A gyulladt fog tünetei: Mi okozza a fog gyulladását? - Fog gyulladás tudnivalók

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A gyulladt fog tünetei: Mi okozza a fog gyulladását?

Sajnos a fog is begyulladhat, ez a kezdeti fázisban még nem is tűnhet súlyosnak, pedig hosszú távon súlyos következményei is lehetnek. Lássuk mik a gyulladt fog leggyakoribb tünetei, és mi okozza a fog gyulladásának kialakulását!

A gyulladt fog tünetei: Mi okozza a fog gyulladását?

Mi okozza fog gyulladását?

A foga kívülről kemény, de belül ú idegekből, kötőszövetből és vérerekből álló pép, ami előfordul, hogy megfertőződik. Ennek leggyakoribb oka nem megfelelő szájhigiénia. Étkezés során lepedék rakódik a fogakra, ami ha nincsen eltávolítva, akkor olyan baktériumok melegágya lehet, amik többek között fogszuvasodást okoznak, vagy éppen a fog gyulladását idézik elő. Ezért nagyon fontos a rendszeres fogmosás, fogköztisztító kefe, valamint fogselyem használata. A lepedék fogkővé keményedik, ez tele van baktériummal, ami a fogzománc alá is képes behatolni, meggyenygítve ezzel a dentint. Bakteriális fertőzés akkor alakul ki, ha a fogbelet is eléri. A cukros ételek és italok elősegítik a baktériumok növekedését, ami fogszuvasodáshoz és egyéb problémákhoz vezethet. Az is előfordulhat, hogy a foggyökér csúcsán periapikális tályog képződik. A fogszuvasodás hatására keletkezett tályog, pedig nem más, mint egy gennyes duzzanat. Ínybetegség is okozhatja a fog begyulladását, ahogyan repedt fog is.

 

A gyulladt fog leggyakoribb tünetei

Egyes esetekben a fog körüli terület fáj, de nem mindig. Ha igen, az általában éles, lüktető fájdalom, különösen akkor, ha nyomást gyakorol a fogára. Átterjedhet az állkapcsára vagy az arc más részeire is az érintett oldalon. A gyulladt fog további tünetei még: 

  • Duzzanat
  • Fogíny vörössége
  • Rossz íz
  • Láz
  • Duzzadt nyirokcsomók
  • Légzési vagy nyelési nehézség
  • Meleg vagy hideg hőmérsékletre való érzékenység
  • Puffadt íny
  • Rossz szag, amikor ezzel a foggal rág

Néha egy tályog pattanásszerű dudort okoz az ínyen. Ha megnyomja és folyadék szivárog ki, akkor biztos, hogy tályogos a foga. Ez a folyadék genny. A fog gyulladását minél előbb kezelni kell, ugyanis a fertőzés átterjedhet más területre is. Azonnal menjen el fogorvosi szakrendelésre, mert fennáll az esélye, hogy átterjed az állkapcsára vagy a fej vagy a nyak más részére.

 

Hogyan kezelhető a fog gyulladása?

A fog gyulladása nem fog elmúlni magától, mindenképpen szakember segítségére van szükség! A cél a fertőzéstől való megszabadulás. Az antibiotikumok, ha a fertőzés átterjedt a tályog helyén túl az állkapcsára vagy messzebbre a testébe, valószínűleg ezt fogják felírni. A tályogot azonban nem fogják meggyógyítani antibiotikumokkal. A gyulladt fogat mindenképpen meg kell tisztítani, be kell tömni a lyukat, de a kezelés nagyban függ attól, hogy milyen a probléma állapota, mennyire előrehaladott a baj. Sor kerülhet gyökérkezelésre, vagy ha a fog nem menthető, akkor foghúzásra, majd esztétikus fogpótlásra. 

Amennyiben a fent leírt tünetek valamelyikét észleli. Keresse fel a Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központot! 

Kapcsolatfelvétel


 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.