Tudj meg mindent a fogimplantátumokkal kapcsolatban - Fogimplantátum gyakori kérdései

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A 20 leggyakoribb kérdés a fogimplantációval kapcsolatban – fogimplantáció gyakori kérdések

A fogászati ellátás javulása ellenére az egész világon emberek milliói szenvednek fogaik elvesztésével – főként fogágybetegség, fogszuvasodás és sérülések miatt. Sok éven át a hiányzó fogak egyetlen kezelését a fogsorok és a hidak fedezték. Ma már azonban lehetőség van fogbeültetésre is. Összegyűjtöttük a fogimplantációval kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

A 20 leggyakoribb kérdés a fogimplantációval kapcsolatban – fogimplantáció gyakori kérdések

Fogimplantáció gyakori kérdések

 

A fogimplantátum-műtét örvendetes alternatívát jelenthet a hídépítés vagy a nem jól illeszkedő fogsor helyett. Akkor is választható, ha hiányoznak a természetes foggyökerek, így fogorvosa nem tud hídszerkezetet készíteni vagy fogpótlást. Valójában a fogimplantátumok használata évről-évre nő, de sokan még mindig kérdésekkel állnak a kezeléssel szemben.

 

Ha fogászati implantátum beültetésén gondolkodik, valószínűleg sok kérdése van, amit szívesen feltenne valakinek. Abban a reményben, hogy választ kapunk ezekre a kérdésekre, összeállítottuk az alábbi fogászati implantátum GYIK listáját.

 

 

A 20 leggyakoribb kérdés a fogimplantátumokkal kapcsolatban

 

Íme 20 gyakori kérdés, amelyeket fel kell tenni fogászati implantátum beültetése előtt:

 

1.    Mik azok a fogimplantátumok?

Talán ez az egyik leggyakoribb és legkézenfekvőbb kérdés, amelyet a fogbeültetés előtt fel kell tenni.
A fogászati implantátum nem egy valódi fog, hanem egy protézis, amelyet a hiányzó fogak pótlására használnak. Alapvetően ez egy kis titán rögzítőelem, amelyet a fogorvos az állcsontjába helyeznek, és amelyre a fogorvos rögzíthet:

 • Fix hidat
 • Egy koronát (sapka)
 • Teljes fogsort
 • Részleges fogsort

A fogorvos műtéti úton fogászati implantátumokat helyez el az állcsontjába. Az implantátumok a hiányzó fogak gyökereiként szolgálnak. Mivel a fogászati implantátumokban lévő titán összeolvad az állkapocscsontjával, a fogászati implantátumok nem okoznak bajt, nem csúsznak el, és nem okoznak csontkárosodást, mint például a műfogsor vagy a rögzített hidak. Ráadásul az anyagok nem bomlanak le, ahogyan a természetes fogak, amelyek a rendszeres hidat támasztják, megtehetik.

 

Ha Önnek is van kérdése, vegye fel fogászatunkkal a kapcsolatot!

Kapcsolatfelvétel


2.    Gyakoriak a fogbeültetések?

A fogvesztés gyakori probléma. Emiatt a fogászati implantátum használata is bevett gyakorlat. Számos oka lehet annak, hogy oly sok egyén implantátumhoz folyamodik hiányzó fogainak pótlására, vagy olyan fogak pótlására, amelyeket a fogorvos nem tud megmenteni, többek között:

Az egyes hiányzó fogak pótlása: Sok páciensnek törött vagy szuvas foga van, amelyet a fogpótlások, például a gyökérkezelés, a koronák és a tömések nem tudnak megmenteni. A fertőzés terjedése előtt el kell távolítani a fogukat.

Több fog cseréje: Mivel a fogászati implantátumok hihetetlenül masszívak, sikeresen használják a foghidak stabilizálására.

Megbízhatóságukért: Egy megfelelően gondozott fogászati implantátum a páciens élete végéig tarthat. A fogászati implantátumok általában sokkal tovább tartanak, mint más fogpótlások.

Megjelenésük miatt: Az implantátumok úgy készültek, mint a természetes fogak, így nagyon esztétikusak.

 

3.    Biztonságosak a fogimplantátumok?

A fogorvosok évek óta használnak fogászati implantátumokat, és az implantációs technológia folyamatosan fejlődik. Ma Ez az egyik legmegbízhatóbb módja a hiányzó fogak pótlásának.


4.    Mennyire fájdalmas a fogbeültetés?

Bár a kellemetlen érzések emberenként eltérőek lehetnek, a legtöbb páciens arról számolt be, hogy a fogászati implantátum beültetése sokkal kevésbé volt kényelmetlen, mint gondolta. A műtéti fogbeültetés során a fogorvos érzéstelenítőt ad Önnek, így minimális kényelmetlenséget kell éreznie, ha van ilyen.

