A fogínygyulladás okai: Mi áll a háttérben? | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A fogínygyulladás mögött álló okok – Mitől alakulhat ki?

Az ínygyulladás az egyik leggyakoribb fogászati panasz. Élete során legalább egyszer szinte mindenki szembekerül vele. Nem szabad félvállról venni a kezdetben csak kellemetlen tüneteket, ugyanis a kezeletlen gingivitis komoly problémákhoz vezet. Szakmai cikkünkben a fogínygyulladás tüneteiről, következményeiről, kialakulásának okairól és a megelőzés módjairól lesz szó.

A fogínygyulladás mögött álló okok – Mitől alakulhat ki?

A fogínygyulladás tünetei

A fogínygyulladás tünetei viszonylag könnyen felismerhetőek, bár egyénenként változhat, hogyan jelentkeznek. A gyulladt íny sötét, piros színű, az egészséges íny világos rózsaszín – ez például elég árulkodó jel lehet. Továbbá a gyulladt íny be is tud duzzadni, nyomásra érzékeny, fogmosásnál vérzik, súlyosabb esetben gennyedzik is. A fogínygyulladás ezeken felül rossz leheletet is okozhat. A tünetek egyeseknél jelentkezhetnek együtt is, még másoknál alig észrevehetők. Éppen emiatt, már az első jelnél érdemes fogorvoshoz fordulni, mielőtt bármilyen szövődmény alakulna ki. 

 

Ha nem kezelik megfelelően

A gyulladás a fogak körül tapadásveszteséggel jár, ezt pedig tasakok kialakulása is követheti. Ha nem kezelik, a gyulladás elérheti a fogat tartó csontszövetet is, ebben az esetben a csontállomány pusztulni kezd, a fog meggyengül, elég kilazul és mozogni kezd, majd ki is esik. Ez a folyamat érinthet egy vagy több fogat egyaránt, és bekövetkezhet lassan és gyorsan is. A gyulladás továbbá fertőzött gócként viselkedik, és kihat az egész szervezet egészségi állapotára. Az ínygyulladásban szenvedők esetében nagyobb az esélye a szívinfarktus és stroke kialakulásának, de összefüggésbe hozható prosztatabetegségekkel és a koraszüléssel is.

 

Mi okozhat fogínygyulladást?

A fogínygyulladás hátterében számos különböző ok állhat. Legtöbbször a rossz szájhigiénia az okozó, mivel a fogakon hagyott lepedék kiváló táptalaj a baktériumok megtelepedéséhez, a gyulladásért pedig a baktériumok anyagcseréjének végterméke a felelős. De nagyobb a kockázata a fogínygyulladás kialakulásának dohányosoknál, mivel a füst miatt az íny nehezebben regenerálódik. Továbbá okozhatja még: hormonális változások, rákos betegeknél az immunszuppresszió, az alkohol, a tartós stressz, szájlégzés esetén a kiszáradt íny, a rossz étkezési szokások, C-vitamin-hiány, cukorbetegség, vagy akár egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat.

 

Hogyan lehet megelőzni a fogínygyulladás kialakulását?

A legtöbbször elegendő a megfelelő és alapos fogmosás, kiegészülve szájvíz és fogselyem használatával, legalább naponta kétszer. A gyulladás kezdeti stádiumában gyógyszertárban kapható ecsetelővel, gélekkel is vissza lehet fordítani a folyamatot.

 

Amennyiben Ön is észleli a fogínygyulladás tüneteit, ne várja meg, ameddig komollyá válik a probléma, keresse fel rendelőnket és foglaljon időpontot!

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.