A foghiány mögött álló okok | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mi okozhatja egy fog kiesését? – Azaz a foghiány mögött álló okok

Hiába élünk modern időkben, amikor a technológia és a tudomány eddig sosem látott magasságokba szárnyal, mégsem megy ritkaságszámba, hogy egy fog kiesik, vagy eltávolítják, majd pótolják a hiányt. A fogpótlásra számos remek eljárás elérhető, azonban mi okozza egy fog elvesztését? Szakmai cikkünkben a foghiány mögötti okokról lesz szó.

Mi okozhatja egy fog kiesését? – Azaz a foghiány mögött álló okok

Mi okozhat foghullást?

Stressz

A stressz, főleg, ha hosszútávú, okozhat éjszakai fogcsikorgatást és állkapocsszorítást, aminek következtében a fogak folyamatos terhelés alatt vannak, ezáltal pedig kilazulhatnak, főleg, ha nem a rágótengely mentén történik a szorítás. Továbbá a stressz fogínygyulladást is okozhat, ami hosszútávon ugyancsak a fog elvesztéséhez vezet.

 

Sérülések

Állhat a fog kilazulásának hátterében egy baleset vagy sérülés is, egyenetlen, megváltozott vagy megnövekedett terhelés a rágás során, de legtöbbször előrehaladott fogszuvasodás vagy fogágybetegség a fog elvesztésének fő okozója.

 

Fogágybetegségek

Ha nem kezelik, az ínygyulladás fogágygyulladáshoz vezet, mivel az íny és a fogak között kialakulhat egy úgynevezett ínytasak, ami egy baktériumgóc. Ez megtámadja a fogat tartó szövetet, később a csontállományt is, ennek következtében a fog kilazul majd ki is esik. Ennek megelőzése érdekében érdemes évente eltávolíttatni a fogkövet.

 

Egyéb betegségek

Tovább növelik a fogak elvesztésének esélyét a cukorbetegség, a genetikai hajlam, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás vagy a hormonális változások. Ezek mellet a fogak kilazulását okozhatják daganatok is, ciszták és rossz indulatúak egyaránt, melyek az állkapocsban és a csontállományban is kimutatható. Ez szerencsére a röntgennek köszönhetően időben és könnyen észrevehető, a röntgen már azelőtt megmutatja, hogy melyik fog fog kilazulni, mielőtt még észlelhető lenne a mozgása.

És természetesen említést kell tenni arról is, amikor egy fog eltávolítása egy másik probléma következménye, nem „természetes” folyamat, például egy rossz irányba növő bölcsességfog esetében, amikor szerencsésebb az előtte álló fogat eltávolítani, mint magát a nyolcast.

 

A legjobb a megelőzés

Bár manapság már számos hatékony eljárás elérhető a hiányzó fogak pótlására, melyek sem érzésben, sem esztétikailag nem ütnek el a valódiaktól, mégis az a legjobb, ha már a megelőzésre is nagy hangsúly kerül. Egyes esetekben ugyan elkerülhetetlen a fog elvesztése, más esetekben azonban megelőzhető némi odafigyeléssel, megfelelő szájhigiéniával és rendszeres, félévente ismétlődő fogászati kontrollvizsgálattal, hogy az esetleges problémák még azelőtt észlelve legyenek, hogy komolyabb gondot okoznának.

Úgy érzi, talán Önnek is szüksége lenne tanácsadásra, esetleg valamilyen kezelésre? Ne várjon tovább, keresse fel rendelőnket és foglaljon időpontot kollégiánknál!

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.