Meddig tartanak a fogászati tömések?

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mennyire tartósak a fogtömések?

A  fogtömések olyan kemény anyagokból készült fogpótlások, amelyek szuvas vagy más módon károsodott fogakat egészítik ki. A fogtömések nem „gyógyítják” meg a sérült fogakat, viszont segítenek visszaállítani azok eredeti szerkezetét, illetve megakadályozni, hogy tovább károsodjanak a fogszuvasodástól.
Mivel a fogtömések különféle anyagokból készülhetnek (ezekről lejjebb bővebben is szót ejtünk majd), ezek élettartalmai között is komoly különbségek lehetnek. A megfelelő fogtömést a fogorvos választja ki (a páciens jóváhagyásával) az alapján, hogy hol milyen jellegű és súlyosságú fogprobléma szorul javításra, illetve, hogy hol található a páciens szájában.


Mai cikkünkben a különböző fogtömések típusait és azok jellemzőit (élettartam, előnyök, hátrányok) ismertetjük.
 

Mennyire tartósak a fogtömések?

A főbb fogtömési típusok

Arany fogtömések

Az arany fogtömések várható élettartama legalább 10-15 év.

Az arany fogtömések előnyei

Az arany fogtömések strapabírók, és még a kemény élelmiszerek sem ártanak nekik. Egyes páciensek előnyösnek tartják az arany színét (például az ezüst tömésekkel szemben).

Az arany fogtömések hátrányai

Az arany fogtömések meglehetősen költségesek, és általában két alkalomra van szükség egy-egy tömés behelyezéséhez. Egy aranytömés továbbá nem helyezhető olyan helyre, ahol ezüst töméssel érintkezhet, mert elektromos töltés (lényegében egy fájdalmas áramütés) keletkezhet köztük az ember szájában.

 

Ezüst (amalgám) fogtömések

Az ezüst, vagy amalgám fogtömések várható élettartama legalább 10-15 év.

Az ezüst fogtömések előnyei

Az ezüst fogtömések strapabírók és általában tovább bírják, mint a fogszínű, kompozit tömések (lejjebb ezekről is szó lesz). Mindemellett kevésbé költségesek, mint az arany és a kompozit tömések.

Az ezüst fogtömések hátrányai

Egyes pácienseknek nem tetszenek az ezüst tömések. Ezek a tömések továbbá szürke elszíneződést okozhatnak a környező fogakon. Az ezüst tömések behelyezéséhez a fogak egészséges részeiből is el kell távolítani egy keveset.
Az ezüsttől a fogak megrepedhetnek, mert a fogak a forró és hideg élelmiszerek hatására kitágulhatnak és összehúzódhatnak. Egyes páciensekben továbbá allergiás reakció is kialakulhat az ezüstre. Az ezüst fogtöméseket nem lehet arany fogtömések közelébe helyezni az elektromos töltés veszélye miatt.

 

Kompozit (fogszínű) fogtömések

A kompozit, vagy fogszínű tömések várható élettartama nagyjából 5 év.

A kompozit fogtömések előnyei

A kompozit fogtömések legnagyobb előnye, hogy színük nagyon hasonlít a természetes fogak színéhez. Éppen ezért általában a jól látható fogsérülések kijavításához használják őket. A kompozit fogtömések nagyon sokoldalúak, és repedt, lepattogott fogdarabok pótlására is ideálisak.
Az ezüst tömésekkel ellentétben a kompozit tömések behelyezéséhez csak a maradék fog egy kis részét kell eltávolítani.

A kompozit fogtömések hátrányai

A kompozit fogtömések legnagyobb hátránya, hogy nem olyan erősek, mint sok más töméstípus (pl. arany vagy ezüst), és nem viselik jól a kemény élelmiszerek rágását. A kompozit tömések hajlamosak lepattogni, behelyezésük pedig több időt vesz igénybe, mint az ezüst töméseké.
A kompozit tömések továbbá költségesebbek, mint az ezüst fogtömések, és előfordulhat, hogy két alkalomra is szükség van a behelyezésükhöz.

 

Egyéb fogtömési típusok

Kerámia fogtömések

A kerámia fogtömések porcelánból készülnek, és várható élettartamuk több, mint 15 év.
Legnagyobb előnyük, hogy strapabírók és hosszan tartók, azonban sokak számára hátrányt jelenthet, hogy áruk az arany fogtömésekével vetekszik.

 

Üvegionomer fogtömések

Az üvegionomer fogtömések akrilból és egy különleges üvegtípusból készülnek. Általában gyerekeknél és az ínyvonal alatt szokás használni őket. Az üvegionomer fluoridot enged ki magából, ami segít megerősíteni a fogzománcot, további védelmet nyújtva ezzel a fogszuvasodás ellen.

 

Indirekt fogtömések

Az indirekt fogtömések leginkább a fogszínű tömésekhez hasonlítanak, és egy speciális fogászati laborban állítják elő őket. Behelyezésük általában két alkalommal történik.
Az indirekt fogtöméseket gyakran használják olyan súlyosan sérült fogak kijavításához, amelyek nem képesek egy hagyományos tömés megtartására.
Az első alkalom során a fogorvos eltávolítja a fog szuvasodott, sérült részeit, majd nyomás mintát vesz a fogról. E minta alapján készül el később az indirekt tömés a laborban. A fogorvos továbbá egy átmeneti tömést is behelyez a kezelt fogba, hogy megvédje azt a következő alkalomig. A második alkalommal a fogorvos eltávolítja ezt az átmeneti tömést, és behelyezi a végleges, indirekt fogtömést.

Az indirekt fogtöméseknek két fajtája van:

  • Inlay: Az inlay indirekt fogtömések hasonlítanak a hagyományos tömésekhez, de a fog „csücskei” között helyezkednek el, és takarják le a rágófelszínt.
  • Onlay: Az onlay indirekt fogtömések általában nagyobbak és a fog több csücske tartja őket a helyükön. Néha részleges koronáknak is nevezik őket.

 

Átmeneti fogtömések

Az átmeneti fogtömések általában legfeljebb egy hónapig tartanak, de ennél hosszabb ideig ritkán van szükség rájuk.
Egy fogorvos a következő esetekben helyezhet be átmeneti fogtömést:

  • Egy fogtömés elkészítése több alkalmat vesz igénybe, és a két alkalom között a kezelt fog védelemre szorul.
  • A páciens épp most esett át egy gyökérkezelésen.
  • Sürgősségi fogászati ellátásra van szükség.
     

Ha Ön is fogszuvasodással küzd, vag lyukas foga érzékeny, akkor kérjen időpontot rendelőnkbe mielőbb, hogy kezelhessük problémáját. 

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.