Mitől alakul ki az ínysorvadás? A Rosental Fogászati Központ segít a megoldásban

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Ínysorvadás: A kezdeti tünetektől a kezelési módszerekig

A fogínysorvadás gyakori fogászati probléma, amely során a fogakról az íny visszahúzódik, ezáltal a foggyökér szabaddá válik. Emiatt fogérzékenység alakul ki, különösen étkezéskor vagy hideg-meleg ételek/italok fogyasztása során. Mi mindent tehetünk az ínysorvadás kialakulása ellen? A következőkben erről lesz szó! 

Ínysorvadás: A kezdeti tünetektől a kezelési módszerekig

Melyek az ínysorvadás tünetei?

Az ínysorvadás a fogínygyulladás következményeként alakul ki, amely leggyakoribb tünete a fogérzékenység. Az íny visszahúzódik a fogról, így a fog nyaki része láthatóvá válik, ezáltal pedig sokkal jobban ki van téve a különböző baktériumoknak, szennyeződéseknek. Az ínysorvadás során sok esetben tapasztalható vérző íny, amely leginkább fogmosáskor vagy étkezéskor jelentkezik. A tünetek között továbbá jelentkezhet kellemetlen szájszag, vagy vöröses, duzzadt íny. Végső esetben akár a fogak mozgása is előfordulhat. 

Ha bármely tünet jelentkezik Önnél, mielőbb keresse fel rendelőnket és kérjen időpontot a lenti űrlap segítségével!

Kapcsolatfelvétel

 

Hogyan alakul ki a fogínysorvadás?

Mint említettük a fogínysorvadás a fogínygyulladás egyik következményeként alakulhat ki, amely hosszú ideig fennáll. A fogínygyulladás pedig általában a nem megfelelő szájhigiénia miatt alakul ki. A nem megfelelő szájhigiénia következtében a fogakon a lepedékek képesek megtelepedni, ezáltal pedig fogkő képződik a fogakon, amely irritálhatja az ínyt. Az irritált íny begyulladhat, majd kezelés hiányában kialakulhat a fogínysorvadás. A fogínysorvadás a nem megfelelő szájhigiénia mellett akár genetika miatt vagy bizonyos fogászati kezelések után is kialakulhat. 

 

Hogyan kezelhető az ínysorvadás? 

Az ínysorvadás kezelését a fogak tisztításával szükséges kezdeni, amely során az íny irritálását kiváltó tényezőket, vagyis a felhalmozódott lepedékeket és a fogkövet eltávolítjuk. Ezt professzionális dentálhigiénés kezelésünkkel tesszük meg, amely során az ínytasakokat is fertőtlenítjük, ezzel eltávolítva minden baktériumot a szájból és a fogak környékéről. Amennyiben már az ínysorvadás előrehaladott állapotú, akkor fogászati kürettálást végzünk el a páciensnél, amely során a gyulladt szöveteket távolítjuk el. Kezelésünk természetesen fájdalommentes módon történik, helyi érzéstelenítéssel, így nincs mitől félnie! 

Fogínysorvadás kezelése

 

Hogyan előzhető meg az ínysorvadás? 

Elsődleges szempont, hogy odafigyeljünk megfelelő szájhigiéniánkra. Ahogyan szinte bármely fogászati probléma, a fogínysorvadás is úgy előzhető meg, ha otthoni szájápolási rutinunkat is megfelelően végezzük el, emellett pedig eljárunk félévente fogorvosunkhoz dentálhigiénés kezelésre. Fontos megjegyezni, hogy az otthoni szájápolás során a fogmosás nem elegendő. Használjunk naponta legalább egyszer fogselymet és szájvizet is, amelyek segítenek a szájban lévő baktériumok és a fogak közé szorult ételmaradékok eltávolításában. 

Ha pedig esedékes lenne a fogászati állapotfelmérés és a fogkő eltávolítása, akkor keresse fel rendelőnket a lenti űrlap kitöltésével! 

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.