A fogszuvasodás 5 leggyakoribb okozója – Ints búcsút a rossz szokásoknak az egészséges fogakért!

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A fogszuvasodás 5 leggyakoribb okozója – Ints búcsút a rossz szokásoknak az egészséges fogakért!

Senki sem akarja azt hallani, hogy lyukas foga van. De tudtad, hogy a szuvasodást több dolog is okozhatja, nem csak az édesszájúság, amely vetekszik Augustus Kugel-éval a Charlie és a csokigyárból?

A fogszuvasodás 5 leggyakoribb okozója – Ints búcsút a rossz szokásoknak az egészséges fogakért!

Íme a fogszuvasodás 5 fő oka, és ami a legfontosabb, hogyan kerülhetjük el őket

 

 

1. Rossz étrend is lehet a fogszuvasodás oka


A rossz étrend, nevezetesen a magas cukor- és keményítőtartalmú étrend a fogszuvasodás egyik legfőbb oka. A szájban található baktériumoknak boldogan fogyasztják az ezekben az ételekben található egyszerű szénhidrátokat. Amikor ezeket a szénhidrátokat felveszik, savakat termelnek, amelyek lágyítják és lebontják a fogak védőzománcrétegét, ami fogszuvasodást okoz.

 


A fehérlisztes termékek, kekszek, sütemények, csokoládék, gumicukorkák, szárított gyümölcsök és chipsek hajlamosak ragacsos anyaggá alakulni, amikor a rágás során lebomlanak – így a fogak bármely zugába, repedésére és résébe tapadnak. Ezek a maradandó ragacsos ételszemcsék „korlátlan fogyasztású büféként” is felfoghatók a cukrot szerető, savtermelő baktériumok számára.

 


Az olyan italok, mint a cola vagy fanta, az energiaitalok, a fekete tea, a kávé és a gyümölcslevek szintén hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz, mivel minden kortynál megmossák a fogakat egy cukros, savas fürdőben. Az ilyen italokat rendszerint egész nap elfogyasztják, és ez a folyamatos fogyasztás megakadályozza, hogy a zománc újrakeményedjen a káros savak hatására – elkerülhetetlenné téve a zománcréteg lebomlását, és ezáltal a fogszuvasodást.

 

 

Mit együnk ezek helyett, ha szeretnénk elkerülni a fogszuvasodást?

 

Nem kell teljesen elkerülni ezeket az ételeket és italokat; a mértékletesség azonban kulcsfontosságú. Kövesse nyomon a hozzáadott cukor mennyiségét, amelyet naponta fogyaszt, és készítsen tervet, hogyan csökkentse, ha szükséges. Igyon vizet étkezés után és más italtípusok ivása után, hogy eltávolítsa az ételmaradékokat és a baktériumokat. A cukormentes étkezések és italok után a nyáltermelés fokozásával is elősegíti a megmaradt ételrészecskék és baktériumok eltávolítását.

 

 

2. Rossz fogászati higiéniai szokások is lehetnek a fogszuvasodás okai

 

Igen, a pletykák igazak. A fogszuvasodás egyik fő oka az, hogy nem követi a következetes fogászati higiéniai rutint. És ha erről a rossz szokásról van szó, akkor nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem hogy mikor.

 

A nem megfelelő fogmosás és fogselymezés, vagyis a nem gyakori, alapos vagy nem elég hosszú idejű – vagy ami még rosszabb, ha egyáltalán elhanyagolja – lehetővé teszi, hogy az élelmiszer-részecskék, a káros baktériumok és a lepedék a fogak felszínén maradjanak. Ha maradnak, a zománcréteg állandó károsodásának forrásává válnak. Az élelmiszerekből és baktériumokból származó savak hatására nem tud újra megkeményedni, ez az erős védőréteg folyamatosan lebomlik, és egyre nagyobb üreget képez.


Mit tehetünk ellene?

Naponta kétszer két percig gyengéden mosson fogat fluortartalmú fogkrémmel és puha sörtéjű kefével. Állítson be időzítőt, hogy legalább két percig mossa, vagy fektessen be egy újratölthető elektromos fogkefébe – a legtöbb beépített időzítő funkcióval rendelkezik. Ahhoz, hogy a fogak között is alapos legyen, ahol a kefe nem fér el, használjon fogselymet naponta egyszer. Az ujjakra feltekerve, körülbelül egy-két hüvelyknyi munkaterületet hagyva, óvatosan dolgozza át a zsinórt C-alakban az egyes fogak nyaka körül.

 

 

3. Szájszárazság is gyakran a fogszuvasodás oka

A nyáltermelésnek fontos szerepe van a száj egészségének megőrzésében, beleértve a fogszuvasodás megelőzését is. A nyál nedvesen tartja a szájat, segítve az élelmiszer-részecskék lebontását és kimosását. Emellett erősíti és védi a fogakat a lepedékkel és a savakkal szemben.

