A legjobb szájhigiéniai tippek: Ezeket a szájhigiéniai tanácsokat alkalmazzuk minden nap az egészséges fogak érdekében

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A legjobb szájhigiéniai tippek: Ezeket alkalmazzuk minden nap

A fogmosás és a fogselyem használata a jó fogászati rutin alapelemei. Vannak azonban olyan egyéb dolgok is, amelyeket megtehet az egészséges fogak és íny megőrzése érdekében. Most a legjobb szájhigiéniai tippeket osztjuk meg Önökkel, amik mindennapos alkalmazása segíteni fog a fogak egészségesen tartásban!

A legjobb szájhigiéniai tippek: Ezeket alkalmazzuk minden nap

Naponta 2x2 percig mosson fogat-megfelelő technikával!

Fogai tisztán és egészségesen tartása a rendszeres fogmosással kezdődik, mondhatni ez az alap, amire a többi szájhigiéniai elem épükl. A 2x2-es szabályként ismert napi kétszeri kétperces fogmosás segít távol tartani a lepedéket. Gyerekeknek akár lejátszhat egy dalt, hogy motiválja őket a két perces elfoglaltságra. Az összes fog tisztításának megkönnyítése érdekében próbáljon meg 30 másodpercet eltölteni a száj minden egyes negyedében (jobb felső, bal felső, jobb alsó, bal alsó). A megfelelő technikák alkalmazása fontos annak biztosításához, hogy a fogak megfelelően megtisztuljanak, és ne károsítsák a körülöttük lévő lágyszöveteket. Kis körkörös mozdulatokkal döntse a kefe fejét az íny felé. Ügyeljen arra, hogy minden felületet megtisztítson, valamint az ínyvonal mentén, a fogak elülső és hátsó részén egyaránt. Egyes betegek szerint az elektromos fogkefe használata is segít.

 

Naponta használjon fogselymet a legjobb szájhigiénia érdekében!

Javasoljuk, hogy minden este használjon fogselymet fogmosás előtt, hogy eltávolítson mindent, amit a fogkeféje nem tud kimozdítani. Ha csak fogkefét használ, az egyébként fogselyemmel eltávolítható kimaradt apró ételrészecskék és egyéb lerakódások végül szuvasodássá válhatnak. Ennek elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy naponta két percet szánjon arra, hogy a fogselyem használatát hozzáadja a rutinjához. Amikor először kezdi el használni a fogselymet, az érzékeny fogínykárosodást okozhat. Ez természetes, és megszűnik, ha néhány napig fogselymet használ. Fogselyem használatakor ügyeljen arra, hogy fel-le csúsztassa az egész fog mentén. Ne hagyja figyelmen kívül a szűk helyeket, ez az egyik legfontosabb, mivel a fogkefe nem éri el ezeket a területeket.

 

Milyen szájápolási eszközöket érdemes használni a legjobb szájhigiénia érdekében?

A fogmosás és a fogselyem használata kulcsfontosságú a megelőző fogászati egészség szempontjából, azonban, hogy fogai jó állapotban maradjanak, segíthet, ha kiegészítő segédeszközöket is használ napi rutinja részeként. Ilyen termékek például a szájvíz, a szájöblítők, a fogköztisztítók és a nyelvtisztítók. Ezek a segédeszközök segíthetnek a jó szájhigiéniában, és a rendszeres fogmosással és fogselyemhasználattal együtt (nem helyette) kell őket használni.

 

Milyen gyakran kell fogkefét cserélni a megfelelő szájhigiénia érdekében?

Általános szabály, hogy körülbelül 3-6 havonta le kell cserélni a fogkefét! A sérült vagy kopott fogkefék nem tudják megfelelően megtisztítani a fogak felületét, és károsíthatják az ínyét. A fogkefe gyakori cseréje lehetővé teszi a tisztán tartást is. Mindig alaposan öblítse le a fogkefét, és tárolja, hogy megszáradjon. Ne felejtse el lecserélni a fogkefét, ha beteg volt, hogy megakadályozza a baktériumok újbóli bejutását a szájába.

 

Milyen gyakran kell fogorvoshoz járni a legjobb szájhigiénia érdekében?

Ha rendszeres ellátogat fogorvoshoz, meg tudja előzni a problémákat, mielőtt azok elkezdődnének, vagy legalábbis korán elkaphatja őket. A rendszeres látogatások lehetővé teszik a fogak alapos, professzionális tisztítását is évente kétszer, eltávolítva a lerakódott lepedéket és fogkövet, ami segít a fogak és az íny egészségének megőrzésében.

Kapcsolatfelvétel

 

Megfelelő étrend kialakítása a legjobb szájhigiéniához

Az édesített ételek (csokik, üdítők, sportitalok és édességek) kerülése, valamint a magas kalciumtartalmú ételek fogyasztása segít az erős és egészséges fogak megőrzésében. Mellékes előnyként a teste is meghálálja! 

 

A megfelelő hidratáció fontossága a megfelelő szájhigiéniához

Mindenki tudja, hogy naponta legalább 2-2,5 liter vizet kell inni! A megfelelő hidratálás nemcsak az általános egészségi állapotnak tesz jót, hanem segít fenntartani az egészséges nyáláramlást. A nyál elősegíti a fogak egészségét azáltal, hogy az ételrészecskéket a szájon keresztül mozgatja, megakadályozva, hogy a legtöbbjük beragadjon a fogakba, ahol baktériumok szaporodhatnak. 

 

A dohányzás káros a fogakra, a szájhigiéniára

Mire nem…. A dohányzás felületi aggályokat okoz, például a fogak elszíneződését, valamint súlyos egészségügyi problémákat, például fogíny-betegséget (parodontális), amely fog elvesztéséhez vezethet, és szájüregi rákot is kiválthat, többek között. Az egyik legjobb dolog, amit megtehet szájürege és általános egészsége érdekében, ha azonnal abbahagyja a dohányzást.
 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.