Fogászati röntgen: Valóban veszélyes | A Rosental szakemberei válaszolnak

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Milyen veszélyekkel jár egy fogászati röntgenvizsgálat?

Habár a fogászati röntgen egy komplikált és körülményes vizsgálatnak hangzik, valójában egy nagyon gyakori rutineljárás, ami segíthet felmérni fogaink állapotát. A fogászati röntgen egy olyan vizsgálat, amely során röntgenfelvételeket készítenek az ember fogairól, ínyéről, és lényegében az egész szájáról. Egy ilyen vizsgálat eredményei sokat elárulhatnak egy fogorvosnak szájhigiéniánkról és az olyan problémákról, mint a fogszuvasodás vagy a lyukas fogak.

Milyen veszélyekkel jár egy fogászati röntgenvizsgálat?

Milyen fajtái vannak a fogászati röntgennek?

A fogászati röntgenvizsgálatok olyan problémákra vetíthetnek fényt, amiket egy fogorvos szabad szemmel képtelen lenne észrevenni. A fogak rothadása, a kelések, a csontritkulás és a különböző daganatok mind észrevétlenek maradhatnak, de egy röntgenvizsgálat segíthet felfedezni őket.

A fogorvosok továbbá fogszabályzó, implantátumok és egyéb fogászati eszközök beültetése előtt is végezhetnek röntgenvizsgálatot, hogy egy pontos és részletes képet kapjanak a páciensek fogazatáról.

 

A fogászati röntgenvizsgálatoknak két típusa van: intraorális és extraorális.

Az intraorális fogászati röntgen a gyakoribb ezek közül. E vizsgálat során nagyon részletes felvételek készülnek a fogakról, illetve az azokhoz kapcsolódó fogínyről, gyökerekről és csontokról. Az intraorális röntgen a szájon belül készül, és szabad szemmel nem látható problémákat segíthet észrevenni a fogakban és azok között.

Az extraorális fogászati röntgenek egy átfogóbb képet kínálnak az ember fogazatáról és általános orális egészségéről (általában a koponya és az állkapocs is rögzítésre kerül velük). Ezt a fajta röntgent az olyan pácienseken végzik, akiknél a fogak és az állak közötti kapcsolatot szeretnék megvizsgálni a fogorvosok.

A CBCT (cone beam computed tomography) egy viszonylag új röntgentechnológia, amit egyelőre nem sok helyen használnak, azonban fogászatunkon ez a diagnosztikai eszköz is rendelkezésünkre áll. Fő előnye, hogy nagyon részletes felvételek készíthetők vele a fogakról, amelyeket három dimenzióban lehet megtekinteni. Ezekre általában csak olyan esetekben van szükség, amikor kritikus, hogy a fogorvos az összes apró részletet tanulmányozni tudja egy összetett beavatkozás előtt. Fontos szempont továbbá, hogy a pácienst több sugárzás is éri a CBCT felvételek készítése során, ezért sem szokás mindig ezt a vizsgálatot végezni, még ha van is rá lehetőség.

 

Milyen veszélyekkel jár egy fogászati röntgenvizsgálat?

A fogászati röntgenvizsgálatok közben egy kis mennyiségű sugárzás éri a páciens szervezetét, ezért a fogorvosok csak akkor kérnek ilyen vizsgálatot, ha abszolút szükséges.

Teljesen érthető, hogy sokan tartanak ettől, elvégre a sugárzás nem olyan dolog, ami jót tesz az ember szervezetének. Szerencsére azonban ahogy az orvostudomány és a technológia egyre fejlődik, az olyan eljárások is biztonságosabbakká és hatékonyabbá válnak, mint a fogászati röntgenek is.

Egy fogászati röntgenvizsgálat során nagyjából 0,005 mSv (millisievert) éri az ember szervezetét. Ez az érték viszonyítási pont nélkül nem sokat mond, ezért érdemes összevetni néhány olyan sugárzásforrással, amelyeknek az ember nap mint nap kapcsolatba kerül. Ezek a források lehetnek építőanyagok, élelmiszerek és akár más orvosi eljárások is.

 

Mekkora mennyiségű sugárzás számít veszélyesnek?

Az átlagos éves sugárzásnak való kitettség jelentősen eltér a különböző országok és kontinensek között, de az országokon belül is megfigyelhetők számottevő különbségek.

Sokat számít továbbá a munkahely is. A nukleáris iparban dolgozók például évente 20 mSv-nyi sugárzásnak vannak kitéve. Az egészségügyi szakértők 100 mSv-től figyelnek meg vérsejt-károsodást a szervezetben, aminek többféle súlyos szövődménye lehet. Az 5000 mSv-nyi sugárzás már 50%-os elhalálozási aránnyal jár, de persze ez már csak a súlyos, extrém esetekben jellemző.

Szóval mekkora mennyiségű sugárzásnak vagyunk kitéve napi szinten? Íme néhány érdekes érték a GOV.UK-tól:

  • Egy alkalom fogászati röntgenvizsgálat: 0,005 mSv
  • Egy alkalom mellkasi röntgenvizsgálat: 0,015 mSv
  • 100g brazildió: 0,01 mSv
  • Egy Atlanti-óceán feletti repülőút: 0.08 mSv
  • Egy alkalom koponya CT vizsgálat: 1,5 mSv
  • Egy alkalom mellkasi CT vizsgálat: 6,6 mSv

Hogyan lehet védekezni a fogászati röntgen kockázatai ellen?

Habár a fogorvosok manapság korszerű és biztonságos felszerelésekkel végzik az ilyen vizsgálatokat, van néhány módszer, amivel csökkenthető a sugárzás mennyisége egy fogászati röntgenvizsgálat során.

Ha lehetséges, érdemes a lehető legkevesebb felvételt elkészíteni, amennyire szükség lehet. Egy másik opció a leggyengébb beállítást használni a készüléken. Persze az adott helyzettől függ, hogy hány képre és milyen beállításokra lesz szükség, hogy a fogorvos pontos felvételeket kapjon fogairól.

A legtöbb, amit saját biztonsága érdekében tehet, hogy egy tapasztalt fogorvostól kér segítséget, aki biztosítani fogja, hogy nem találkozik több sugárzással a kezelés alatt, mint amennyire abszolút szükség van a felvételekhez.

Éppen ezért válassza a Rosental csapatát, hiszen a legkorszerűbb eszközök állnak rendelkezésünkre, így a röntgenfelvétel egyáltalán nem ártalmas!

Kérjen időpontot rendelőnkbe most: 

Kapcsolatfelvétel


 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.