Fogínyproblémák: Mire utalnak? | Rosental Fogászat | Fogágybetegségek

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A fogíny panaszai: Mit jelentenek?

A fogíny egyes panaszai, úgymint a vérzés, vagy a pirosság néha egyáltalán nem a száj egészségéről árulkodnak. Íme néhány egészségügyi probléma, ami ilyen tüneteket okozhat.

A fogíny panaszai: Mit jelentenek?

Mit jelenthet a sápadt fogíny?

Ha a szervezet nem termel elegendő vörös vérsejtet, akkor meglehet, hogy anémiával, azaz vérszegénységgel lehet dolga. A fogíny egészséges színe rózsaszín, azonban ha teste vas- vagy B12-vitaminhiányos, akkor gyengeséget, kimerültséget és szédelgést tapasztalhat magán.

 

Mit jelenthet a feldagadt fogíny?

A fogíny feldagadását gyógyszerek is okozhatják. Bizonyos gyógyszerek, mint például az epilepsziára, rohamokra vagy magas vérnyomásra felírt készítmények felduzzadt fogínyt okozhatnak, ami könnyedén vérezni kezdhet fogmosás közben. Látogasson el rendelőnkbe, és írjon össze minden gyógyszert, amit szed, hogy könnyebben megállapíthassuk a probléma forrását. Ezután háziorvosához is menjen el, hogy felírhasson alternatív gyógyszereket, ha úgy tűnik, hogy ezek okozzák a duzzadást.

Ha ez nem lehetséges, akkor fokozottan kell ügyelnie szájhigiéniára, hiszen még ha gyógyszerek mellékhatása is, a felduzzadt íny gondos ápolást igényel. Látogason el sűrűbben rendelőnkbe, amíg gyógyszereket kell szednie.

Kérjen időpontot most, az alábbi űrlap kitöltésével: 

Kapcsolatfelvétel

 

Mit jelenthet a piros, fájó fogíny?

Még ha rendszeresen is mos fogat és használ fogselymet, előfordulhat, hogy fogínye bepirosodik, felduzzad, vagy vérzékennyé válik, ráadásul nehezen is gyógyul. A 2-es típusú cukorbetegek fogínye nem képes megvédeni magát. A nyál, amiben a fogak úszkálnak tele van glükózzal, ami tápanyagokat kínál a fogakon élősködő baktériumoknak. Ne lepődjön meg tehát, ha fogorvosa elküldi vérvételre és háziorvoshoz, miután megvizsgálta fogait. 

Mit jelenthetnek a fehér foltok a fogínyen?

Egy vizsgálat során fogorvosa a fehér és piros foltokra is odafigyel majd fogínyén, ugyanis ha oda nem illő elváltozásokat vagy duzzanatokat vesz észre, akkor rögtön feltételezheti, hogy rákos daganatot talált a szájában. Nem kell megijedni, mert egy fehér folt önmagában még nem jelent rákot, hiszen allergiás reakció vagy afta is lehet. Azonban ha más tünetek is rákra utalnak, akkor fogorvosa biopsziát rendelhet el. Ha olyan foltot talál a szájában, ami két hét után sem múlik el, akkor minél előbb vizsgáltassa fogorvosainkkal!

 

Mit jelenthet a visszahúzódó fogíny?

Az ember sosem gondolna arra, hogy a fogínye és a mellei kapcsolatban állnak egymással, pedig nagyon is ez a helyzet. Mivel a felnőttek csak egy töredéke jár rendszeresen fogorvosi vizsgálatokra, sokan elszalasztják a lehetőséget, hogy időben diagnosztizálják náluk a periodontitis nevű fogínybetegséget (ami mind a fogínyt, mind a csontokat károsítja).

 

A periodontitist nem csak emiatt fontos minél előbb diagnosztizálni, hanem azért is, mert ez a betegség arra utal, hogy szervezete hajlamosabb a mellrákra is. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a periodontitis akár 14%-kal is növelheti a mellrák kialakulásának veszélyét – ez az arány korábbi dohányzóknál 36%-volt.

 

A szakértők szerint a fogínybetegség okozta krónikus gyulladás elősegítheti a rák növekedését. Előfordulhat, hogy fogínyben „zsebek” alakulnak ki, amelyek elfertőződhetnek, illetve fogai is meglazulhatnak.

 

Érdemes tehát rendszeresen fogorvoshoz járni egy alapos vizsgálatra? A fentiek alapján már biztosan tudja a választ!

Kérje szakértő fogorvosaink segítségét és kerülje el a fogágybetegségeket! Foglaljon időpontot most: 

Kapcsolatfelvétel


 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.