Mit kell tennünk, ha letört a fogunk? Olvasd el a vészhelyzeti útmutatót!

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Fogletörés: Mi a teendő?

Ha kitörik, megreped vagy letörik egy fogunk, az bizony hatalmas fájdalmakkal járhat. A fogak számos módon sérülhetnek, és a károsodás a fogak állapotától és a sérülés típusától függően lehet enyhe vagy kiterjedt is. De mi is a teendő pontosan, ha fogletöréssel küszködünk? Cikkünkben részletes útmutatást adunk ezekre a vészhelyzetekre!

Fogletörés: Mi a teendő?

Mit tehetünk, ha letört egy fogunk?

 

Először is fontos tisztázni, hacsak a sérülés nem egy kisebb leforgácsolódás, nincs tartós mód a fogorvos felkeresése nélkül történő javításra! A legjobb, amit addig tehet, amíg a fogorvos nem látja el, hogy enyhíti a fájdalmat, és megvédi fogát és a száj belsejét, hogy elkerülje a további sérüléseket.

 

Mi a teendő, ha kitörik vagy letörik a foga?

 

Bár az orvosok nem tanácsolják a törött fogak otthoni javítását, van néhány dolog, amit megtehet foga és szája védelme érdekében.

 

Ha letörik vagy kitörik egy fog, azonnal öblítse ki a száját meleg vízzel, hogy megtisztítsa a száját a vértől. Amíg nem jut el a fogorvoshoz, minden étkezéskor óvatosan öblítse ki a száját, hogy eltávolítsa a törmeléket a törött fog körül. Használhat sima, meleg vagy sós vizet, vagy egyenlő arányú vízből és hidrogén-peroxidból készült öblítőt.

 

Nyomással állítsa el a vérzést, és helyezzen hideg borogatást a területre a duzzanat csökkentése érdekében. Ha az arca duzzadt, 15 perces időközönként alkalmazzon jeget, ameddig csak szükséges. Fedje le a jégkockákat egy törülközővel, és tartsa az arc duzzadt részére. Ha a törött fogat sportesemény vagy sérülés okozta, napokba telhet, amíg a duzzanat és a zúzódások javulnak.

 

Előfordulhat, hogy egy törött fog olyan idegrendszert tár fel, amely különösen érzékeny bizonyos ételekre és hőmérsékletekre. Ezért érdemes kerülni a következő ételeket:

 

•    savas szóda, alkohol és kávé
•    hideg italok, amelyek fájdalmas zsibbadást okozhatnak a szabaddá váló idegekben
•    dióféléket és salátafélék, amelyek beleragadhatnak a fog apró repedéseibe
•    minden túl rágós ételt, ami nyomást gyakorol a fogra, például steak, rántott dolgok, rágógumi és cukorka
•    magvakat tartalmazó gyümölcsök, például eper és málna
•    rendkívül cukros ételek, mivel a cukor több táplálékot ad a szájban lévő élőlényeknek, és fokozhatja a fogszuvasodást
•    Ehelyett próbáljon meg enni lágy tápláló ételeket, például turmixokat, sült zöldségeket és levest.

 

Ha megtalálja a törött fog darabját, csavarja be nedves gézbe, és vigye magával a fogorvoshoz!

 

 

Fájdalomcsillapítás a töredezett fogaknál

 

Öblítse ki a száját meleg vízzel, és néhány percenként tegyen hideg borogatást a külső területre, hogy csökkentse a duzzanatot.

 

Használhat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket, de ügyeljen arra, hogy ne vegyen be többet az ajánlott adagnál.

Szegfűszeg olajat is kenhet a területre. Az olaj eugenolt tartalmaz, amely egy gyulladáscsökkentő hatású zsibbadásgátló szer.

 

 

Hogyan védje meg a száját, amíg nem látja fogorvosát

 

Ha a foga kis forgácsos és szaggatott szélű, akkor viasszal kenje be a szélét, hogy ne vágja el a nyelvét, és ne sértse meg a száját. Ez nem ajánlott, ha nagy törése van, vagy hiányzik egy fogszakasz, mivel a fogselyem használata során több fog törhet le.

