Miért ne halogassa a foghiány pótlását? | Rosental Fogászat

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A foghiány okozta problémák: Ezért ne várjon a pótlásával!

A felnőttek többségének élete során eljön az idő, hogy hiányzik egy, vagy több foga. Ennek hátterében számos különböző ok állhat, de leggyakrabban a nem megfelelő szájhigiénia miatt jelentkező fogszuvasodás, illetve fogágybetegségek állnak. Sajnos a foghiányok pótlása sok esetben nem történik meg – anyagi okokból, vagy mert a páciens úgy érzi, nincs rá szüksége. Azonban a pótlás elmaradásának számos negatív következménye van.

A foghiány okozta problémák: Ezért ne várjon a pótlásával!

Mi történik, ha elmarad a hiányzó fogak pótlása?

Egyes esetekben a fogakat már nem lehet megmenteni, ilyenkor el kell őket távolítani. Ezt követően, néhány hét gyógyulás után azonban fontos a hiányt pótolni, ugyanis, ha ez elmarad, akkor számos probléma lép fel.

A hiányzó fog szomszédságában álló fogak egy idő után elkezdenek bedőlni, becsúszni az üres térbe, mely az eltávolított fog után marad. A vele szemben elhelyezkedő fog a másik állcsontban lassan elkezd kijjebb nőni a helyéről, meghosszabbodik, mivel a szervezet így próbálja a maga módján pótolni a fellépő hiányt. Ha nem csak egy fog hiányzik, ha több, egymás melletti is, akkor az egész harapási helyzet megváltozik, eltorzul, megsüllyed, ami fájdalomhoz és rágóízületi problémákhoz vezet. Mivel a meglévő fogak elmozdulnak, gyakran hézag jelenik meg közöttük, ami – elsősorban a front fogak esetében – esztétikailag igen zavaró.

Tulajdonképpen minden esetben a szervezet próbálja pótolni a hiányosságot, azonban – értelemszerűen – ezt nem tudja tökéletesen véghez vinni, mivel valójában csak a látható rész, a korona az, ami vándorol, a foggyökér marad az eredeti helyén. Ennek következtében a fog elfordul, bedől, és rágás közben a rágóerő nem tengelyirányban hat. Emiatt a fog tartó szövetei a terhelés hatására sérülnek, ami először a fog mozgásához, később pedig a kieséséhez vezet.

A szemközti fogak megnyúlása is hasonló eredményekhez vezet, mivel a meghosszabbodott fog addig nyúlik, hogy a gyökerét már nem veszi körül elegendő csont, így aztán a fog kilazul, majd kiesik. 

 

A harapás is elmozdulhat a hiányzó fog miatt

A több fog hiánya miatt megváltozott harapási helyzethez alkalmazkodik az ízület is, átépül, deformálódik, a rágóizmok kétoldali egyensúlya felborul, ezt pedig csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet helyreállítani. Ez nem csak esztétikailag zavaró, hanem komoly fájdalommal is járhat, és mivel akadályozza a megfelelő rágást-harapást, az életminőség jelentős romlásához vezet.

 

A hiányzó fog önbizalom csökkenését okozhatja

De a foghiány az önbizalom csökkenéséhez is vezet, különösen, ha frontfogról van szó. Ilyenkor az illető nem mer mosolyogni, takargatja a száját, szégyelli a fogsorában tátongó lyukat. Ha pedig mindig szégyenkezve érzi magát valaki, nem tud felengedni, az ugyancsak az életminőség drasztikus romlását eredményezi.

 

Nagyobb gondot okozunk, ha várunk a fogpótlással

Sajnos amikor a legtöbben rászánják magukat a foghiány pótlására, akkor szembesülnek vele, hogy addig a fogsor olyan szinten deformálódott, aminek a tökéletes rendbehozatala vagy lehetetlen, vagy csak hosszas – és gyakran fájdalmas – beavatkozások sorát követően lehetséges. Épp ezért nem szabad túl sokáig várni, hanem a lehető leghamarabb pótolni kell a hiányzó fogakat!
 

Segíthetünk Önnek a fogpótlással? Keresse fel rendelőnket a lenti űrlap kitöltésével: 

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.