Fogfertőzés tünetekm, szövődmények és kezelések | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Milyen szövődményei lehetnek a fogfertőzésnek?

Amikor a fogban vagy a fogínyben elterjednek a baktériumok, és gennyesedés alakul ki, akkor fogfertőzésről vagy fogtályogról beszélünk. Megfelelő kezelés nélkül a fogfertőzés a test más részeire is átterjedhet, és ennek súlyos, akár életveszélyes szövődményei is lehetnek. Ennek elkerülése érdekében azonnal forduljon fogorvosainkhoz, ha fogfertőzés jeleit észleli.

Milyen szövődményei lehetnek a fogfertőzésnek?

Az alábbi útmutatóban megismerkedhet a fogfertőzés tüneteivel és szövődményeivel, hogy könnyebben felismerhesse, és minél előbb szakorvoshoz fordulhasson vele.

 

Mit okozhat a fogfertőzés terjedése?

Az ember szája tele van baktériumokkal, amelyek egy része az élelmiszereken keresztül érkezik a szájba, míg mások a nyálban vagy a lepedékben élősködnek. Ezek a baktériumok időnként bejuthatnak a fogba vagy fogíny alá, ahol fertőzést, vagy tályogot okozhatnak. A tályogok lényegében gennyel és baktériumokkal teli „zsebek” a test szöveteiben.

Az esetek többségében szerencsére a fogfertőzések könnyedén kezelhetők, azonban minél tovább halogatják ezt, annál inkább fokozódik az alábbi szövődmények kockázata:

 • Csontvelőgyulladás: A fogakat körülvevő csont gyulladása.
 • Arcüreggyulladás: Az arcüregben futó vérerek gyulladása.
 • Cellulitisz: A bőr alatt közvetlenül elhelyezkedő zsír és alsó bőrréteg gyulladása.
 • Parafaringeális tályog: Egy, a száj hátsó részében kialakuló tályog.
 • Szepszis: Más néven vérmérgezés – egy súlyos egészségügyi probléma, amely akkor alakul ki, amikor az immunrendszer túl hevesen reagál a vérben fellépő fertőzésre.

Ha nem kezelik, akkor a fogfertőzés átterjedhet az arcra és a nyakra is. A súlyosabb fertőzések akár a test távolabbi részeire is eljuthatnak, és még szisztematikussá is válhatnak, ami azt jelenti, hogy a test több részére is kiterjednek.

 

A fogfertőzés jelei és tünetei

A fogfertőzés csak ritka esetekben terjed ki a test többi részére, azonban ha ez mégis megtörténik, annak súlyos következményei lehetnek.

Az alábbi tünetek mind arra utalhatnak, hogy a fogfertőzés elérte a test egy másik részét is. Ha ezek valamelyikét tapasztalja magán, és úgy véli, hogy fogfertőzés lehet a probléma, akkor azonnal forduljon fogorvosainkhoz:

 • fájdalom a szájban és a nyelvben
 • a nyak és az arc feldagadása
 • égő, viszkető érzés a bőrön
 • émelygés vagy hányás
 • láz
 • kettős látás, vagy a látás elvesztése
 • nehéz szemhéjak
 • légzési zavarok
 • zavarodottság

 

Mikor érdemes orvoshoz menni?

Fontos, hogy már a fogfertőzés első árulkodó jeleinek észlelésekor is felkeressen egy szakorvost, ugyanis a korai kezelés segíthet elkerülni a későbbi szövődményeket és a fertőzés szétterjedését.

A szétterjedt fogfertőzés vészhelyzeti egészségügyi esetnek számít, mert hamar súlyosabbá válhatnak, és akár életveszélyesek is lehetnek. Kérjen tehát minél előbb sürgősségi időpontot fogorvosainknál a lenti űrlap kitöltésével:

Kapcsolatfelvétel

 

Hogyan kezelhető a fogfertőzés?

A fogfertőzés kezelése több szemponttól is függ:

 • a fogtályog helyétől
 • hogy elterjedt-e a fertőzés, és milyen mértékben
 • hogy hogyan reagált az immunrendszer a fertőzésre

 

A lehetséges kezelési módszerek a következők:

Gyökérkezelés

A gyökérkezelésre akkor lehet szükség, amikor a tályog a fogon belül alakul ki. Ehhez a fogorvos belefúr a fogba, hogy kitisztítsa onnan a gennyet, és a baktériumokat a foggyökérből. Ez után a fogorvos egy rugalmas anyagot tölt a kitisztított üregbe, majd egy koronával vagy maradandó töméssel helyettesíti a kifúrt részt, elkerülve ezzel a jövendőbeli fertőzéseket.

 

Gyökércsúcscsonkolás

Ha a gyökérkezelés nem elegendő, a fogorvos gyökércsúcscsonkolást javasolhat a fogfertőzés megoldására. Ehhez felnyitják a fogínyt, hogy eltávolíthassák a fog gyökerének végét és az összes fertőzött szövetet.

 

Antibiotikumok

A fogorvos antibiotikumokat is felírhat a fertőzés enyhítésére, illetve a terjedés megakadályozására. Ha a fertőzés már elterjedt, előfordulhat, hogy tovább kell folytatni az antibiotikumos kezelést, vagy másik készítményt kell használni az eredetileg felírt helyett.

Súlyos fertőzés esetén intravénás antibiotikumos kezelésre lehet szükség, kórházi körülmények között.

 

Leszívás

Bizonyos esetekben szükséges lehet a genny leszívása a fertőzött területről, például egy, a száj hátsó részében kialakuló tályogból.

 

A fogfertőzés megelőzése

Ha szeretné elkerülni a fogfertőzést, akkor fontos, hogy odafigyeljen szájhigiéniájára. Íme néhány hasznos tanács ehhez:

 • Mosson fogat napi két alkalommal, lehetőleg magas fluoridtartalmú fogkrémmel
 • Ne öblítsen a fogmosás végén, és ne igyon közvetlenül utána semmit, hogy a fogkrém kifejthesse hatását
 • Használjon fogselymet vagy fogak közötti tisztításra alkalmas kefét
 • Korlátozza a cukros ételek és italok fogyasztását
 • Járjon rendszeresen fogorvoshoz

 

Ha Ön is fogfájdalmat észlel, keresse fel azonnal rendelőnket, hogy mielőbb kezelni tudjuk fogászati problémáját! 

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.