Érzékeny fog: Mi a teendő ilyenkor? | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Érzékeny a fogam, mit tegyek?

Ha úgy érzi, hogy kerülnie kell a hideg, vagy épp meleg ételeket, mert fogai túl érzékenyek ezekre, akkor itt az ideje ellátogatnia a Rosental fogorvosaihoz.

Érzékeny a fogam, mit tegyek?

Meglehet, hogy édes, vagy savanyú ételek, esetleg a hideg levegő miatt is érzékenyekké válhatnak fogai.
Ennek problémának többféle oka lehet, ezért a kezeléséhez először is meg kell állapítani, hogy mi okozza a fogak érzékenységét. 

 

Óvja a fogzománcot

A fogzománc a kemény védőréteg fogai körül, ami közvetlenül érintkezik az ételekkel és italokkal. Ha a fogzománc valami miatt megsérül, fogaink idegvégződései fedetlenné válhatnak, és ez fájdalommal járhat.
Meglehet, hogy fogai érzékenységét az elgyengült fogzománc okozza. A fogzománc elgyengülése megelőzhető, vagy legalább is lelassítható, ha odafigyel az ápolására:

 

Ne sikálja túl erősen fogait fogmosáskor

Gyakori hiba, hogy az emberek egyszerűen túl erősen sikálják a fogukat fogmosás közben. Ez eltávolítja ugyan a lepedéket, de sajnos a zománcot is elkoptathatja, különösen, ha oda-vissza mozgást alkalmazunk.
Használjon inkább körkörös mozdulatokat, és tartsa fogkeféjét 45°-os szögben, miközben fogat mos. Szintén hasznos lehet puha-, vagy közepesen puhaszálú fogkefére váltani.

 

Kerülje a savas élelmiszereket

A szénsavas üdítők, a ragadós cukrok, a magas cukortartalmú szénhidrátok, és sok más étel és ital mind károsítja a fogzománcot.
Ezek helyett nassoljon rostokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, tejet, sajtot, vagy natúr joghurtot. Az ilyen élelmiszerek serkentik a nyáltermelést, ami a száj egy fontos védekező mechanizmusa a baktériumok és a káros savak ellen.
Fontos továbbá, hogy ha valamilyen savas, vagy cukros élelmiszert fogyaszt, ne mosson utána rögtön fogat, mert ezzel csak beledörzsöli majd a szájban maradt savat fogzománcába, amivel többet árthat fogainak, mint amennyit segítene. Várjon legalább egy órát a fogmosás előtt, és ez idő alatt igyon sok vizet, hogy kiöblítse a szájból a savas maradékokat.

 

Lazítsa el az állkapcsát

A fogak összeszorítása és csikorgatása idővel károsíthatja a fogzománcot. Ezek a szokások általában a stressz velejárói, ezért kezelésükhöz általában magát a stresszforrást kell megszüntetni. Ha ez nem sikerül, kérjen tanácsot fogorvosainktól. A megoldás talán egy éjszakai fogvédő lesz.
Amennyiben fogai nem egyenletesek, korrekciós beavatkozásokra lehet szüksége, hogy elkerülhesse az összeszorításukat.

 

Szüntessük meg a probléma forrását

Előfordulhat, hogy a fogak érzékenységét valamilyen más probléma okozza. Íme néhány a gyakoribbak közül.

 

Természetesen összehúzódó fogíny

40 éves kor felett a fogíny elkezdhet visszahúzódni. Ilyenkor fedetlenné válhatnak a fogak gyökerei, amelyeket nem fed, és nem véd semmilyen zománcréteg. Ez értelemszerűen sokkal érzékenyebbé teheti fogait.
A fogíny visszahúzódása fogínybetegségre is utalhat, ezért mindenképpen érdemes minél előbb jelezni ezt a panaszt fogorvosainknak.

 

Fogínybetegség

A lepedék és a fogkövek a fogíny visszahúzódását idézhetik elő, és egyes esetekben még a fogíny is megbetegedhet. A fogínybetegség tönkreteheti akár a fogakat tartó csontszerkezetet is. Fontos, hogy kerülje a dohányzást, hiszen ennek a szokásnak csak káros hatásai vannak, különösen a fogakra és a fogínyre.
A lepedék és a fogkő eltávolítását fogorvosra kell bízni, aki segít megszabadulni ezektől a lerakódásoktól.

 

Repedt fog, vagy fogtömés

Amikor letörik a fog, a repedés akár a foggyökeret is elérheti. Ilyenkor a fog különösen a hidegre lehet fokozottan érzékeny. Ennek a problémának a kezelése attól függ, hogy mennyire súlyos. A kisebb repedéseket általában be lehet tömni, a nagyobb törések azonban a fog teljes eltávolítását igényelhetik.

 

Az érzékeny fogak kezelése

Miután sikerült rávilágítani a probléma okára, a fogorvos többféleképpen is orvosolhatja azt (persze attól függően, hogy mi a konkrét probléma). Íme néhány lehetséges gyógyír:

  • Speciális fogkrém érzékeny fogakra
  • Fluoridos gél
  • Fogtömés
  • Érzéstelenítő paszta
  • Fogvédő
  • Gyökérkezelés

Na persze, a legjobb megoldás minden esetben elkerülni a problémát, ezért mosson rendszeresen fogat, és járjon el legalább fél évente fogorvoshoz egy alapos vizsgálatra (illetve azonnal, amint valamilyen panaszt észlel).
 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.