Érvek a fogmosás mellett | Rosental Fogászat

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

6 nyomós érv a fogmosás mellett

Bármennyire is vigyázunk orális egészségünkre, szánk több száz fajta mikrobával van tele a nap 24 órájában. Habár ezen baktériumok egy része hasznos, többségük inkább a lepedékképződésért felel, amely fogszuvasodáshoz és fogínybetegségekhez vezethet. Ha mindez nem lenne elég, a kellemetlen leheletet és vérző ínyt okozó baktériumokat egyéb egészségügyi problémákkal is párhuzamba állították már, amelyeknek első ránézésre semmi közük nincs az ember szájához.
Habár a száj egészsége és a szívbetegség vagy a demencia közötti kapcsolatot ugyan még nem sikerült teljesen megfejteni, egyértelmű, hogy az ember szája és szervezetének többi része szoros kapcsolatban állnak egymással.

6 nyomós érv a fogmosás mellett

A gyulladások állhatnak a száj és a test többi részének kapcsolata mögött

Jelenleg két vezető elmélet magyarázhatja, hogy miért hathatnak ki a szervezet többi részére a száj problémái, főleg a periodontitis (fogínygyulladás).
Az egyik lehetséges magyarázat a gyulladás. Egyes szakértők szerint a fogínybetegség olyan, mint egy fekély az ember lábán: a szövetek megsérülnek, és hamarosan megjelennek a gyulladást okozó vegyületek, amelyek segítenek a gyógyulásban és a kórokozók távol tartásában. Amikor ez a folyamat az ember fogínyében történik, ugyan ezek a sejtekben termelődő, gyulladást okozó vegyületek bejuthatnak a vérbe, amellyel más szervekbe is eljuthatnak, és kárt tehetnek bennük.
A másik valószínű magyarázat szintén a gyulladásra épül, habár csak közvetve. A fogínybetegség elgyengíti a fogínyt, amelyen keresztül a baktériumok és más kórokozók könnyebben bejuthatnak a véráramba. Ezek a baktériumok így könnyedén eljuthatnak a test többi részébe is, ahol további problémákat okozhatnak.
Akárhogy is történik ez a folyamat, annyi biztos, hogy az idősebb felnőttekre nagyobb veszélyt jelentenek az ilyen fertőzések. A fogínybetegség és más orális problémák egyre gyakoribbakká válnak a kor előrehaladtával, és ezeket a problémákat gyakran nem kezelik időben, vagy megfelelően. Pozitívum azonban, hogy ha egy páciensnél helyesen kezelik a fogínybetegséget, akkor csökken a szervezetében az olyan gyulladást okozó vegyületek száma is, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekkel és az Alzheimer-kórral is kapcsolatban állnak.
Éppen ezért olyan fontos legalább évente kétszer elmenni egy alapos fogorvosi vizsgálatra, még akkor is, ha semmilyen panasz nem jelentkezik.

Bizonyára hallott már a cukorbetegség és a száj egészsége közötti kapcsolatról. Tudományosan bizonyított tény, hogy a cukorbetegség fokozza az szájproblémák kockázatát, míg a fogínybetegségnek a magasabb vércukorszinthez van köze, ami pedig a 2-es típusú cukorbetegség egyik előjele lehet.

 

Miért érdemes rendszeresen fogat mosni?

Mindenki tudja, hogy a rendszeres fogmosással megelőzhetők a fogszuvasodás és a lyukas fogak is, azonban a szája egészségére nem csak ezért muszáj odafigyelnie. Íme néhány további nyomós érv a fogmosás mellett.

A szív egészségéért

Habár erről már szó esett, mindenképpen megéri külön kiemelni. Számos kutatás fedezett fel szoros kapcsolatot a fogínybetegség illetve a szív- és az olyan érrendszeri problémák fokozott kockázata között, mint a szívritmuszavar, az érelmeszesedés és a szívleállás. A nem megfelelő szájhigiéniát párhuzamba állították többek között a szívroham és a stroke fokozott kockázatával is.

 

A jobb agyműködésért

Az amerikai National Institue of Health egyik felméréséből kiderült, hogy azoknál, akik vérző fogínnyel és más fogínyproblémákkal élnek, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki olyan korral járó kognitív rendellenességek, mint például az Alzheimer-kór.
Mi több, a Journal of the American Medical Directors Association című lapban megjelent egyik friss tanulmány szerint azoknál az idősebb felnőtteknél, akik fogaik nagy részét elveszítették, nagyobb eséllyel alakulhat ki a demencia.

 

A jobb szexuális életért

A száj egészségének elhanyagolása és a szívbetegség illetve a cukorbetegség közötti kapcsolat egyik fontos tényezője az endotheliális diszfunkció, azaz erek beszűkülése. Ez a tünet korlátozza a véráramlást, ami megmagyarázhatja, hogy miért hajlamosabbak a krónikus fogínybetegséggel élő férfiak a merevedési zavarokra.

 

A COVID súlyosabb szövődményeinek elkerüléséért

Habár az oltást nem helyettesíti, az egészséges száj is hozzájárul a COVID súlyosabb változatainak kivédéséhez. Egy, a Frontiers in Medicine című lapban publikált tanulmányból kiderült, hogy azok az emberek, akik elkapták a koronavírust, kisebb eséllyel élték túl a megbetegedést, mint azok, akiknél nem állapítottak meg fogínybetegséget.

 

A biztonságosabb kórházban töltött időkért

Amennyiben ön vagy egy közeli hozzátartozója kórházba kerül, szüksége lesz egy fogkefére! Az amerikai Veterans Affairs Medical Center egészségügyi központ egyik kutatásából kiderült, hogy a rendszeres fogmosás akár 92%-kal csökkentheti a nem szellőzésből adódó tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát.

 

A hosszabb, egészségesebb életért

A vesebetegség, a rákos megbetegedések és más egészségügyi problémák gyakran fedik egymást a fogínybetegséggel. Ha mindezek mellé még figyelembe vesszük a cukorbetegséget és a szív- és érrendszeri betegségeket, akkor nem meglepő, hogy olyan sok kutatás fedez fel szoros kapcsolatokat a száj egészsége és a halálozási arányok között.
Egy nagyobb kutatásban 76 ezer 16-89 közötti főt vizsgáltak nagyjából három éven keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik fogínygyulladással élnek, vagy legalább 10 foguk hiányzik, jelentősen nagyobb volt az elhalálozás kockázata a kutatás időtartama során.

A fogak elvesztése kihat a táplálkozásra, a közösségi szokásokra és a mentális egészségre is. Mi több, a fogínybetegség miatt kialakuló gyulladások más meglévő egészségügyi problémák (pl. cukorbetegség) kezelését is megnehezíthetik.
 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.