Kilazult fogak: Mi a teendő? | Rosental Fogászat

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A kilazult fog kezelése – Minden, amit tudnia kell

Egy gyermek szájában a laza tejfogak csupán a felcseperedés természetes velejárói. Azonban a fiatal felnőtteknél, illetve az idősebb korosztály képviselőinél a laza fogak már aggodalomra adhatnak okot.

A kilazult fog kezelése – Minden, amit tudnia kell

A felnőtt fogak véglegesek, és ideális esetben életünk végéig viselhetjük őket szánkban, mégis több oka is lehet annak, hogy egy felnőtt foga kilazul. Ezek az okok lehetnek enyhék, és könnyedén kezelhetők, míg más esetekben a laza fogat el kell távolítani, és műfogra cserélni.

Íme minden, amit a laza felnőtt fogakról tudni kell.

 

Mi okozza a felnőtt fogak kilazulását?

Fogínybetegség

A parodontitis nevű fogágybetegség a fogíny gyulladásához és elfertőződéséhez vezet, kiváltó oka pedig a szájhigiénia elhanyagolása.

Azokon a részeken, ahol a fogkefe és vagy a fogselyem nem képes eltávolítani a lepedéket, fogágybetegség alakulhat ki. A lepedék baktériumokat tartalmaz, és ahogy lerakódik a fogakon, idővel megkeményedik, és csak fogorvos lesz képes eltávolítani – ezt nevezzük fogkőnek. A fogkő általában a fogak és a fogíny között alakul ki, és ezek között beékelődve széthúzza azokat. Az így keletkező rés lehetőséget nyújt a baktériumok számára, hogy bejussanak a fogíny alá, és megfertőzzék azt.

Ez a folyamat idővel a fogakat tartó csontokat és szöveteket is károsíthatja, aminek hatására a fogak kilazulhatnak.

A fogágybetegség tünetei továbbá a piros, duzzadt, érzékeny fogíny (ami akár vérezhet is fogmosás után), a fogíny visszahúzódása, illetve a fogak szétállása. Ha bármit is tapasztal ezek közül, minél előbb forduljon fogorvoshoz!

 

Várandósság

A várandósság során a nők szervezetében több ösztrogén és progeszteron van jelen, aminek a fogakra, illetve száj szöveteire is hatása lehet.

Fokozott mennyiségben e két hormon megváltoztathatja a periodontiumot, ami lényegében a fogakat helyükön tartó csontok és ínszalagok gyűjtőneve. Ez akár a fogak kilazulását is okozhatja.

Ezek a várandósság természetes velejárói, és az után idővel maguktól megoldódnak majd. Azonban ettől függetlenül érdemes megvizsgáltatnia fogait egy szakorvossal, különösen, ha fájdalmat is érez a szájban, hiszen előfordulhat, hogy valójában fogágybetegség, vagy más okozza a fogak lazaságát.

 

Fogsérülések

Az egészséges fogak erősek ugyan, de egy erősebb trauma (pl. egy közlekedési- vagy sportbaleset) könnyedén kárt tehet bennük, illetve a környező szövetekben. Ez letört, vagy laza fogakat okozhat.

A stresszes időszakok során sokan hajlamosak összeszorítani, csikorgatni a fogaikat (főleg éjszaka, alvás közben), ami nem csak fájdalmat, hanem fogsérüléseket, akár lazulást is okozhat. Ha bármilyen ilyen problémát észlel keresse fel fogorvosát, hogy még időben megoldást tudjon ajánlani rá.

 

Csontritkulás

Csontritkulás hatására a csontok porózussá válnak és elgyengülnek. Egyes esetekben még a kisebb ütések és traumák is csonttörést okozhatnak.

A csontritkulás általában a gerincet, a csípőt, illetve a csuklócsontokat gyengíti meg, de előfordulhat, hogy az állkapocs csontjaira is kihat, amelyek a fogakat tartják a helyükön. Amennyiben az állkapocs csontjai elgyengülnek, a fogak kilazulhatnak, vagy akár ki is eshetnek.

Egyes csontritkulásra felírt gyógyszerek is okozhatnak fogproblémákat, habár ezek szerencsére ritkák. A biszfoszfonátokat tartalmazó gyógyszerek például a fogak kilazulásához vezethetnek – ezt csontelhalásnak (osteonecrosis) nevezzük.
Egy tanulmány szerint a csontelhalás csak ritkán alakul ki olyanoknál, akik pirulaként szednek biszfoszfonátokat, azonban az intravénásan beadott biszfoszfonátok gyakrabban okozhatnak ilyen problémákat.

 

Hogyan kezelhetők a kilazult fogak?

A laza fogak többféleképpen is kezelhetők, azonban a kezelés első sorban attól függ majd, hogy mi okozza a problémát:

 • A fogkő eltávolítása: Amennyiben a fogproblémákat a fogkő okozza, eltávolításával megelőzhető, vagy egyes esetekben visszafordítható a fogágybetegség.
 • Gyógyszerek és szájöblítők: Ezek elősegíthetik a fertőzött fogíny gyógyulását, illetve segíthetnek elpusztítani a szájban leledző baktériumokat.
 • Műtét Bizonyos esetekben szükség lehet a begyulladt fogíny és a környező csontok eltávolítására, ha ezeket a fogágybetegség súlyosan károsította.
 • Csontátültetés: Ez a módszer segíthet pótolni a fogágybetegség miatt elveszített csontokat.
 • Puhaszövet-átültetés: Hasonlóképpen a csontátültetéshez, ez a módszer a további csontok és a fogíny elvesztését gátolhatja meg a fogágybetegség hatására.
 • Fogászati segédeszközök: Ezek behelyezésével csökkenthetők a fogcsikorgatás okozta károk, illetve segíthetnek a fogászati műtétek utáni gyógyulásban is.
 • A cukorbetegség kezelése: A fogak egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy a cukorbetegséget megfelelően kezeljék, még akkor is, ha nem közvetlenül ez okozza a fogak kilazulását.

 

Hogyan előzhető meg a fogak kilazulása?

A fogak kilazulása nem minden esetben előzhető meg, de mindenképpen tehet azért, hogy csökkentse a probléma lehetőségét:

 • Mosson fogat naponta kétszer
 • Használjon fogselymet naponta egyszer
 • Kerülje a dohányzást
 • Látogasson el legalább félévente fogorvosához egy alapos vizsgálatra (vagy azonnal, ha valamilyen problémát észlel)
 • Viseljen fogvédőt, ha az éjszakai fogcsikorgatás okozza a problémát
 • Beszéljen fogorvossal, vagy háziorvossal, hogy érdemes-e kalciumot és D-vitamint szednie a csontritkulás elkerülése érdekében
 • Kezelje megfelelően a cukorbetegséget
 • Figyeljen oda, hogy milyen gyógyszereket szed, és hogy ezeknek milyen hatásai lehetnek a száj egészségére
   

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.