Fogfájás ellen: Mi a teendő? - 7 otthoni és természetes gyógymód fogfájásra

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Fogfájás ellen: Mi a teendő? - 7 otthoni és természetes gyógymód fogfájásra

A fogfájás enyhe vagy súlyos fájdalom a fogakban és/vagy azok körül. Ez azt jelezheti, hogy fog- vagy ínyprobléma áll fent. Ha fáj a foga, fontos kitalálni, hogy mi okozza a kellemetlen érzést. Innentől kezdve meghatározhatjuk, hogyan lehet a legjobban enyhíteni a fájdalmat, duzzanatot vagy egyéb tüneteket. Cikkünkben ara keressük a választ, mi a teendő fogfájás ellen?
 

Fogfájás ellen: Mi a teendő? - 7 otthoni és természetes gyógymód fogfájásra

Mit tegyünk, ha fáj a fogunk? Hogyan csillapítható a fogfájás?


A rendszeres hideg borogatás vagy egyéb otthoni praktikák és fogfájás elleni házi trükkök általában enyhítik a kisebb irritációt, de a súlyosabb fogfájás esetén fogorvosi beavatkozásra is szükség lehet. Ha tünetei egy-két napnál tovább fennállnak, keressen fel minket!

 

Kapcsolatfelvétel

 

Fogorvosaink útmutatást adnak a tünetek enyhítésére és a jövőbeni fájdalom megelőzésére. Most azonban pár természetes házi praktikát is bemutatunk, amivel enyhíteni lehet a fogfájást otthon is.

 

 


Házi taktikák fogfájás ellen

 

1.    Sós vizes öblítés fogfájás ellen

Sok ember számára a sós vizes öblítés hatékony kezelés. A sós víz természetes fertőtlenítőszer, és segíthet fellazítani az ételmaradékokat és -maradványokat, amelyek a fogak közé ragadtak. A fogfájás sós vízzel történő kezelése szintén segíthet a gyulladás csökkentésében és a szájsebek gyógyításában. Ennek a megközelítésnek a használatához keverjen el 1/2 teáskanál (tk) sót egy pohár meleg vízben, és használja szájvízként.

 

 


2.    Hidrogén-peroxidos öblítés fogfájás ellen


A hidrogén-peroxidos öblítés szintén segíthet a fájdalom és a gyulladás enyhítésében. A baktériumok elpusztítása mellett a hidrogén-peroxid csökkentheti a lepedéket és gyógyíthatja a vérző fogínyeket. Győződjön meg róla, hogy megfelelően hígítottad a hidrogén-peroxidot. Ehhez keverjen össze 3 százalékos hidrogén-peroxidot egyenlő rész vízzel, és használja szájvízként. Ne nyelje le!

 

 

3.    Hideg borogatás fogfájás ellen


Hideg borogatással enyhítheti a fájdalmat, különösen akkor, ha bármilyen típusú trauma okozta a fogfájást. Ha hideg borogatást alkalmazol, az a területen lévő erek összehúzódását okozza. Ez a fájdalmat enyhébbé teszi. A hideg is csökkentheti a duzzanatot és a gyulladást. Ennek a módszernek a használatához tartson egy törülközőbe csomagolt jeges zacskót az érintett területre 20 percig. Ezt néhány óránként megismételheti.

 

 

4.    Borsmenta teafilter fogfájás ellen


A borsmenta tea a fájdalom csillapítására és az érzékeny fogíny csillapítására használható. Hagyja egy kicsit lehűlni a használt teafiltert, mielőtt az érintett területre kenné. De még mindig kissé melegnek kell lennie. Használhatja ezt a módszert a terület hűtésére is, nem a melegítésére. Ehhez tegyen egy használt teafiltert néhány percre a fagyasztóba, hogy lehűljön, majd helyezze a zacskót a fogára. 

 

 

5.    Fokhagyma fogfájás ellen


A fokhagymát évezredek óta ismerik és használják gyógyászati tulajdonságai miatt. Antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Nemcsak elpusztítja a lepedéket okozó káros baktériumokat, hanem fájdalomcsillapítóként is szolgálhat.


Ha a fokhagymát fogfájásra szeretné használni, törjön össze egy gerezd fokhagymát, és vigye fel az érintett területre. Hozzáadhat egy kis sót is. Alternatív megoldásként lassan elrághat egy gerezd friss fokhagymát is.

 

 

6.    Szegfűszeg fogfájás ellen


A szegfűszeget a történelem során fogfájás kezelésére használták. Az olaj hatékonyan csillapítja a fájdalmat és csökkenti a gyulladást. Eugenolt tartalmaz, amely természetes antiszeptikum. Ennek a megközelítésnek a használatához hígítson fel a szegfűszegolajat, például napraforgó- vagy jojobaolajjal. Körülbelül 15 csepp szegfűszegolajat használjon egy uncia hordozóolajhoz. Ezután kenjen egy kis mennyiségű hígított olajat egy vattakorongra, és vigye fel az érintett területre naponta néhányszor.

 

Adhat egy csepp szegfűszeg olajat egy kis pohár vízhez, és készíthet szájvizet is.

 


7.    Kakukkfű fogfájás ellen


A kakukkfű erős antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segíthetnek a fogfájás kezelésében. Még a fogszuvasodáshoz hozzájáruló baktériumok elleni küzdelemben is segíthet. Használatához hígítsa fel a kakukkfű illóolaját hordozóolajjal, majd vigye fel az érintett területre.

Adhatunk egy csepp olajat egy kis pohár vízhez, és készíthetünk szájvizet is.

 

 

Mikor hívja fel fogorvost?


Ha a fogfájás súlyos, vagy súlyosabb egészségügyi állapot eredménye, kulcsfontosságú, hogy felkeresse fogorvosát, hogy megfelelően kezelhesse. Sok fogfájás orvosi ellátást igényel. Egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapító, például az ibuprofén segíthet, amíg nem kap időpontot a fogorvoshoz.


Akkor is keresse fel fogorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:

  • láz
  • légzési vagy nyelési nehézség
  • általános fájdalom, amely egy vagy két napnál tovább tart
  • duzzanat
  • fájdalom harapáskor
  • abnormálisan vörös íny
  • kellemetlen ízű váladékozás vagy genny

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy minél előbb segíthessünk a fogfájás ellen!


 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.