Rosental Rosental
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán és Bécsben, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mi okozhatja egy fog kiesését? – Azaz a foghiány mögött álló okok

Hiába élünk modern időkben, amikor a technológia és a tudomány eddig sosem látott magasságokba szárnyal, mégsem megy ritkaságszámba, hogy egy fog kiesik, vagy eltávolítják, majd pótolják a hiányt. A fogpótlásra számos remek eljárás elérhető, azonban mi okozza egy fog elvesztését? Szakmai cikkünkben a foghiány mögötti okokról lesz szó.

Mi okozhatja egy fog kiesését? – Azaz a foghiány mögött álló okok

Mi okozhat foghullást?

Stressz

A stressz, főleg, ha hosszútávú, okozhat éjszakai fogcsikorgatást és állkapocsszorítást, aminek következtében a fogak folyamatos terhelés alatt vannak, ezáltal pedig kilazulhatnak, főleg, ha nem a rágótengely mentén történik a szorítás. Továbbá a stressz fogínygyulladást is okozhat, ami hosszútávon ugyancsak a fog elvesztéséhez vezet.

 

Sérülések

Állhat a fog kilazulásának hátterében egy baleset vagy sérülés is, egyenetlen, megváltozott vagy megnövekedett terhelés a rágás során, de legtöbbször előrehaladott fogszuvasodás vagy fogágybetegség a fog elvesztésének fő okozója.

 

Fogágybetegségek

Ha nem kezelik, az ínygyulladás fogágygyulladáshoz vezet, mivel az íny és a fogak között kialakulhat egy úgynevezett ínytasak, ami egy baktériumgóc. Ez megtámadja a fogat tartó szövetet, később a csontállományt is, ennek következtében a fog kilazul majd ki is esik. Ennek megelőzése érdekében érdemes évente eltávolíttatni a fogkövet.

 

Egyéb betegségek

Tovább növelik a fogak elvesztésének esélyét a cukorbetegség, a genetikai hajlam, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás vagy a hormonális változások. Ezek mellet a fogak kilazulását okozhatják daganatok is, ciszták és rossz indulatúak egyaránt, melyek az állkapocsban és a csontállományban is kimutatható. Ez szerencsére a röntgennek köszönhetően időben és könnyen észrevehető, a röntgen már azelőtt megmutatja, hogy melyik fog fog kilazulni, mielőtt még észlelhető lenne a mozgása.

És természetesen említést kell tenni arról is, amikor egy fog eltávolítása egy másik probléma következménye, nem „természetes” folyamat, például egy rossz irányba növő bölcsességfog esetében, amikor szerencsésebb az előtte álló fogat eltávolítani, mint magát a nyolcast.

 

A legjobb a megelőzés

Bár manapság már számos hatékony eljárás elérhető a hiányzó fogak pótlására, melyek sem érzésben, sem esztétikailag nem ütnek el a valódiaktól, mégis az a legjobb, ha már a megelőzésre is nagy hangsúly kerül. Egyes esetekben ugyan elkerülhetetlen a fog elvesztése, más esetekben azonban megelőzhető némi odafigyeléssel, megfelelő szájhigiéniával és rendszeres, félévente ismétlődő fogászati kontrollvizsgálattal, hogy az esetleges problémák még azelőtt észlelve legyenek, hogy komolyabb gondot okoznának.

Úgy érzi, talán Önnek is szüksége lenne tanácsadásra, esetleg valamilyen kezelésre? Ne várjon tovább, keresse fel rendelőnket és foglaljon időpontot kollégiánknál!

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

Kapcsolatfelvétel

Név
Telefonszám
E-mail cím
Üzenet

Fogcsikorgatás: Hogyan kezelhető?

Fogcsikorgatás: Hogyan kezelhető?

Az előző részből megtudhatta, hogy mi okozza a bruxizmust, azaz a fogcsikorgatást és miért ártalmas a fogakra nézve. Ebben a részben pedig segítünk abban, hogyan lehet leszokni az éjszakai...

Tovább
Fogcsikorgatás: miért árt a fogaknak?

Fogcsikorgatás: miért árt a fogaknak?

Önnel is előfordult már, hogy fejfájással, nyakfájással, vagy fogfájással ébredt? Ezek a bruxizmus, azaz a fogcsikorgatás jelei, ami gyakran alvás közben, észrevétlenül történik. A bruxizmus a nők...

Tovább
Savas ételek, italok hatása a fogakra

Savas ételek, italok hatása a fogakra

Azok az italok, amelyek pH érték 4-4,5-nél alacsonyabb, savas hatásúnak számítanak, és képesek tönkretenni a fogakat védő zománcréteget. Az így elgyengülő fogak hajlamosabbak a szuvasodásra és az egyéb károkra is.

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán és Bécsben komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Hétfő-Kedd-Péntek 8:00-17:00

Csütörtök10:00-18:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.