Miért veszélyes a fogkő?
A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!
TovábbAzok az italok, amelyek pH érték 4-4,5-nél alacsonyabb, savas hatásúnak számítanak, és képesek tönkretenni a fogakat védő zománcréteget. Az így elgyengülő fogak hajlamosabbak a szuvasodásra és az egyéb károkra is.
Az emberek többsége tudja, hogy a cukros italok hozzájárulhatnak a fogszuvasodáshoz, azonban kevesen gondolnak bele, hogy cukormentes készítmények is éppen olyan savasok (és veszélyesek) lehetnek. Minél alacsonyabb egy folyadék pH értéke, annál savasabbnak számít, és annál könnyebben tesz károkat az embere fogaiban. A citrom leve például 2,4 pH értékkel rendelkezik, tehát meglehetősen savas, és súlyosan árthat a fogaknak. Fontos tehát óvatosan fogyasztani az olyan italokat, amelyek citromsavat tartalmaznak.
A citrom persze csupán egy a megannyi savforrás közül. Mai cikkünkben kifejtjük, hogy hogyan védheti meg fogait a savkároktól, hogy sokáig egészségesen használhassa őket!
Ha üdítőt szeretne fogyasztani, tegye azt inkább kisebb adagokban a nap folyamán, a helyett, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget inna belőle. Ha egyszerre túl sok savas ital kerül a szájába, az súlyosan károsíthatja fogait. Ha rendszeresen sok cukros, savas folyadékot fogyaszt, akkor fogzománcának nem lesz ideje regenerálódni, és a savkárok egyre mélyebbre hatolnak majd.
A fogakra káros ételek és italok fogyasztása után ajánlott tiszta vízzel kiöblíteni a száját, csökkentve ezzel annak savtartalmát.
Ha valami miatt nem tudja hatékonyan korlátozni a savas, cukros italok fogyasztását, akkor egy szívószál segíthet ezeket távoltartani fogaitól. Így is elkerülhetetlen, hogy az ital egy része rákerüljön a fogakra, de lényegesen kisebb mértékben, mintha közvetlenül egy pohárból kortyolna.
Savas ételek és italok fogyasztása után a fogak érzékenyebbekké válnak, míg nem képesek megfelelően regenerálódni. Éppen ezért várjon legalább 30 percet (és alaposan öblítse ki vízzel a száját), miután savas élelmiszereket fogyasztott, mielőtt megmosná fogait.
Szerezzen továbbá egy puhaszálú fogkefét, ami kíméletesebb a fogzománcra és a fogínyre nézve (de még így is várja meg a legalább 30 percet étkezés után, mielőtt fogat mosna).
Használjon magas fluoridtartalmú fogkrémet a napi kétszeri fogmosáskor, mert a fluorid segít a fogzománc regenerálásában és megerősítésében.
Az alacsony pH értékű (savas) élelmiszerek savkárokat okozhatnak a fogakon. Mint fentebb olvashatta, a 4,5-nél alacsonyabb pH érték már savas hatást jelez. Teljes listát sajnos nem adhatunk ezekről, hiszen rengeteg ilyen termék van, de íme néhány, amelyek alapján láthatja hogy milyen jellegű italokat érdemes kerülni (vagy csak nagyon ritkán fogyasztani):
A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!
TovábbAz egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...
TovábbMindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!
Tovább