Ha követi a fogorvos posztoperatív utasításait, és beveszi az előírt antibiotikumokat, minimális kényelmetlenséget kell tapasztalnia.

A fogorvos valószínűleg fájdalomcsillapítót is felír Önnek, de sokan nem is használják őket.


5.    Mennyi ideig tart egy fogbeültetési eljárás?

Néhány tényező határozza meg a fogbeültetési eljárás ütemtervét:

 • Fogai egészsége
 • Melyik fogat cserélik ki
 • Az érintett fogak száma
 • Ha foghúzást igényel az implantátum beültetése előtt

A fogorvos két fázisban állítja helyre a problémát egy implantátummal, és a teljes folyamat körülbelül három-kilenc hónapig tarthat. Még tovább is tarthat, ha olyan eltávolítása van, amelynek meg kell gyógyulnia, vagy ha csontátültetésre volt szüksége, mielőtt a fogorvos beültette a fogakat.


6.    Mi a fogimplantátum hátránya?

Minden szájsebészeti beavatkozás során fennáll a fájdalom és a gyulladás esélye. A negatív hatások azonban ritkák, és általában csekélyek, ha előfordulnak. Fogorvosa beszélni fog Önnel arról, hogyan tudják kezelni ezeket a kockázatokat az Ön konkrét helyzetében.

Konzultáljon ingyenesen fogorvosainkkal a fogimplantátum lehetőségéről! Töltse ki a jelentkezési űrlapot!

Kapcsolatfelvétel


További hátrány lehet, ha a fogorvos nem tudja behelyezni az implantátumot, mert nincs rendelkezésre álló csont, akkor csont- és ínyátültetésre lehet szükség, ami növelheti a kezelési költséget.


7.    Mik a fogimplantátum előnyei?

Az implantátumoknak számos előnye van, többek között:

 • Javítják a megjelenést
 • Javítják az önbizalmat
 • Egy életen át működnek
 • Lehetővé teszik az aktív életmódot
 • Javítják a képességét, hogy olyan ételeket fogyasszon, amelyeket szeret
 • Többé nem kell aggódnia a fogai miatt
 • Soha nem bomlanak le, mert titánból készültek
 • A fogászati implantátumok sikeressége általában eléri a 98 százalékot.


8.    Mit ehetek fogbeültetés után?

A műtétet követő két napon keresztül csak folyadékot és lágy ételeket fogyasszon, például:

 • Tojáskrém
 • Turmixok
 • Főtt gabonafélék
 • Joghurt
 • Sima levesek
 • Túró
 • Jégkrém
 • Krumplipüré
 • Protein shake
 • Gyümölcsturmixok
 • Puding

A műtétet követő harmadik napon már ehet lágy ételeket, amelyek nem igényelnek sok rágást, például:

 • Főtt tészta
 • Puha szendvicsek
 • Buggyantott, puhára főtt tojás vagy rántotta

Kerülje a ropogós vagy kemény ételeket, például a rizst, a pizzát, a hamburgert és a pattogatott kukoricát. Kerülje a savas és fűszeres ételeket. A legtöbb ember a műtét után hét nappal folytatja szokásos étrendjét.


9.    Foghúzás után mennyi idővel lehet beültetni?

Egyes esetekben előfordulhat, hogy még azon a napon helyezik be a fogászati implantátumot, amikor a fogorvos kihúzza a fogait. Általában azonban körülbelül három-hat hónapig tart a gyógyulás, mielőtt behelyezhetik az implantátumot.


10.    Kidobhatja a szervezet az implantátumot?

Nagyon ritkán az egyén teste elutasítja az implantátumot. Az állcsont általában könnyen befogadja a fogászati implantátumot. A nagyon kevés elutasítás oka az implantátumot alkotó titánötvözet ritka allergiája. Egy másik ok, amiért az implantátum meghibásodhat, az az, ha nem gondoskodik róla megfelelően a műtét után. Kiváló szájhigiénia nélkül a természetes fogak tönkremennek, és végül kihullanak. A fogászati implantátumok nem különböznek ettől. Ha jól ápolja fogait és implantátumait, segít megelőzni a fogíny romlását és a későbbi szerkezeti károsodást.


11.    Mennyi ideig tart a fogimplantátum gyógyulása?

Az átlagos beültetési folyamat több lépésből áll. Egynél több gyógyulási szakaszra lehet szükség. Tehát változatos gyógyulási időszak áll rendelkezésre, egészségi állapotától, hány fog cseréjétől és egyéb tényezőktől függően. A gyógyulási folyamat azonban általában 6-12 hétig tart.


