Hogyan készüljünk a szájsebészeti beavatkozásra? - A Rosental fogorvosai mindenben a segítségére lesznek!

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Hogyan készüljünk a szájsebészeti beavatkozásra?

Hamarosan szájsebészeti beavatkozásra készül, és nem tudja, hogyan készüljön fel? A beavatkozás előtt fontos, hogy kövesse a fogorvos vagy szájsebész által adott utasításokat. Tudjuk, hogy a szájsebészeti beavatkozás idegtépő lehet, de ha pontosan tudjuk, mire számíthatunk, hogyan kell felkészülni, és ha megkapjuk az alapos utókezelési utasítások listáját, akkor remélhetőleg megnyugodhatunk a beavatkozás előtt.

Hogyan készüljünk a szájsebészeti beavatkozásra?

Szájsebészeti beavatkozás – Hogyan készüljön fel rá?

 

Ha nem érti a kapott utasításokat, soha ne habozzon kérdéseket feltenni fogorvosainktól a Rosentalnál. Ezt a cikket azért írtuk, hogy megfelelően felkészülhessen egy szájsebészeti beavatkozásra. Minél jobban megérti a teendivalókat, annál valószínűbb, hogy stresszmentes műtéten fog átesni. Legyen szó bölcsességfogak eltávolításáról, állkapocsműtétről, helyreállító műtétről stb., ez a tíz legfontosabb lépés, amelyet megtehet a szájsebészeti beavatkozás előtt, hogy minden a lehető legzökkenőmentesebben menjen.

 


1.    Tájékozódjon az orvosoktól és az útmutatókból

 

A műtét ütemezése után a Rosental fogászati csapata egy részletes tájékoztatást ad Önnek, amely tartalmazza az eljárásra vonatkozó utasításokat, amelyeket követnie kell. Nem csak ez, hanem az információs lapok is olyan dolgokat tartalmaznak, mint az eljárással kapcsolatos kockázatok és előnyök. A legfontosabb, hogy felvázolja, mit kell tennie, hogy felkészüljön az általános érzéstelenítésre.

 

További kérdés esetén és időpont egyeztetés miatt vegye fel rendelőnkkel a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével!

 

Kapcsolatfelvétel

 


2.    Legyen kísérője

 

Ha szükséges, gondoskodjon a hazaszállításról. Beszélje meg szájsebészével, hogy milyen érzéstelenítést kap. Az érzéstelenítés bizonyos típusai gátolhatják a vezetési képességet. Ez attól függ, hogy milyen típusú szájsebészeti beavatkozást végeznek. Ha intravénás érzéstelenítést kap, szüksége lesz valakire, aki hazaviszi a szájsebészeti beavatkozást követően.

 


3.    Ne egyen vagy igyon semmit előző este

 

A szájsebészeti beavatkozást megelőző este nem szabad enni és inni semmit, beleértve a vizet sem. Ez az időkeret a műtét előtt 6 és 12 óra között lehet, de ha gyógyszert kell szednie, tegye azt egy kis korty vízzel. Ha nem eszik vagy nem iszik az érzéstelenítés előtt, csökkentheti az aspiráció kockázatát. Az aspiráció az, amikor valami véletlenül bejut a tüdejébe, és ott leül, és nyelési nehézséget okoz. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az érzéstelenítés hatására az izmai ellazulnak, ezért a reflexei átmenetileg elakadtak. A műtéttől függ, hogy mennyi ideig kell elkerülnie az evést vagy az ivást.

 


4.    Kerülje a dohányzást

 

Ez ismét attól függ, hogy milyen műtéten esik át, de ajánlatos leszokni a dohányzásról a műtét előtt két-hat héttel. Míg még egy nappal a műtét előtt is csökkentheti a szövődmények esélyét, minél korábban hagyja abba a dohányzást, annál jobb. Miért? Mivel a dohányzás csökkenti a véráramlást, ezért a gyógyuláshoz szükséges idő lényegesen tovább tart. A dohányzás is növeli a fertőzés esélyét. Ezért is ajánlott kerülni a dohányzást, hogy felkészüljön egy szájsebészeti beavatkozásra.

