Probiotikumokkal a száj egészségéért | Rosental Fogászat

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

5 ok, amiért érdemes orális probiotikumokat használni

A probiotikumok olyan egészséges baktériumok, amelyeket első sorban az emésztésre gyakorolt pozitív hatásuk miatt ismerünk. Egyes kutatások szerint azonban a probiotikumok akár az ember szájának egészségét is segíthetnek megőrizni. Szóval mit mond a tudomány az orális (azaz szájban történő) felhasználásukról?

5 ok, amiért érdemes orális probiotikumokat használni

1. Segíthetnek megelőzni a lepedéket

Az emberek szája tele van baktériumokkal, és némely ilyen szájban leledző baktérium elterjedése lepedékhez vezet. Egy 2016-os tanulmányból kiderült, hogy az A12 nevű baktériumfajta segíthet felvenni a küzdelmet a Streptococcus mutans baktériummal. Az S. mutans baktérium tejsavvá alakítja át a cukrot, amit az ember szájából vesz fel, és az így keletkező savas környezet marja át idővel a fogzománcot, illetve okoz fogszuvasodást.
A kutatók mindkét baktériumot egymás mellett nevelték, és megfigyelték, hogy az A12 megakadályozta az S. mutans baktérium elszaporodását, illetve a lepedéktermelését is.

 

2. Megoldást kínálhatnak a kellemetlen leheletre

Számos tanulmány során vizsgálták a probiotikumok kellemetlen leheletre gyakorolt hatását. A kellemetlen lehelet szintén olyasmi, amit gyakran az ember szájában vagy gyomrában élő baktériumok idéznek elő.
Egy tanulmány 23 főt kért meg, hogy használjon baktériumölő szájvizet, majd vegyen be probiotikumot (Streptococcus salivarius baktériummal), vagy placebót. A kísérlet három napon át tartott, és az eredmények szerint a probiotikumot szedő tesztalanyok 85%-ánál lényegesen csökkent a kellemetlen leheletet okozó baktériumok száma.

 

3. Segíthetnek megelőzni a szájrákot

Egy 2013-as kísérlet során a Lactobacillus salivarius nevű baktérium segített enyhíteni a szájrákot az alanyokként használt patkányok szervezetében.

 

4. Segíthetnek a gingivitis tüneteinek enyhítésében

A gingivitis egy enyhébb fogprobléma, aminek, ha nem kezelik, súlyos szövődményei lehetnek. Egy 2006-os tanulmány szerint a probiotikumok a gingivitis tüneteit is segíthetnek enyhíteni.
A kutatók egy 59 gingivitises beteggel végzett kísérlet során probiotikumos (Lactobacillus reuteri baktériumot tartalmazó) étrendkiegészítőt, vagy placebót adtak a résztvevőknek. Az eredmények azt mutatták, hogy a tünetek azoknál enyhültek a legtöbbet, akik a legnagyobb dózisban szedték a probiotikumot. Mi több, a probiotikumot szedők szájában kevesebb lepedék is képződött.

 

5. Enyhíthetik az ínybetegséggel járó ínygyulladást

Egy 2007-es tanulmány során a Lactobacillus brevis baktériumokat szedő tesztalanyok szervezetében enyhült az ínygyulladás, míg egy másik tanulmány során kiderítették, hogy a probiotikumos tej napi fogyasztása szintén csökkenheti a száj gyulladását.

Fontos megjegyezni, hogy minden ilyen eredmény, habár biztató, további újrateszteléseket és ellenőrzéseket igényel majd, mielőtt bármi konkrétat lehetne állítani a probiotikumok és a száj egészségének kapcsolatáról. Addig is – egyeztessen a Rosental fogorvosaival, mielőtt bármit elkezdene szedni szája és fogai egészségének megőrzésére!
 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.