 

Kerülje a sérült fog oldalán lévő rágást, és próbáljon fogselymet használni a fog körül, hogy csökkentse a nyomást és az irritációt.

 

 

Sérülések, amelyek kezelést igényelnek, és azok, amelyek nem

 

A leggyakrabban az alsó állkapocs őrlőfogai törnek el, valószínűleg annak köszönhető, hogy hegyes csúcsaik erőteljesen bemélyednek a száj tetején lévő őrlőfogak barázdáiba. Azonban bármely fog eltörhet olyan sérülésekkel, amelyek az enyhe esztétikai sérülésektől a súlyos sérülésekig terjednek. A mély repedések lefuthatnak a gyökérig vagy a fog közepétől az idegeket, ereket és kötőszövetet tartalmazó pulpakamrába.

 

Előfordulhat, hogy a repedések nem látszanak, a fog belsejében vagy az íny alatt rejtőznek. Egyes repedéseknek nincsenek olyan tünetei, amelyek összetéveszthetők a fogszuvasodás, az érzékenység vagy a fogágybetegség miatt.

 

Általánosságban elmondható, hogy minél mélyebb és szélesebb a károsodás, annál kiterjedtebb kezelésre van szükség. A fogorvos a károsodás mértékét a fog nagyítóval vagy anélkül történő vizsgálatával, harapásvizsgálattal és esetenként fogröntgen segítségével tudja diagnosztizálni.

 

Repedések, amelyek esetleg nem igényelnek kezelést

 

Nem minden repedés vagy törés elég komoly ahhoz, hogy kezelést igényeljen, és néhány igen gyakori. Egyes repedések kis repedések, amelyek csak a zománcban fordulnak elő, és ezek igen gyakoriak.

 

Repedések, amelyeket fogorvosnak kell látnia

 

DE! Valószínűleg fogorvoshoz kell fordulnia, kivéve a legkisebb repedések vagy forgácsolódás miatt, mert nehéz megmondani, milyen mély a sérülés.

Nincsenek hatékony otthoni gyógymódok a fogak és a száj további sérüléseinek megelőzésére, és a megrepedt fog éles szélei elvághatják a lágyszöveteket, ami több fájdalmat, fertőzést és potenciálisan költségesebb kezelést okozhat.

Egyes esetekben a kezeletlen károsodás gyökérkezeléshez, fogvesztéshez vagy más fertőzés miatti szövődményekhez vezethet.

 

Repedések, amelyeket gyorsan kell kezelni

 

Míg számos típusú fogsérülés esetén várhat az időpontig, mások sürgősségi ellátást igényelhetnek!

 

Ha például kiütik egy fogát, hogy meg tudja menteni, és megtalálja, visszahelyezheti az ínybe, és azonnal keresse fel fogorvosát!

Akkor is vészhelyzetnek számít, ha erősen vérzik, vagy erős fájdalmai vannak!

 

Csorba vagy törött fogak javítási módszerei:

 

A kezelés attól függ, hogy mekkora a repedés vagy törés, és hol van. A lehetséges kezelések a következők:

•    polírozás
•    kötés
•    gyökérkezelés és korona felhelyezés
•    foghúzás és implantátum beültetés

 

A letörött fog tüneteinek kezelése

 

A letörött fog nem mindig fáj, vagy a fájdalom jön és elmúlik. Ha azonban ki vannak téve az idegek vagy a fogak dentinje, foga nagyon érzékeny lehet (különösen a hideg italokra).

Ha egy törött fog éles peremet hagy maga után, az a nyelvét és az arcát is elvághatja.

 

Amíg fogorvoshoz nem fordul, vannak módok a kitört fog okozta fájdalom kezelésére otthon. Ezek a kezelések átmenetileg kényelmesebbé teszik Önnek a várakozást, de soha nem helyettesíthetik az orvoshoz vagy fogorvoshoz fordulást!

 

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.