennyiben úgy érzi, fogorvosa kellően tapasztalt ezen a területen, kérjen tőle időpontot egy konzultációra. Ha nem elégedett fogorvosával, kérje meg ismerőseit, hogy javasoljanak valakit helyette, akivel jó tapasztalatuk volt.
Fontos, hogy a kezelés az ön tüneteihez igazodjon. Ha például enyhén kopott, vagy lepattogott fogai vannak, akkor nincs szükség CT-s vizsgálatra, és így tovább.

 

A bruxizmus leggyakoribb kezelései

Fogorvosa valószínűleg egy testreszabott fogvédőt fog majd felírni. Ez egy kemény műanyag eszköz, amelyet a felső fogsorára kell felhelyeznie. Ezeknek a védőknek lapos, sima felülete van, hogy fogai ne tudjanak mit csikorgatni, és egyenletesen érjenek hozzá.
Egyes esetekben a fogorvos olyan fogvédőt ír fel, ami csak az elülső fogakat engedi összezáródni, de a hátsókat nem. Súlyosabb esetben külön eszközre lesz szükség a felső és alsó fogsorokhoz.

A fogorvos először lenyomatot készít fogairól, a fogvédő azonban külön készül el egy laboratóriumban. Ha a lenyomat megfelelő volt, a fogvédő 2-4 évig kényelmesen illeszkedik majd fogsorára, és segít megvédeni fogait a kopástól.
A kérdés az, hogy magát a fogak összeszorítását, illetve csikorgatását is megszünteti-e. A válasz pedig az, hogy valószínűleg igen. Egy jól elkészített fogvédő átszoktatja az izmokat, és átprogramozza az idegpályákat.
Nem szabad azonban az előre elkészített, olcsó alternatívákkal próbálkozni, amiket az ember bárhol megvásárolhat. Ezek nem testre szabottak és nem is olyan hatékonyak.

Amennyiben akut tünetei vannak, átmenetileg ajánlott lehet puhább élelmiszereket fogyasztani.
Fogorvosa továbbá hideg vagy meleg borogatást is javasolhat állkapcsára.

Fogorvosa gyógyszereket is felírhat, például izomlazítókat, fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket vagy altatókat is.
Néhány fogorvos a fogzománc megmunkálását javasolja majd a fogsorok összezáródásának korrigálásához, azonban ez egy nagyon körülményes eljárás, és komoly szakmai gyakorlatot igényel. Ezt a beavatkozást (amennyiben ön is rábólint) az éjszakai fogvédő elkészítése előtt kell majd elvégezni.

Végső esetben szakorvosa komolyabb fogászati beavatkozásokat javasolhat, hogy kiegyenlítse fogai összezáródását. Ehhez hátulra behelyezett koronákra vagy egyéb fogakra helyezett eszközökre lehet szükség.

 

Mindenképpen ajánlott bevezetni néhány életmódbeli változtatást is, úgymint:

  • Térjen át egy tápláló étrendre
  • Rendszeresen sportoljon és végezzen aerob gyakorlatokat
  • Fogyasszon minél kevesebb alkoholt
  • Ne dohányozzon
  • Kerülje a kábítószereket
  • Aludja ki magát rendszeresen
     

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.