Részleges kivehető fogsorok | Rosental Fogászat

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A részleges kivehető fogsorok behelyezése és karbantartása

Amikor az embernek egyszerre több foga is hiányzik egymás mellett, akkor többek között részleges kivehető fogsorokkal is pótolhatók. Mai cikkünkben ezek felépítéséről, elkészítéséről, illetve karbantartásáról lesz szó.
 

A részleges kivehető fogsorok behelyezése és karbantartása

A részleges kivehető fogsorok jellemzői

A részleges, kivehető fogsorok általában műfogakból, illetve egy mesterséges, ínyszínű műanyag alapból állnak. Fogorvosa ezt személyes igényeihez igazodva készíti majd el önnek.
Az ilyen fogpótlókat általában egy kapcsos fémváz tartja a helyén, ami a környező fogakhoz erősíthető (habár léteznek kevésbé feltűnő rögzítők is). Egyes kivehető műfogsorokat precíziós rögzítők tartják a helyükön, amelyek esztétikusabbak, mint a fémkapcsok.
A természetes fogakra néha koronát kell helyezni, hogy a kivehető fogsor jobban illeszkedjen a helyére. Erre főleg rögzítők használatakor lehet szükség – a precíziós rögzítők továbbá költségesebbek, mint a hagyományos kapcsok.

 

Mire számítson, ha részleges kivehető műfogsort csináltat magának

Új részleges műfogsora elsőre kényelmetlennek érződhet. Ez persze természetes, de rövid időn belül hozzászokik majd viseléséhez.
A kivehető fogsor behelyezése, illetve kivétele eleinte némi gyakorlást igényel majd. Fontos, hogy pontosan kövesse fogorvosa minden utasítását – egy jól elkészített részleges műfogsornak viszonylag egyszerűen illeszkednie kell a helyére.
Sosem szabad erőltetni egy műfogsort a behelyezésnél vagy az eltávolításánál, és főleg nem szabad ráharapni, hogy a helyére illeszkedjen! Ez könnyedén meghajlíthatja vagy eltörheti a kapcsokat.

Fogorvosa továbbá arról is tájékoztatja majd, hogy meddig kell viselnie a műfogsort, illetve, hogy mikor kell kivennie azt. Eleinte meglehet, hogy mindig a helyén kell, hogy hagyja, ami kényelmetlen lehet, de így lehet a leggyorsabban kideríteni, hogy vannak-e olyan részek, amik módosításra szorulnak a fogpótló eszközön.
Ha például a részleges műfogsor viselésekor túlzott nyomást érez valahol szájában, akkor az a rész idővel kisebesedhet. Fogorvosa ilyenkor állít majd a fogsoron, hogy az helyesen illeszkedjen, és ne okozzon ilyen problémákat.

Egy részleges kivehető műfogsorral az étkezés is kényelmesebbé válik majd. Eleinte érdemes puhább ételeket fogyasztani, kisebb szeletekre vágva. Ajánlott mindkét oldalon egyenlő arányban rágni, hogy a nyomás is egyenlően elosztódjon a két oldal között. Kerülje a ragadós és nagyon kemény élelmiszereket, illetve eleinte a rágógumikat is.

A részleges kivehető fogsorok a beszédkészségen is sokat segíthetnek. Amennyiben korábban egyes hangok képzése a fogak hiányában nehezebben ment, ezek a hangok újra begyakorolhatók, és a beszédproblémák is orvosolhatók egy ilyen jellegű fogpótlással.

 

A részleges kivehető műfogsorok karbantartása

Előfordulhat, hogy fogorvosa műfogsortisztítót javasol majd a fogpótló tisztántartásához. Amikor kivehető műfogsorát tisztítja, ajánlott ezt egy összehajtott, tiszta törölköző felett végezni, arra az esetre, ha véletlenül elejtené.
A műfogsorok tisztításához soha ne használjon fogkrémet, mert az túl durva lehet a műfogak felülete számára.
Egyesek kézi szappannal vagy gyenge mosogatószerrel tisztítják műfogsorukat. Ezek a módszerek ugyan alkalmazhatók, de fontos, hogy a legtöbb háztartási tisztítószer súrló hatású, ami árthat a fogsoroknak, ezért nem érdemes használni őket.
A műfogsort napi szinten legalább egyszer alaposan ki kell tisztítani az ételmaradékok eltávolítása, illetve a maradandó foltok és elszíneződések megelőzése érdekében.
A kivehető műfogsor tisztításához ajánlott kifejezetten ilyen célra készült fogsortisztító kefét használni, amelynek szálai a műfogsor formájához illeszkednek. Egy hagyományos fogkefe is megfelel erre a célra.

A műfogsor megtisztításához először alaposan öblítse azt le, hogy lemosson róla minden nagyobb ételmaradékot. Ez után nedvesítse be a tisztításhoz használt kefét majd helyezzen rá egy kevés műfogsortisztítót. Óvatosan sikálja tisztára a műfogsor összes felületét, vigyázva, nehogy megsértse a műanyag alapot vagy a rögzítőket.

Ha nem tartják folyamatosan nedvesítve, a műfogsor elveszítheti eredeti formáját. Éppen ezért fontos, hogy éjszakára műfogsoráztató folyadékba vagy tiszta csapvízbe merítse. Ezzel kapcsolatban egyeztessen fogorvosával.

A műfogsor tisztítására használt anyagokat ne helyezze a szájába, és ne nyelje le őket. Minden mosás után alaposan öblítse le tiszta vízzel műfogsorát, mielőtt visszahelyezné szájába.

 

A részleges kivehető műfogsorok korrekciója

Előfordulhat, hogy a részleges kivehető műfogsorokat az idő múlásával korrigálni kell majd. Az idősödés során szánk megváltozik azonban a műfogsorok nem tudnak maguktól alkalmazkodni ehhez. A fogíny élei például visszahúzódhatnak, így a műfogsor nem fog rendesen illeszkedni a helyére.
A helytelenül illeszkedő műfogsort fogorvosa korrigálhatja, ha szükséges, különben sebeket vagy fertőzéseket is okozhatnak. Amennyiben részleges kivehető műfogsora lazának érződik, mindenképpen értesítse fogorvosát, és továbbra is járjon el a rendszeres vizsgálatokra.
Semmiképpen ne próbálja meg saját maga korrigálni, módosítani műfogsorát! A „házi megoldások” szinte biztos, hogy maradandó károkat okoznak majd az eszközben, illetve saját egészségére is súlyos veszélyt jelenthet egy helytelenül kezelt, vagy nem megfelelő anyagokkal korrigált műfogsor! Ezt a feladatot csak szakemberrel végeztesse!
 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.