Fogínyvisszahúzódás tünetei és kezelése | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mi okozza a visszahúzódó fogínyt, mik a tünetei, és mit lehet tenni ellene?

A fogíny visszahúzódása egy olyan egészségügyi probléma, ami a fogíny látszólagos összezsugorodásával, vagy kopásával jár. A visszahúzódott fogíny hatására láthatóvá válnak a foggyökereket védő, rózsaszín szövetek, ami fertőzésekhez, fogszuvasodáshoz, és akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.
 

Mi okozza a visszahúzódó fogínyt, mik a tünetei, és mit lehet tenni ellene?

Ha időben észreveszik és kezelni kezdik, akkor a fogíny visszahúzódása kezelhető, és akár vissza is fordítható. Ha azonban súlyos visszahúzódásról van szó, aminek érezhető tünetei is jelentkeznek (érzékenység, fájdalom, fertőzés), akkor többféle megoldás is szóba jöhet, úgymint a mélyreható tisztítás, a gyógyszeres kezelés, vagy akár a szövetátültetés is.

A fogíny visszahúzódása egy nagyon gyakori probléma, sokan azonban csak akkor veszik észre, amikor már komolyabb tüneteket produkálnak.

 

A fogínyről

A fogíny a száj egyik rózsaszín szövete, amely a fogak tövében helyezkedik el. Szánkban egy alsó és egy felső fogínyünk van, az alsó és felső fogaink számára.

A fogínyszövet sűrű, és tele van vérerekkel. Felülete, a nyálkahártya puha és nyirkos. A fogínyszövetek közvetlen összeköttetésben állnak a száj többi részével, színük azonban inkább rózsaszín, mint piros.

A fogíny szorosan rögzül az állkapocshoz, és egészen a fogak nyakáig elfedi őket. Az ép fogíny teljesen elfedi és megvédi a fogak gyökereit.

 

Mi okozza a fogíny visszahúzódását?

A fogíny visszahúzódását mind az elhanyagolt szájhigiénia, mind pedig a periodontális (a fogak körül kialakuló) betegségek előidézhetik. A leggyakrabban a fogíny elkopása és a fogínyszövetek gyulladása okozza ezt e jelenséget.

A visszahúzódásban közrejátszhatnak még az örökölt jellemzők is, úgymint a szabálytalanul növő fogak, vagy a fogíny vékonysága.

A fogíny visszahúzódósát gyakran okozhatják a keményszálú fogkefék és az agresszív mozdulatokkal végzett fogmosás is. Sokan erősebben mossák fogaikat, mint kellene, és ezzel olykor többet ártanak maguknak, mint amennyit segítenek. A fogíny fogmosás okozta visszahúzódása általában a száj bal oldalán alakul ki gyakrabban, ugyanis a legtöbben jobbkezesek, és a szájuk bal oldalát sikálják erősebben a fogkefével.

A szabálytalanul növő fogak, a piercingek és a fogászati kezelések okozta károk mind hozzájárulhatnak a fogíny visszahúzódásához. Egyesek a gyulladásból adódó visszahúzódásra fogékonyabbak, mert fogínyük érzékenyebb szövetekből áll össze. A vékonyabb fogínnyel rendelkezők szájában gyakrabban okozhat gyulladást a lepedék. A fogakon felgyülemlő lepedéknek több szövődménye lehet:

  • Fogínygyulladás, ami periodontitishez vezethet
  • Periodontitis, azaz foggyökérhártya-gyulladás, vagy fogágybetegség, ami hézagot okoz a fogak között és a fogínyben, ráadásul eltűnhetnek tőle a fog körüli összekötő szövetek, illetve a kár az állkapocscsont is. Ez a fogíny visszahúzódásához és csontritkuláshoz vezethet.

 

Milyen tényezők befolyásolhatják a fogíny visszahúzódását?

