A foghiány pótlásának módszerei | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A legjobb módszerek a foghiány pótlására

Régen a fogak elvesztése mindennapos volt a helytelen étrend, a fertőzések, betegségek miatt, a pótlás pedig vagy kezdetleges, vagy semmilyen. Napjainkban szerencsére sokkal jobb a helyzet, ma már számos módja van a hiányzó fogak helyettesítésének. De milyen lehetőségek vannak, és miért nagyon fontos pótolni a foghiányt? Ebből a cikkből kiderül!

A legjobb módszerek a foghiány pótlására

Miért fontos pótolni a hiányzó fogakat?

Egy fog elvesztése vagy eltávolítása mögött számos ok állhat, például az íny betegsége, egy fog elhalása vagy a bölcsességfog növekedése által szükségessé váló foghúzás. Akármilyen ok álljon is a háttérben, minden esetben nagyon fontos, hogy a fellépő hiány pótolva legyen. Ha ugyanis marad egy lyuk a fogak között, akkor a lyuk mellett álló fogak könnyen elkezdenek elvándorolni, deformálódik a csontszerkezet, sőt, csontritkulást is okoz a pótlás hiánya.

 

Hatékony fogpótló módszerek

Szerencsére a modern korban már nem okoz problémát a foghiány pótlása, számos különböző módszer áll rendelkezésre a fogsor kiegészítésére. 

 

Fogpótlás koronával

Az egyik ilyen módszer a korona felhelyezése. Ez elsősorban abban az esetben működő módszer, ha nem egy egész fog, csak a fog egy része hiányzik. Ilyenkor lecsiszolják a megmaradt csonkot és egy koronát illesztenek rá, hogy újra teljes legyen a rágófelület.

 

Fogpótlás foghíddal

A koronás megoldás abban az esetben alkalmazható teljesen hiányzó fognál, ha úgynevezett foghidat készítenek a szájba. Ennek lényege, hogy a hiány szomszédságában álló fogakat lecsiszolják, majd ezekre kerülnek koronák, így hidalva át a hiányt. Ez egy meglehetősen gyors és fájdalommentes megoldás, esztétikailag és funkcionálisan is remekül működik hosszú évekig. Azonban a híd feltétele, hogy a hiány szomszédságában álló fogak épek legyenek, különben nem helyezhető rájuk korona.

 

Fogpótlás fogimplantátummal

A fogászati implantáció tulajdonképpen a foggyökér pótlása. A foghiány pótlására a fogászati implantátum az egyik leghatékonyabb megoldás, ennek az eljárásnak a során a csontba előre fúrt lyukba kerül beágyazásra egy csap, arra pedig a korona, híd, vagy épp egy kivehető rögzített fogsor. Ez a megoldás az egyik legstabilabb, az eljárás után olyan, mintha egy saját fog lenne ott, nem pedig beültetett. Az implantátum anyaga általában titán, mely egy biokompatibilis anyag, így nem irritálja a környező szöveteket és nem dobja ki magából a szervezet.

 

Fogpótlás műfogsorral

Műfogsor mellett akkor érdemes dönteni, amennyiben számos, vagy az összes fog pótlására van szükség. Műfogsorokból van rögzített, kivehető és rögzített-kivehető típus is. A kivehető fogsort speciális ragasztóval a fogínyhez ragasztják, míg a rögzített fogsor esetében a teljes körhíd, vagy a részleges fogászati híd a korábban behelyezett implantátumokhoz van rögzítve, teljesen stabil, emiatt komfortos. A rögzített-kivehető fogsor esetében az implantátumokhoz stég (fém híd), vagy lokátorok (pici fémgolyók) kerülnek az implantátumra, melyeket be lehet pattintani a protézisben számukra előre kialakított helyre. Ez a megoldás egyszerre stabil, ugyanakkor, mivel ki is lehet venni, könnyebb a tisztítása.
 

Segítünk a fogpótlásban! Minőségi anyagok, nagy szakértelem a Rosental Fogászati Központjában: Kérjen időpontot most!

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.