Milyen következményei lehetnek a foghiánynak? Ezek a foghiány negatív következményei

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Milyen következményei lehetnek a foghiánynak?

A nem ép fogazat a hiányos fog nemcsak nem esztétikus, öregít, elveszi a magabiztosságot, nehézségeket okoz a beszéd, valamint táplálkozás közben, hanem számtalan más súlyos következménye is van, többek között a még ép fogakra is káros hatást gyakorol.

Milyen következményei lehetnek a foghiánynak?

A foghiány következményei

A foghiány következményei funkcionális vagy egészségügyi jellegűek is lehetnek. A fohak hiánya megnehezíti az ételek rágását, ez akár az emésztésre is kihathat, nem beszélve arról, ha valaki hiányos fogazata miatt kellemetlenül érzi magát, ha nyilvános helyen kell ennie, és emiatt nagymértékű súlyvesztésen megy át. A beszéd is nehezebb lehet, ugyanis a fogak a hangképzésben fontos szerepet játszanak, ha máshol, máshogy megy a levegő, akkor a hangok sem úgy fognak hangzani. Az íny könnyedén érzékennyé válhat, ugyanis az érintkezik az étellel rágás közben, nem a fog. Akár az állcsont is tönkre mehet, ha nincsen időben kezelve a foghiány. Az ép fogak is elmozdulhatnak, ugyanis szeretnék kitölteni az üres teret, ez a fogak meglazulásához vezet az esztétikai problémákon túl. Még az arcvonások is képesek megváltozni ennek hatására. Nézzük milyen fogászati következményei lehetnek a foghiánynak!

 

Parodontális betegségek lehetnek a foghiány következményei

A fogágybetegségeket az ínyfertőzés okozza. A fogágygyulladás legsúlyosabb eseteiben a fertőzés előrehaladtával az íny egyre jobban legyengül és elválik a fogaktól, megkönnyítve a baktériumok bejutását. Ha nem észlelik időben, a fertőzés elmélyül, hatással lesz a csontszerkezetekre, és ennek következtében a fog kieshet. A hiányos fogazat megemeli ennek kockázatát.

 

Csontvesztés is lehet a foghiány következménye

A hiányzó fog (vagy fogak) pótlásának elmulasztása az állkapocs csontvesztésének fő oka. A fogak stimulálják és támogatják az állkapocs csontját; ugyanúgy, ahogy a mozgás serkenti és támogatja az izmok egészségét. Ha hiányoznak a fogai, akkor az egykor azokat tartó csont már nem stimulálódik. Ugyanúgy, ahogy a fel nem használt izom sorvadhat, úgy a nem használt állcsont is. A fogászati implantátumok olyan csavarokat tartalmaznak, amelyek összeolvadnak a csonttal, hogy maximális szilárdságot és tartást biztosítsanak. 

 

Pótolni szeretné hiányzó fogát, vagy fogait? Kérjen időpontot még ma, hogy elkerülhesse a foghiány negatív következményeit!

Kapcsolatfelvétel

 

Fogak elmozdulásához vezethet a foghiány

Bár a fogak szilárdan az állkapocscsonthoz vannak rögzítve, ennek ellenére számos okból (fogíny recesszió, fogszuvasodás stb.) elmozdulhatnak és elmozdulhatnak az idő múlásával. Ez a váltási probléma jelentősen felgyorsítható egy vagy több foghiány esetén. A rés(ek) hatalmas tereket hoznak létre, amelyekbe a szomszédos fogak eltolódhatnak. Ez az egész harapásra hatással lehet.

 

A foghiány következménye lehet a harapási nehézség

Egy vagy több fog hiánya harapási rendellenességeket okozhat, amelyek hatással vannak a megmaradt fogak, az íny, a fej és a nyak, az állkapocs izmai és az állkapocsízület egészségére. A hiányzó fogak a fogak elmozdulásához vezethetnek, ami drasztikusan befolyásolhatja a fogak összeillesztését harapáskor. A helytelen harapás számos problémához vezethet, beleértve a fejfájást, izomfájdalmat, a fogak természetellenes kopását, fogvesztést, érzékenységet. A hiányzó fog/fogak elhelyezkedésétől függően nehézségeket tapasztalhat kedvenc mindennapi ételeinek elfogyasztása során. Az elülső fogak hiánya különösen problémás lehet, mivel az ételharapások letörésére használjuk őket. A hátsó fogak nagy szerepet játszanak a hús és más élelmiszerek elfogyasztásakor.

 

A foghiánynak az arcra is lehetnek negatív következményei

Nemcsak a mosolygásnál érezheti magát kellemetlenül, ha hiányoznak a fogai. A fogak segítik az arc formáját és szerkezetét. Meg fog lepődni, hogy a hiányzó fogak milyen hatással lehetnek az arc esztétikájára. Ahogy az elsorvadt állcsont felszívódik, az arc beesettnek és öregedőnek tűnhet. Ha valaha is látott valakit kivehető fogsorral, amikor kiveszi azt, akkor érezni fogja, hogy a hiányzó fogak milyen hatással vannak a megjelenésre.

 

Pótolni szeretné hiányzó fogát, vagy fogait? Kérjen időpontot még ma, hogy elkerülhesse a foghiány negatív következményeit!

Kapcsolatfelvétel


 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.