A kor egy fontos tényező – a 65 év felettiek durván 88%-a mutatja az ínyvisszahúzódás jeleit legalább egyik foga körül. A dohányzók köreiben szintén nagyobb az ínyvisszahúzódás esélye, ahogy a cukorbetegekében is.

A genetikai jellemzők is befolyásolhatják a fogíny állapotát – a gyenge, vékony fogíny például örökölhető.

 

A fogíny visszahúzódásának tünetei

Sokan egyáltalán nem foglalkoznak a fogíny visszahúzódásával, és kezdetben talán észre sem veszik a problémát. A visszahúzódó fogínynek azonban van néhány árulkodó tünete, amelyekre érdemes odafigyelni:

  • A fogak kinézete megváltozik: hosszabbnak tűnhetnek, és látszólag messzebb kerülnek egymástól – mindezt a fogíny visszahúzódása okozza.
  • A felfedett foggyökerek érzékenyek lehetnek a hidegre és a melegre.

Az ínyvisszahúzódás mélyebb, súlyosabb fogászati problémákra is utalhat (például fogínybetegségre), ráadásul fokozhatja a foghullás és fogszuvasodás veszélyét is. A tünetek közé tartozik még a fogínyvérzés és a kellemetlen szájszag is.

 

Az ínyvisszahúzódás kezelése

A fogíny enyhébb visszahúzódása nem szorul kezelésre, de érdemes szemmel tartani a fogakat, és rendszeresen megmutatni őket egy fogorvosnak. Sokat segíthet továbbá, ha az ember gyengédebben bánik fogínyével fogmosás közben.

Azoknak, akiknek kezelésre van szüksége, több lehetőségük is van, amelyek közül egy fogorvos segíthet kiválasztani a legmegfelelőbbet:

  • Érzéstelenítők, lakkok, dentinkötő anyagok: Ezek a termékek a visszahúzódott fogíny okozta fájdalmat segítenek enyhíteni a foggyökérben.
  • Kompozittal történő pótlás: A fogorvos egy fogszínű kompozit anyagot használ a foggyökér eltakarására. Lehetőség van továbbá a fogak közötti sötétnek tűnő hézagok feltöltésére is.
  • Rózsaszín porcelán vagy kompozit: Ez az ínyszínű anyag a fogínyben keletkezett hézagok feltöltésére szolgál.
  • Kivehető ínyborító: Ezek az akrilból vagy szilikonból készült eszközök egy nagyobb, hiányzó fogínyrészt pótolnak.
  • Fogszabályzás: A félreálló fogak fokozhatják a fogíny visszahúzódásának lehetőségét, ezért korrigálásukkal ez a folyamat némileg kezelhető és megelőzhető is. A helyesen álló fogakat továbbá könnyebb tisztán tartani, ami szintén fontos a fogíny számára.
  • Sebészeti megoldások: Egyes esetekben sebészi beavatkozásra lehet szükség. Ilyenkor egy szájsebész eltávolítja a szászövet egyik részét, hogy egy hiányzó részt pótolhasson vele. Erre csak rendkívül súlyos esetekben van szükség.

 

Az ínyvisszahúzódás megelőzése

A fogíny visszahúzódását olyan tényezők idézhetik elő, amelyeket szerencsére könnyű befolyásolni, így számos rizikófaktor egyszerűen kiiktatható.

Fontos például, hogy puhaszálú fogkefét használjon, és óvatosan mossa fogait. A lepedék egy meglehetősen puha anyag, ezért egyáltalán nem kell erősen sikálnia fogait (főleg nem az ínyet), hogy megszabaduljon a nagy részétől.

Fogai megfelelő ápolásával, és a lepedéklerakódás, illetve a fogkőképződés megelőzésével hatékonyan védekezhet a fogíny visszahúzódásával szemben.

Ha pedig bármely tünetet tapasztalja, amely a fogínyvisszahúzódására utal, akkor kérjen időpontot rendelőnkbe most a lenti űrlap kitöltésével:

Kapcsolatfelvétel


 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.