 


5.    Érkezzen korán

 

Ha elérkezik a műtét dátuma és időpontja, ne felejtsen el korán érkezni, hogy időt szánjon a papírmunka kitöltésére és a még felmerülő kérdések feltevésére. Ráadásul egy kis időt hagyhat arra, hogy lazítson a műtét előtt, ahelyett, hogy rohanásnak érezné a folyamatot. Ez nem azt jelenti, hogy egy-két órával előbb kell érkeznie, de az segít, ha 20-30 percet ad magának.

 


6.    Érkezzen kipihenten

 

Lehet, hogy az idegei felforrósodnak, de a szájsebészeti beavatkozások vagy bármilyen műtét előtt fontos a jó éjszakai alvás. Ha nehezen tud elaludni, bevehet egy altatót egy kevés vízzel. Ha fáradtnak vagy rosszul érzi magát a műtét közben, az csak növeli a stresszt a szervezetben, és potenciálisan még jobban veszélyezteti az egészségét altatás alatt.

 


7.    Öltözzön megfelelően

 

Ügyeljen arra, hogy a műtéthez kényelmesen öltözködjön. Főleg azért, mert utána nem lesz kedve átöltözni, és ez megkönnyíti a sebészcsapat számára is a munkát, valamint nem bánja majd, ha esetleg összepiszkolódik. Ha Ön kontaktlencsét visel, érdemes ezeket elhagynia a műtét során, mivel a szeme egy ideig csukva lesz. Arra is felkérik, hogy távolítson el minden ékszert, szóval jobb, ha alapból nem is vesz fel. Ha attól tart, hogy benőnek az ékszerlyukak, tegye vissza őket, amint hazaér.

 


8.    Irány a gyógyszertár

 

Egy dolog, amit fogorvosa javasolhat, hogy vásároljon gyógyszert a műtét előtt, mivel utána legfeljebb 48 óráig nem tud majd járművet vezetni. Egyes gyógyszereket a szájsebészeti beavatkozás napján is be kell venni, ezért jobb felkészülni, mint várni. Ez arra is lehetőséget ad, hogy elmenjen az élelmiszerboltba és készletezzen fel puha ételeket! Szájműtét után, legyen szó általános foghúzásról, fogimplantációs műtétről vagy helyreállító műtétről, legalább a következő egy-két hétig érdemes lágy ételeket enni, mint például almaszósz, burgonyapüré, tojás, joghurt, zabpehely, és ha a fogérzékenység csökken, fagylalt vagy leves (a túl meleg vagy túl hideg hőmérséklet eleinte kellemetlenséget/érzékenységet okozhat).

 


9.    Gondoskodjon szájhigiéniájáról

 

A szájsebészet előtt és után is nagyon fontos a szájhigiénia megőrzése. Szájműtét előtt a szokásos módon mosson fogat és használjon fogselymet, de ismét ügyeljen arra, hogy ne nyeljen le túl sok vizet/fogkrémet. Az eljárás után ügyeljen arra, hogy nagyon óvatosan mosson fogat, és kerülje a kihúzási/műtéti helyet. Ilyenkor jól jön egy puha sörtéjű fogkefe. Ha kihúzták a fogát, ne dörzsöljön durván, és ne köpjön ki vizet, mert ez kimozdíthatja a vérrögöt, amely elengedhetetlen a gyógyuláshoz. Minden étkezés után óvatosan öblítse le meleg vízzel és sóval, hogy a műtéti hely tiszta maradjon, azonban ezt nem feltétlenül kell megtenni az első napon. Fogorvosa javasolhatja ezt a műtétet követő 12-24 órában.

 


10.    Pihenés, pihenés, pihenés

 

Most, hogy a fogászati műtét befejeződött, ideje betartani a legfontosabb szabályt: a pihenést. Nem szabad egyedül maradnia a következő 24 órában, és minimálisra kell csökkentenie a mozgást ez idő alatt, legfeljebb 48 óráig. Ha túl korán túl sokat próbál edzeni, akkor a vérrögök elmozdulhatnak vagy megemelkedhetnek a vérnyomásban, és több vérzést okozhatnak a műtét helyén. Csak pihentesse testét, és támasztja meg a fejét aludni a következő néhány éjszakára, hogy szervezete megfelelően ürítse ki a folyadékot a műtét helyéről. Ha egy fogászati beavatkozást követően hanyatt fekszik, az növelheti a duzzanatot és több vérzést okozhat.
 

 

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.