A száj baktériumanak 4 érdekessége | Rosental Fogászat

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

4 különös tény a száj baktériumairól

Az emberi test nem csupán egy életnek ad otthont. Szervezetünkben több milliárd mikroorganizmus él, amelyek egy úgynevezett mikrobiomot alkotnak, amely többféle kisebb mikrobiomra osztható szét. Ezek az ökoszisztémák fontos szerepet játszanak egészségünkben.
Ott van például a gyomor mikrobiomja, ami egyrészt az emésztésben segít be, másrészt pedig egyes kutatók szerint az elhízás rejtélyeit is segíthet feltárni. A bőr mikrobiomjának tanulmányozásával különböző bőrproblémák (ekcéma, pattanások stb.) ellen vehetjük fel a küzdelmet.
Természetesen a szájban is található egy mikrobiom, amely a fogak és a fogíny egészségét befolyásolja. Szánkban nagyjából 700 különféle baktérium leledzik, amelyekkel kapcsolatban a szakemberek néhány igazán érdekes tényt fedeztek fel az eddigi kutatásoknak köszönhetően. Ma ezekből sorolunk fel néhányat!

4 különös tény a száj baktériumairól

1. Az emberi száj születéstől kezdve több milliárd baktérium otthona

A száj mikrobiomja a szájban élő baktériumokat és azok génjeit foglalja magába. Habár önálló mikrobiomot alkot (akárcsak a gyomorban élő baktériumok), minden ilyen különálló ökoszisztéma hatással van egymásra, és ezeket az összefüggéseket most kezdjük csak igazán megérteni.
Valahányszor megiszunk egy pohár vizet, több millió baktériumot nyelünk le. És valahányszor eszünk valamit, vagy megcsókoljuk partnerünket, más baktériumok is bekerülnek a szánkba. De ezen látogatóknak nem mindegyike marad sokáig – csupán néhány áll le és kezd el tenyészni.
Habár a szakemberek még mindig kutatják, hogy hogyan is épül fel a száj mikrobiomja (illetve, hogy miért csak néhány idegen baktérium marad meg benne), abban biztosak lehetünk, hogy a mikrobiom kifejlődése szinte a születés pillanatában elkezdődik. Ezt a folyamatot aztán különféle tényezők befolyásolják, mint például, hogy mikor jelenik meg az első és második fogsorunk.
Az már bebizonyosodott, hogy az anyák szájának egészsége komoly hatással van a csecsemők szájának mikrobiomjára. Ha egy anyuka a szülés előtt dohányzott, vagy fogínybetegsége volt, akkor valószínűbb, hogy a gyermek több kórokozóval a szájában születik majd meg, ami a későbbiekben növeli majd a fogszuvasodás és a fogínybetegség kockázatát.

 

2. Az étrend, a szájhigiénia, és az egészségügyi problémák is befolyásolják a száj mikrobiomját

A szájban több, mint 700 különböző baktériumfaj él. A száj mikrobiomjának ökoszisztémájában egészséges, hasznos baktériumok is találhatók, amelyek segítenek a száj védelmében (például igyekeznek megakadályozni a fogszuvasodást). Vannak sajnos káros baktériumok is, amelyek a száj betegségeiért és a lyukas fogakért felelősek.
E baktériumok összessége alkotja a biofilm nevű réteget, amit a legtöbben csak lepedékként ismernek. Ez az a nyálkás réteg, ami a fogakon érezhető a reggeli ébredés után.
Ha az egészségtelen étkezés és/vagy a szájhigiénia elhanyagolása miatt felborul e baktériumok egyensúlya, a káros baktériumok elterjedhetnek az ember szájában, és kellemetlen leheletet, lyukas fogakat, ínybetegséget, illetve akár fogvesztést is okozhatnak.
A tudósok Jelenleg is azt próbálják kideríteni, hogy hogyan kommunikálnak egymással ezek a baktériumok, illetve, hogy hogyan befolyásolják egymás működését. Egyes eredmények szerint bizonyos szájvizek segíthetnek előnyt szerezni a hasznos baktériumok számára az emberek szájában.

 

3. A száj egészsége a test többi részére is kihat

Az ember szája nem csak táplálkozási, hanem egészségügyi szempontból is egyfajta kapu a test többi részéhez. Éppen ezért, ha a szánkban elterjednek a kórokozók, akkor ezek átkerülhetnek a véráramba és a test többi részébe is könnyedén eljuthatnak.
Amikor a kórokozók vagy a már kialakult fogínybetegség miatt az íny apró vérerei megsérülnek, a baktériumok bejuthatnak a véráramba. Habár az immunrendszer képes elbánni ezek egy részével, egyes káros fajokat korábban már párhuzamba helyeztek különféle betegségekkel, miután elérték a test különböző szerveit. Ilyen betegségek például a cukorbetegség, a szívbetegség, a várandósság során fellépő problémák, az Alzheimer-kór, vagy akár a depresszió is. Az azonban még nem bizonyos, hogy közvetlenül ezek a baktériumok okozták volna ezeket a problémákat.
Hasonlóképpen, a test egyes részein jelentkező egészségügyi bajok is befolyásolhatják a száj egészségét. A cukorbetegségben szenvedők például hajlamosabbak a fogágybetegségre.

 

4. Tehetünk azért, hogy szánk mikrobiomja egészséges maradjon

Az orvostudomány fejlődésével egyre többet tudunk meg arról, hogy hogyan tarthatjuk karban szánk egészségét. Egyes élelmiszerek vagy probiotikumok például ökoszisztémájára is pozitív hatással lehetnek. Ilyen például a feketemálna, amelyben olyan fitovegyületek találhatók, amelyek a szakemberek szerint segíthetnek enyhíteni a krónikus gyulladást, illetve megelőzni a rák kezdeti stádiumait.
Nagyon fontos persze odafigyelni a megfelelő szájhigiéniára is, hiszen egy rendszeresen és megfelelően tisztított szájban a káros baktériumoknak sokkal kevesebb esélyük van elterjedni. Ehhez napi kétszeri fogmosás és egyszeri fogselyem használat javasolt, illetve természetesen érdemes kerülni az olyan káros szokásokat, mint a dohányzás. Emellett ne felekezzünk meg a félévenkénti fogászati szűrővizsgálatokról, dentálhigiéniai kezelésről sem! 

Ha Önnek is esedékes a fogászati szűrővizsgálat, kérjen időpontot rendelőnkbe most a lenti űrlap kitöltésével:

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.