Rosental Rosental
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán és Bécsben, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

5 ok, amiért érdemes orális probiotikumokat használni

A probiotikumok olyan egészséges baktériumok, amelyeket első sorban az emésztésre gyakorolt pozitív hatásuk miatt ismerünk. Egyes kutatások szerint azonban a probiotikumok akár az ember szájának egészségét is segíthetnek megőrizni. Szóval mit mond a tudomány az orális (azaz szájban történő) felhasználásukról?

5 ok, amiért érdemes orális probiotikumokat használni

1. Segíthetnek megelőzni a lepedéket

Az emberek szája tele van baktériumokkal, és némely ilyen szájban leledző baktérium elterjedése lepedékhez vezet. Egy 2016-os tanulmányból kiderült, hogy az A12 nevű baktériumfajta segíthet felvenni a küzdelmet a Streptococcus mutans baktériummal. Az S. mutans baktérium tejsavvá alakítja át a cukrot, amit az ember szájából vesz fel, és az így keletkező savas környezet marja át idővel a fogzománcot, illetve okoz fogszuvasodást.
A kutatók mindkét baktériumot egymás mellett nevelték, és megfigyelték, hogy az A12 megakadályozta az S. mutans baktérium elszaporodását, illetve a lepedéktermelését is.

 

2. Megoldást kínálhatnak a kellemetlen leheletre

Számos tanulmány során vizsgálták a probiotikumok kellemetlen leheletre gyakorolt hatását. A kellemetlen lehelet szintén olyasmi, amit gyakran az ember szájában vagy gyomrában élő baktériumok idéznek elő.
Egy tanulmány 23 főt kért meg, hogy használjon baktériumölő szájvizet, majd vegyen be probiotikumot (Streptococcus salivarius baktériummal), vagy placebót. A kísérlet három napon át tartott, és az eredmények szerint a probiotikumot szedő tesztalanyok 85%-ánál lényegesen csökkent a kellemetlen leheletet okozó baktériumok száma.

 

3. Segíthetnek megelőzni a szájrákot

Egy 2013-as kísérlet során a Lactobacillus salivarius nevű baktérium segített enyhíteni a szájrákot az alanyokként használt patkányok szervezetében.

 

4. Segíthetnek a gingivitis tüneteinek enyhítésében

A gingivitis egy enyhébb fogprobléma, aminek, ha nem kezelik, súlyos szövődményei lehetnek. Egy 2006-os tanulmány szerint a probiotikumok a gingivitis tüneteit is segíthetnek enyhíteni.
A kutatók egy 59 gingivitises beteggel végzett kísérlet során probiotikumos (Lactobacillus reuteri baktériumot tartalmazó) étrendkiegészítőt, vagy placebót adtak a résztvevőknek. Az eredmények azt mutatták, hogy a tünetek azoknál enyhültek a legtöbbet, akik a legnagyobb dózisban szedték a probiotikumot. Mi több, a probiotikumot szedők szájában kevesebb lepedék is képződött.

 

5. Enyhíthetik az ínybetegséggel járó ínygyulladást

Egy 2007-es tanulmány során a Lactobacillus brevis baktériumokat szedő tesztalanyok szervezetében enyhült az ínygyulladás, míg egy másik tanulmány során kiderítették, hogy a probiotikumos tej napi fogyasztása szintén csökkenheti a száj gyulladását.

Fontos megjegyezni, hogy minden ilyen eredmény, habár biztató, további újrateszteléseket és ellenőrzéseket igényel majd, mielőtt bármi konkrétat lehetne állítani a probiotikumok és a száj egészségének kapcsolatáról. Addig is – egyeztessen a Rosental fogorvosaival, mielőtt bármit elkezdene szedni szája és fogai egészségének megőrzésére!
 

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet
Document (.jpg,.pdf,.doc,.docx)

6 nyomós érv a fogmosás mellett

6 nyomós érv a fogmosás mellett

Bármennyire is vigyázunk orális egészségünkre, szánk több száz fajta mikrobával van tele a nap 24 órájában. Habár ezen baktériumok egy része hasznos, többségük inkább a lepedékképződésért felel,...

Tovább
Így tartsa tisztán fogászati implantátumait

Így tartsa tisztán fogászati implantátumait

A fogászati implantátumokat a legtartósabb, legstabilabb fogpótlási megoldásoknak tartják. Ez főleg annak köszönhető, hogy behelyezésük után idővel összeforrnak az ember természetes csontozatával, és...

Tovább
Fogcsikorgatás: Hogyan kezelhető?

Fogcsikorgatás: Hogyan kezelhető?

Az előző részből megtudhatta, hogy mi okozza a bruxizmust, azaz a fogcsikorgatást és miért ártalmas a fogakra nézve. Ebben a részben pedig segítünk abban, hogyan lehet leszokni az éjszakai...

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán és Bécsben komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Hétfő-Kedd-Péntek 8:00-17:00

Csütörtök10:00-18:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.