Miért fáj a bölcsességfog? A bölcsességfog fájdalmának okai, a bölcsességfog fájdalom kezelése

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Miért fáj a bölcsességfog?

A bölcsességfog fájdalmáról nagyon sokat lehet hallani. Szerencsésnek mondhatja magát, ha nem a saját bőrén tapasztalta meg ezt a meglehetősen kellemetlen jelenséget, csupán csak másoktól hallott róla. De miért fáj olyan gyakran a bölcsességfog? 

Miért fáj a bölcsességfog?

A bölcsességfogak nem megfelelő állása okozza a problémát

Az oly gyakran fájó bölcsességfogak a száj hátsó részén található harmadik őrlőfogak, amelyeknek nincs elég helyük a normális megjelenéshez vagy fejlődéshez. A bölcsességfogak az utolsó felnőtt fogak, amelyek a szájba kerülnek, és helyet keresnek maguknak. Ráadásul rögtön 4 bölcsességfogunk is van. A bölcsességfog gyakran az elülső őrlőfogba ütközhet. A nem megfelelően álló bölcsességfogak fájdalmat, más fogak károsodását és egyéb fogászati problémákat okozhatnak. Ezért sok esetben eltávolításra kerülnek a bölcsességfogak, hogy ne okozzanak sem most, sem pedig a jövőben problémát. 

 

A bölcsességfog fájdalom leggyakoribb oka

Előfordul, hogy a bölcsességfog nem tud előtörni: ha rossz irányban próbál meg kibújni a fog, akkor előtte lévő fogakat kezdi nyomni, amelytől feszülést vagy erős fájdalmat érezhet. Ez akár szuvasodást és okozhat, és olyan problémává nőheti ki magát, hogy mindkét fogat el kell távolítani. Előfordulhat, hogy a rossz növekedési irány miatt élelmiszer és baktériumok szorulnak be a bölcsességfog köré, ami fertőzést okozhat. A bölcsességfog felső koronája körüli fogíny megfertőződhet és megduzzadhat, ami extrém fájdalmat okozhat. Mivel a duzzanat közel van az állkapcsát irányító izmokhoz, megnehezítheti és fájdalmassá teheti a száj kinyitását is, így még a harapást is megnehezíti.

 

Milyen tünetek jelezhetik, hogy nem megfelelően áll a bölcsességfog?

Az őrlőfogakba ütközött bölcsességfogak nem mindig okoznak tüneteket. Ha azonban az érintett bölcsességfog megfertőződik, más fogakat károsít vagy egyéb fogászati problémákat okoz. Ha az alábbi jelek vagy tünetek némelyikét tapasztalja, keresse fel fogorvosát!

  • Vörös vagy duzzadt íny
  • Érzékeny vagy vérző fogíny
  • Állkapocs fájdalom
  • Duzzanat az állkapocs körül
  • Rossz lehelet
  • Kellemetlen íz a szájban

 

Hogyan kezelhető a bölcsességfog fájdalma?

Mint minden más fogászati problémával, a bölcsességfog fájdalmával is fogorvoshoz kell fordulnia, hiszen előrehaladott állapotban még súlyosabb bajjá nőheti ki magát. Vannak esetek, amikor a fájdalomcsillapítás megoldja a problémát, de ekkor is fontos, hogy a bölcsességfog körüli területet tisztán tartsa a gyorsabb gyógyulás érdekében. A bölcsességfogat óvatosan kell megmosni, még akkor is, ha az fájdalmas. Amennyiben a fogorvos úgy ítéli meg, a bölcsességfog kihúzásra is kerülhet további a problémák elkerülése érdekében.

Kapcsolatfelvétel


 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.