 

Ha nem iszik elég vizet, kiszáradáshoz és szájszárazsághoz vezet. A koffeintartalmú és alkoholtartalmú italok különösen kiszáradnak – ez akkor válik problémássá, ha rendszeresen fogyasztják, és nem egyensúlyozzák ki elegendő vízbevitellel a rehidratációhoz. Az olyan szokások, mint a dohányzás, szintén kiszárítják a szájat. Egyes egészségügyi állapotok és gyógyszerek szájszárazságot is okozhatnak.

 

Mit tehetünk ellene?

Igyon sok vizet a nap folyamán, hogy megfelelően hidratálja magát. Az olyan szokások következtében fellépő szájszárazság, mint a kávé- vagy alkoholfogyasztás, a dohányzás, kezelhető úgy, hogy idővel megváltoztatjuk vagy megszüntetjük ezeket a szokásokat.

 

Beszéljen orvosával és fogorvosával is, hogy megtalálja a kezelési tervet a gyógyszeres kezelés vagy egészségügyi állapotok következményeinek kezelésére. Előfordulhat, hogy szájöblítést vagy olyan gyógyszert írnak fel Önnek, amely fokozza a nyáltermelést. Orvosa dönthet úgy, hogy megváltoztat minden olyan gyógyszert, amely szájszárazságot okoz. Fogorvosa szorosan figyelemmel kíséri a szájüreg egészségét, és azt, hogy a szájszárazság hogyan befolyásolja azt az idő múlásával, proaktív lépéseket kínálva fogainak megóvása érdekében a fogszuvasodástól.

 

 

4. Kezeletlen betegség vagy rendellenesség is lehet a fogszuvasodás kiváltó oka

Ha egy egészségügyi betegséget vagy rendellenességet kezeletlenül hagyunk, annak messzemenő következményei lehetnek – olyanok, amelyek nem csupán a test azon területét érintik, amelyet az állapot közvetlenül érint.

 

Például alvászavarok, mint a horkolás, az nem csak Ön és partnere alvásminőségére van hatással. Szájszárazsághoz is vezet, mivel a szenvedő nehezen lélegzik alvás közben folyamatosan durva, kiszáradó belélegzést vesz a száján keresztül. Egy másik alvással kapcsolatos rendellenesség, a bruxizmus a fogak szokásos csikorgatása. A súlyos bruxizmus a fogak puszta csonkjaiig terjedő kopását eredményezheti. Ahogy a fogak kopnak, úgy a védőzománcréteg is elhasználódik, ami viszont növeli a fogszuvasodás valószínűségét.

 

 

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

A lehető leghamarabb kérjen kezelést. Ha tudja, hogy ezen rendellenességek bármelyike fennáll, értesítse orvosát és fogorvosát is. Segítenek megtalálni a legjobb eljárást a tünetek és a mellékhatások kezelésére vagy megszüntetésére.

 

Azok, akik alvási apnoéban, horkolásban vagy bruxizmusban szenvednek, éjszakai viseletre orális eszközt vagy harapási sínt írhatnak fel. A tünetek visszaszorításának egyéb módjai közé tartozik a hanyatt fekvés alvásának elkerülése, a rendszeres testmozgás megkezdése, valamint az alkoholtartalmú italok fogyasztásától való tartózkodás két órával lefekvés előtt.

 

 

5. A fogorvosi látogatások elhalasztása miatt is kialakulhat fogszuvasodás

A fogorvosi látogatás elhalasztása rövid távon jó ötletnek tűnhet – különösen azok számára, akik úgy érzik, nem engedhetik meg maguknak a kezelés költségeit, vagy kevésbé lelkesednek a látogatásért. Ha azonban elhalasztja a fogorvosi látogatást, egy kis restaurációt sokkal nagyobb, drágább és időigényessé alakíthat.

 

A rutintisztítás során a fogak felszínén esetleg felgyülemlett lepedéket vagy fogkövet eltávolítják, és fogorvosa ellenőrzi a szuvasodás jeleit. Ekkor a fogorvos visszajelzést ad Önnek a fogmosási rutin hatékonyságáról. Meg tudják mondani, hogy a száj mely területei igényelnek nagyobb figyelmet, hogy elkerüljük a későbbi szuvasodás kialakulását. És mivel a bomlás nem mindig érezhető, sőt nem is könnyen észrevehető, fontos, hogy rendszeres látogatások legyenek a korai felismerés érdekében.

 

Mit tegyen a fogszuvasodás okainak elkerülése érdekében?

 

Koncentráljon a fogszuvasodás legfőbb okainak megszüntetésére. Évente legalább egyszer keresse fel fogorvosát vizsgálatra és profilaktikus tisztításra.

 

 

Keresse fel fogorvosainkat és kérjen időpontot az alábbi űrlap kitöltésével, ha bármely tünetet észlelte magán, esetleg az éves ellenőrzésre jelentkezne!

 

Kapcsolatfelvétel


 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.