Fogászati hidak és részleges műfogsorok | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mit kell tudni a fogászati hidakról és a részleges műfogsorokról?

Elég egy rossz mozdulat, egy szerencsétlen baleset, vagy egy súlyosabb betegség, és az embernek máris egy, vagy akár több foga is eltűnhet szájából. A hiányzó fogak pótlására manapság számos módszer áll rendelkezésünkre – ilyenek például a részleges műfogsorok és fogászati hidak, amelyek egy vagy akár több fogat is pótolhatnak az ember fogsoraiban. Mai cikkünkben ezekről lesz szó.

Mit kell tudni a fogászati hidakról és a részleges műfogsorokról?

Miért érdemes pótolni a hiányzó fogakat?

Sokan elsősorban esztétikai okokból szeretnék pótolni hiányzó fogaikat, ami érthető, elvégre egy jól látható rés az ember fogsorában sokat árthat az önbizalomnak, és megfoszthatja az embert az önfeledt mosolygás örömeitől.
Egy hiányzó fog továbbá egyenlőtlen terhelést okozhat az alsó és felső fogsor jobb vagy bal oldalán. A rés az a harapást is befolyásolhatja, aminek következtében élelmiszer darabok ragadhatnak a fogak közé. Ez fogszuvasodáshoz és ínybetegségekhez vezethet.

 

Hogyan lehet pótolni a hiányzó fogakat?

Ez elsősorban attól függ, hogy milyen fogakról van szó, és hogy honnan hiányoznak a fogsorokból. Szempont továbbá a még meglévő fogaid épsége is. A hiányzó fogak pótlásakor három megoldás jöhet szóba:

  • Az első megoldás egy vagy több kivehető fogat használni – ezt nevezzük részleges műfogsornak.
  • A második megoldás egy rögzített fogászati híd, amit általában kevesebb fog pótlására szokás használni, vagy amikor a fogak csak a száj egyik oldaláról hiányoznak.
  • A harmadik megoldás fogászati implantátumok beültetése, amelyek lényegében az állkapocsba befúrt mesterséges foggyökerek. Ezekre az implantátumokra lehet később egy-egy műfogat vagy hidat rögzíteni.

 

Mik azok a részleges műfogsorok?

A részleges műfogsor egy vagy több hiányzó fogat hivatott pótolni az ember szájában. Alapját egy műanyagból, vagy fémes műanyagból készült lap képezi, amire a műfogak rákerülnek. A részleges műfogsorok kapcsokkal rögzíthetők a helyükre (függetlenül attól, hogy műanyag, vagy fémes műanyag alappal készülnek).

 

Mi a különbség a teljesen műanyag, illetve a fémes műanyag részleges műfogsorok között?

A műanyagból készült részleges műfogsorok kevésbé költségesek, azonban ha nem megfelelően készítik el őket, könnyedén megsérthetik azokat a még ép fogakat, amelyek közé behelyezik őket.
A fémet is tartalmazó részletes műfogsorok általában kobalt és króm ötvözetéből készülnek, és jóval tartósabbak, mint a műanyag alternatívák. Ezeket könnyebb viselni, és a meglévő fogak is a helyükön tarthatják őket. Habár alapjukat fém képezi, ínyszínű műanyag fedik őket, hogy esztétikailag is jobban illeszkedjenek a fogsor ép részeihez. A fémalapú részleges műfogsorok drágábbak, mint a csak műanyagot tartalmazó változatok.

 

Melyik a megfelelő választás számomra?

Ezt fogorvosával kell megbeszélnie, hiszen ő tudja fogai és fogínye állapotát felmérsni, és ő tudja majd, hogy melyik fogpótlási technika lesz a legjobb választás személyre szabottan. Ebben a Rosental szakértő fogorvosai is segítenek Önnek. Kérjen időpontot most:

Kapcsolatfelvétel

 

 

Milyen alternatív megoldások közül lehet választani a részleges műfogsor helyett?

A részleges műfogsorok helyett rögzített fogászati hidakat vagy fogászati implantátumokat is lehet használni.
A fogászati hidak felhelyezéséhez a rés két végén elhelyezkedők fogakra egy-egy korona kerül fel, amelyek közé egy vagy több műfog kerül be. Ezeket a műfogakat úgy készítik el, hogy illeszkedjenek meglévő fogaid közé, és észrevehetetlenek legyenek fogsorodban. Az ilyen fogászati hidakat különleges ragasztóanyaggal rögzítik, és nem lehet eltávolítani őket.
A fogászati hidakat egy-egy „szárnnyal” is lehet rögzíteni a még ép fogak hátuljához. Ehhez a módszerhez csak egészen minimális fúrásra lehet szükség.

 

Bármilyen hiányzó fog pótolható fogászati híddal?

A fogászati hidak csak akkor használhatók, ha van elegendő erős, egészséges fog, ami megtartja majd azt A legmegfelelőbb fogpótlási módszert a fogorvos segítségével választhatja ki.

 

Miből készülnek a fogászati hidak?

A fogászati hidak általában nemesfémhez rögzített porcelánból készülnek. Egyes fogászati hidakhoz nem nemesfémeket szokás használni. Néhány újabb fogászati híd teljes egészében egy speciális, erős porcelánból készül, fém nélkül.
 

Ha segíthetünk Önnek is a foghiány pótlásában, kérjen időpontot rendelőnkbe fogászati konzultációra, és segítünk kiválasztani Ön számára a legjobb fogpótlási megoldást!

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.