12.    Mit nem tehetsz fogászati implantációs műtét után?

Először is, nem szabad dohányozni. A dohányzás fogínybetegséget és recessziót okoz, ami idővel gyengíti a fogimplantátum szerkezetét. Ezért nem szabad dohányozni vagy rágni a dohányt.

Ezenkívül ne alkalmazzon hőt az arcán, hacsak a fogorvosa nem utasítja. A hő növelheti a duzzanatot.

Ne használjon szívószálat. Ez nyomást gyakorol a szájára, ami kimozdíthatja a sebet zárva tartó vérrögöt, több vérzést okozhat és késlelteti a gyógyulást.


13.    Eltávolíthatók a fogimplantátumok, vagy a szájban maradnak?

Nem távolíthatja el a fogászati implantátumokat, mert azok közvetlenül a csontba vannak rögzítve, és a természetes fogakhoz legközelebb álló módon pótolják a fogait.


14.    Kik a jó jelöltek a fogimplantátum beültetésére?

Ahhoz, hogy jó jelölt legyen az implantátum beültetésére, jó száj- és általános egészségnek kell lennie. Ezenkívül megfelelő csontozattal kell rendelkeznie az állkapocsban a fogászati implantátum alátámasztásához, mentesnek kell lennie a fogágybetegségtől, és egészséges fogínyszövetekkel kell rendelkeznie.

Általánosságban elmondható, hogy Ön megfelelő jelölt lehet fogimplantátum beültetésére, ha:

 • Egy vagy több foga hiányzik
 • Legyen elegendő csontja a fogászati implantátum rögzítéséhez, vagy végezzen csontátültetést
 • Legyen teljesen kifejlett állcsontja
 • Legyen egészséges szájszövete
 • Nem hajlandó vagy nem tud fogsort viselni
 • Ne legyen olyan betegsége, amely befolyásolná a csontok gyógyulását
 • Szeretné javítani a beszédét
 • Néhány hónapot szánhat a folyamatra
 • Nem dohányzik, vagy hajlandó leszokni

 

15.    Lehet-e a műfogsort implantátummá alakítani?

Nem, a fogsorból nem lehet „implantátumot készíteni”. A fogászati implantátumok fémcsavarok, amelyeket a fogorvos az állcsontjába helyez, hogy segítse a műfogak (fogsor) megtámasztását és rögzítését.


16.    Hogyan segítenek az implantátumok, ha részleges vagy teljes fogsorom van?

A részleges vagy teljes műfogsort viselő személyek a leggyakrabban használnak fogászati implantátumokat. A fogászati implantátumok segíthetnek abban, hogy támasztást és tartást biztosítsanak a kivehető fogsorhoz, amelyet a fogorvos az Ön implantátumára pattint. Az implantátumok segítenek abban, hogy a teljes vagy részleges fogsor ne mozduljon el, és csökkenti a fogsor ragasztójának szükségességét. Rögzített fogsorral is használhat implantátumot. A fogorvos titán alkatrészek segítségével rögzítheti a fogsort a fogászati implantátumokhoz.


17.    Mennyi ideig tartanak az implantátumok?

A fogászati implantátumok egy életen át kitarthatnak, ha megfelelően gondoskodik róluk, rendszeres fogmosással, fogselyem használatával, és követi fogorvosa ajánlásait. Bár fogorvosa nem tudja garantálni az implantátum élethosszig tartó sikerét, javaslatokat és iránymutatásokat tud nyújtani a fogai megfelelő ápolására vonatkozóan. 


18.    Fáj a fogbeültetési eljárás?

A legtöbb implantációs eljárás kevésbé kényelmetlen, mint a foghúzás. A legtöbb fogorvosi rendelőben olyan személyzet és fogorvos van kiképezve, hogy biztonságosan biztosítsák a hagyományos érzéstelenítési módszereket, valamint más intravénás szedációs érzéstelenítési lehetőségeket. Ha hatékony helyi érzéstelenítést választ, a műtéti eljárás rövidnek és kellemesnek tűnik.


19.    A biztosítás fedezi a fogimplantátumokat?

A fogászati biztosítás általában nem terjed ki az implantátumokra.


20.    Mennyibe kerülnek a fogimplantátumok?

Ez egy bonyolult kérdés, mivel a válasz az Ön konkrét helyzetétől függ. Ha megkapja ezt a választ, többet megtudhat konkrét igényeiről. Keresse fogorvosainkat pontosabb árajánlatért, és a teljes eljárás megtervezéséért!

 

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.