Rosental Rosental
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán és Bécsben, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Savas ételek, italok hatása a fogakra

Azok az italok, amelyek pH érték 4-4,5-nél alacsonyabb, savas hatásúnak számítanak, és képesek tönkretenni a fogakat védő zománcréteget. Az így elgyengülő fogak hajlamosabbak a szuvasodásra és az egyéb károkra is.

Savas ételek, italok hatása a fogakra

Az emberek többsége tudja, hogy a cukros italok hozzájárulhatnak a fogszuvasodáshoz, azonban kevesen gondolnak bele, hogy cukormentes készítmények is éppen olyan savasok (és veszélyesek) lehetnek. Minél alacsonyabb egy folyadék pH értéke, annál savasabbnak számít, és annál könnyebben tesz károkat az embere fogaiban. A citrom leve például 2,4 pH értékkel rendelkezik, tehát meglehetősen savas, és súlyosan árthat a fogaknak. Fontos tehát óvatosan fogyasztani az olyan italokat, amelyek citromsavat tartalmaznak.
A citrom persze csupán egy a megannyi savforrás közül. Mai cikkünkben kifejtjük, hogy hogyan védheti meg fogait a savkároktól, hogy sokáig egészségesen használhassa őket!

 

Kerülje a savanyú ételek és italok rendszeres fogyasztását

Ha üdítőt szeretne fogyasztani, tegye azt inkább kisebb adagokban a nap folyamán, a helyett, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget inna belőle. Ha egyszerre túl sok savas ital kerül a szájába, az súlyosan károsíthatja fogait. Ha rendszeresen sok cukros, savas folyadékot fogyaszt, akkor fogzománcának nem lesz ideje regenerálódni, és a savkárok egyre mélyebbre hatolnak majd.
A fogakra káros ételek és italok fogyasztása után ajánlott tiszta vízzel kiöblíteni a száját, csökkentve ezzel annak savtartalmát.

 

Használjon szívószálat

Ha valami miatt nem tudja hatékonyan korlátozni a savas, cukros italok fogyasztását, akkor egy szívószál segíthet ezeket távoltartani fogaitól. Így is elkerülhetetlen, hogy az ital egy része rákerüljön a fogakra, de lényegesen kisebb mértékben, mintha közvetlenül egy pohárból kortyolna.

 

Ügyeljen a helyes fogmosásra

Savas ételek és italok fogyasztása után a fogak érzékenyebbekké válnak, míg nem képesek megfelelően regenerálódni. Éppen ezért várjon legalább 30 percet (és alaposan öblítse ki vízzel a száját), miután savas élelmiszereket fogyasztott, mielőtt megmosná fogait.
Szerezzen továbbá egy puhaszálú fogkefét, ami kíméletesebb a fogzománcra és a fogínyre nézve (de még így is várja meg a legalább 30 percet étkezés után, mielőtt fogat mosna).
Használjon magas fluoridtartalmú fogkrémet a napi kétszeri fogmosáskor, mert a fluorid segít a fogzománc regenerálásában és megerősítésében.

 

Kerülje a savas élelmiszereket

Az alacsony pH értékű (savas) élelmiszerek savkárokat okozhatnak a fogakon. Mint fentebb olvashatta, a 4,5-nél alacsonyabb pH érték már savas hatást jelez. Teljes listát sajnos nem adhatunk ezekről, hiszen rengeteg ilyen termék van, de íme néhány, amelyek alapján láthatja hogy milyen jellegű italokat érdemes kerülni (vagy csak nagyon ritkán fogyasztani):

 • Pepsi – pH 2,4
 • Coca-Cola – pH 2,5
 • Coca-Cola Light – pH 2,8
 • Pepsi Max – pH 2,9
 • Sprite Zero – pH 2,9
 • Coca Cola Zero – pH 2,9
 • 7UP – pH 3,2
 • 7UP Light – pH 3,3
 • Nestea Citrom – pH 3,3
 • Nestea Barack – pH 3,5
 • Fanta Narancs – pH 3,75
   

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

Fogcsikorgatás: Hogyan kezelhető?

Fogcsikorgatás: Hogyan kezelhető?

Az előző részből megtudhatta, hogy mi okozza a bruxizmust, azaz a fogcsikorgatást és miért ártalmas a fogakra nézve. Ebben a részben pedig segítünk abban, hogyan lehet leszokni az éjszakai...

Tovább
Fogcsikorgatás: miért árt a fogaknak?

Fogcsikorgatás: miért árt a fogaknak?

Önnel is előfordult már, hogy fejfájással, nyakfájással, vagy fogfájással ébredt? Ezek a bruxizmus, azaz a fogcsikorgatás jelei, ami gyakran alvás közben, észrevétlenül történik. A bruxizmus a nők...

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán és Bécsben komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Hétfő-Kedd-Péntek 8:00-17:00

Csütörtök10:00-18:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.