A fogfájás lehetséges okai - Ettől is fájhat a fogad

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Miért fáj a fogam? — 15 lehetséges ok, ami a fogfájás hátterében állhat

Előfordult már, hogy úgy ébredt fel egy nap, hogy a fogai elkezdtek fájni, látszólag ok nélkül? Számos különböző állapot okozhat fogfájást. Néhányat könnyen meg lehet oldani egyedül is, míg más problémákon csak a fogorvos segíthet. Íme néhány a fogfájás leggyakoribb lehetséges okai közül.

Miért fáj a fogam? — 15 lehetséges ok, ami a fogfájás hátterében állhat

Miért fáj a fogam? 

 

A fogfájást sok minden okozhatja, és amíg van amit könnyen kezelhetünk házi módszerekkel egymagunk is, addig a legtöbb esetben érdemes a fogorvosunkat felkeresni a probléma feltárása érdekében.

 

 

Állkapocs összeszorítása

 

A fogfájás egyik fő oka a fogak összeszorítása. Sokan összeszorítják az állkapcsukat, ha dühösek, koncentrálnak vagy feszült helyzetben vannak. Amikor összeszorítják az állkapcsukat, a fogaknak olyan nyomást kell elviselniük, amelyet nem hivatottak elviselni. Idővel ez a rossz megbirkózási mechanizmus a fogak fájdalmát vagy akár meglazulását okozhatja. Ha stressz vagy düh után fáj a foga, akkor azt az állandó állkapocs összeszorítás is okozhatja. Ha más módszereket talál a stressz és az érzelmek leküzdésére, elmúlhat a fogfájás.

 

 

Fogcsikorgatás

 

A fogcsikorgatás egy másik módja annak, hogy egyesek megbirkózzanak a stresszel és a haraggal. Sokan csikorgatják a fogukat éjszaka anélkül, hogy észrevennék. Ha azt gyanítja, hogy álmában csikorgatja a fogát, beszéljen fogorvosával a gyógymódokról. Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megállítsuk a csikorgatásból eredő fogfájást, ha alvás közben fogvédőt viselünk a fogak védelme érdekében.

 

 

Túl gyakran használ szájvizet

 

A napi szájvíz használata jó fogászati egészséget kölcsönözhet. A túladagolás azonban káros következményekkel járhat. Ha naponta többször öblítünk szájvízzel, az a fogak érzékenységéhez vezethet. Ennek az az oka, hogy sok szájvíz tartalmaz savakat, amelyek károsítják a fogak középső rétegét. Ha fogfájást tapasztal, és azt tapasztalja, hogy naponta többször nyúl a szájvíz után, a fogfájás gyógyítása olyan egyszerű lehet, hogy napi egyszeri vagy kétszeri öblítések számát csökkenti.

 

 

Sinus fertőzése van

 

Az orrmelléküreg-fertőzésnek nagyon gyakori jele a fogfájás a hátsó felső fogakban. Ennek az orrjáratok közvetlen közelsége miatt van értelme. Ha fáj a foga, és fülledtnek érzi magát, nagy az esélye, hogy orrmelléküreg-fertőzése van. A megfelelő kezelés érdekében orvoshoz kell fordulnia.

 

 

TMJ zavara van

 

A temporomandibularis ízület vagy a TMJ az, amely lehetővé teszi az állkapocs fel-le mozgását. Ez az ízület lényegében egy pánt, amely összeköti az állkapcsot és a koponyát egymással. Ízületi gyulladás, sérülés és egyéb állapotok megakadályozhatják a TMJ egyes részei megfelelő működését. Ez nagy fájdalmat okozhat az állkapcsában és a fogakban rágás közben. Beszéljen fogorvosával, ha úgy gondolja, hogy problémái vannak a TMJ-vel.

 

 

Terhesség

 

A terhesség növeli a fogínygyulladás valószínűségét. Az ínygyulladás egy fogászati problémára utaló fogalom, amely véres fogínyhez és fogfájáshoz vezethet. Amíg Ön terhes, hajlamosabb a fogszuvasodásra is. A terhesség alatt fokozottan ügyeljen fogai egészségére, és ebben az időszakban érdemes felkeresnie fogorvosát is.

 

 

Túl keményen dolgozunk

 

Ez a fogfájás egyik legmeglepőbb lehetséges oka. Tanulmányok szerint az állóképességi edzés a fogzománc elhasználódását és a fogszuvasodás valószínűségét okozhatja. Az intenzívebb edzésterv növeli a fogszuvasodás esélyét. Nem világos, hogy ez pontosan miért van így, de lehet, hogy a nyáltermelés változása az edzés során. Ha például triatlonra edz, és fogfájást tapasztal, akkor az intenzív edzésterv lehet a bűnös.

 

 

Idegkárosodása van

 

A fogfájás egyik lehetséges, de nem gyakori oka a trigeminus neuralgiának nevezett állapot. Ez az idegkárosodás egy speciális típusa, amely krónikus idegfájdalmat okoz a fejében, amely néha fogfájásnak tűnik. Az evés, az ivás és a fogmosás mind fájdalmat okozhat. Bár ez az állapot nem gyakori, ha ilyen krónikus fájdalmat tapasztal, érdemes lehet orvoshoz fordulni.

 

 

Szívproblémákkal küzd

 

Más tünetekkel kombinálva a fogfájás néha szívproblémák jele lehet. A felsőtest fájdalma, beleértve a nyakat, a vállát, a fogakat és az állkapcsot, szívroham tünete lehet. Fokozottan figyeljen, ha a szájfájdalmon kívül izzadást, mellkasi fájdalmat, szívdobogásérzést, légszomjat vagy hányingert is tapasztal.

 


Nemrég fehérítette fogait

 

Egyes fogfehérítők fogfájást okozhatnak. A fogérzékenység két-három nappal a fehérítő kezelés megkezdése után kezdődhet. A fogaktól függően a fogérzékenység néhány nap múlva eltűnhet, vagy tovább tarthat. A fogak fehérítése az íny irritációjához is vezethet. Ha erős fájdalmat érez a fehérítő kezelés alatt, keresse fel fogorvosát. Javasolhatják, hogy hagyja abba a kezelést, vagy váltson olyan fehérítőszerre, amely gyengédebb a fogakhoz.

 


Az ínyvisszahúzódás

 

Az íny védi fogai idegeit. Ahogy távolodnak, visszahúzódnak, hogy felfedjék ezeket az idegeket, az okozhat fogérzékenységet és fogfájást is. Az íny visszahúzódása lehet a hosszú ideig tartó túl erős fogmosás eredménye, vagy valami komolyabb fogínybetegség jele is. Az ínybetegség egyéb tünetei közé tartozik a rossz lehelet, véres fogíny fogmosáskor, szájsebek és genny. Ha ezek a tünetek kísérik a fogfájást, kérjen időpontot fogorvosához.

 


Szájrák

 

A szájüregi rák egyik tünete a krónikus száj- és fogfájás, amely nem múlik el. Ha fáj a szája vagy a fogai, és a fájdalom nem múlik, és szokatlan dudort vagy furcsa színű foltot észlel, mondja el fogorvosának aggodalmát, hogy elvégezhessék a szájrák vizsgálatát.

 

 

Túl sok savas ételt fogyaszt

 

Az erősen savas ételek tönkretehetik a fogzománcot. Ezek az ételek közé tartoznak a citrusfélék, a szóda, a kávé és a cukor. Amikor a fogzománc elhasználódik, fogai érzékenyebbek lesznek a fájdalmas fogszuvasodásra vagy az idegek expozíciójára. Ha sok savas ételt eszik, csökkentse a mennyiségét, és próbáljon kiegyensúlyozottabb étrendet bevezetni, hogy megóvja magát a felesleges fogfájástól.

 

 

Gyakori hányás

 

Hányás közben, a gyomorsav rákerülhet a fogaira. Ha ez gyakran megtörténik, az erős sav nagymértékben károsíthatja a fogakat. A gyakori hányással összefüggő állapotok közé tartozik a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), a krónikus alkoholizmus, a terhesség és a bulimia. A túl sok hányás által okozott kár a fogakban fogfájást és egyéb problémákat okozhat. Ha úgy gondolja, hogy ez okozhatja fogfájását, keresse fel kezelőorvosát, hogy megbeszélje a kezelési lehetőségeket.

 

 


Túl kevés víz fogyasztása

 

Ha nem iszik elég vizet, az több okból is zavaró lehet a fogai számára. A víz lemossa az étkezés után a fogaiba ragadt ételmaradékokat. Sok lakott területen a víz tele van fluoriddal, ami segít a fogak erejük megőrzésében. A hidratáltság megóv attól is, hogy megtapasztalja a szájszárazság negatív mellékhatásait. Igyon több vizet fogai egészségének megőrzése és a fogfájás elkerülése érdekében.
 

 

Ha nem múló fogfájást tapasztal, ne várjon, kérjen időpontot ingyenes konzultációra fogorvosainkhoz!

 

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.